Jukka Puotila, 62, tietää, ettei elämää kannata täyttää pelkillä kalenterimerkinnöillä: ”Sitä miettii, mihin hävisivät viimeiset 10 vuotta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jukka Puotila, 62, tietää, ettei elämää kannata täyttää pelkillä kalenterimerkinnöillä: ”Sitä miettii, mihin hävisivät viimeiset 10 vuotta”

Jukka Puotila on parin viime vuoden aikana oppinut ymmärtämään, ettei allakan tarvitse olla alati täynnä.

17.6.2017 10:17

Kun Jukka Puotila, 62, muistelee lukuisia esiintymisiään eri kesäteattereiden lavoilla, hän sanoo Suomen sään näyttäneen kaikki mahdolliset puolensa. Pari kesää sitten Jukka esiintyi Porissa, ja silloin oli kolme astetta lämmintä. Porukka paleli niin katsomossa kuin lavalla.

– Ollessani ensimmäisen kerran kesäteatterissa Ei nyt rakkaani -produktiossa oli niin kuuma, että tuli hiki. Kyllä Suomessa ulkoilmateattereissa ollaan aika tasan tarkkaan säiden armoilla, näyttelijä naurahtaa.

Vaikka Suomen kesästä ei tiedä, Puotila aikoo uhmata ilmastoamme. Perjantaina loistavista imitoinneistaankin kehuttu Puotila nimittäin starttaa yhdeksän show’n ulkoilmakiertueen Rovaniemen Ounaspaviljongista. Rovaniemeltä Jukka siirtyy Joensuuhun ja moniin muihin kaupunkeihin. Kiertue päättyy Lappeenrannan kesäteatteriin 8. heinäkuuta.

– Tarjoan yleisölle runsaan puolentoista tunnin aikana erilaisia imitointeja ja tarinoita elämäni matkan varrelta, säätiedotuksia ahkerasti seuraava Puotila kertoo.

  • ISTV näyttää suorana lauantain esityksen Joensuun Uittoareenalta. Esitys alkaa lauantaina klo 19. Esitys kestää noin kaksi tuntia, sisältäen 20 minuutin tauon. Voit katsoa esityksen täältä.

Kiertueen lyhyyteen Puotilalla on hyvä syy; aiemmin töitä alati paiskinut mies haluaa nauttia kesästä Anneli-vaimon, lasten, neljän lastenlapsen ja vanhempien kanssa.

– Vanhempani ovat jo sen ikäisiä, että haluan viettää heidän kanssaan aiempaa enemmän aikaa. Minulle kesänviettoon kuuluvat läheiset, saunominen ja oleilu Saimaan rannalla sukumme mökillä, Jukka selvittää.

Näyttelijä Jukka Puotila lähti perjantaina Rovaniemeltä kesäkiertueelle ja yhdeksän esityksen kiertue päättyy jo heinäkuun 8. päivä.­

Rakastettu näyttelijä paljastaa saavansa viimeisen palkkakuitin Kansallisteatterista elokuussa. Tämän jälkeen Jukka jää vapaaksi taiteilijaksi, mutta ei kuitenkaan jätä Kansallisteatterin lavaa.

Puotila näyttelee 13. syyskuuta ensi-iltaan tulevassa ja kirjailija Pirkko Saision kirjoittamassa juhlanäytelmässä Koivu ja Tähti. Jukan 35-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi jo ensi-iltansa saanut Kuolema Venetsiassa jatkuu sekin, ja lisäksi hän tekee myös Jukka Puotila Show´ta.

– Koivu ja Tähti -ensi-illan jälkeen en enää harjoittele teatterin uusia töitä. Näin voin sanella tekemisiäni, ja ehkä Anneli-vaimokin kiittää, hän velmuilee.

Jukka on todennut senkin, että yli kuusikymppisenä elämä kulkee silmien edessä nopeammin ohitse kuin joskus nuorempana.

– Kyllähän sitä vaikkapa miettii, että mihin hävisivät viimeiset kymmenen vuotta ja että joko taas on uusi kesä, hän on oppinut.

–Jatkan vielä työntekoa, vaikka jäänkin eläkkeelle syksyllä. Koskaan ei pidä sanoa lopullisesti mihinkään ”ei”, Jukka Puotila on oppinut.­

Puotila koki melkoisen pysähdyksen kaksi vuotta sitten kesällä, kun hänellä todettiin syöpä. Rankkojen hoitojen jälkeen näyttelijä palasi takaisin töihin. Hän ei halua menneitä ajatella, sillä elämässä tulee katsoa eteenpäin. Sairaus kuitenkin opetti Jukan ajattelemaan elämää syvällisemmin sekä itseään ja lähimmäisiään.

– Olen opetellut ottamaan rauhallisemmin vähentäen tietoisesti töitäni. Ryhdyin miettimään, mikä on elämässä oikeastaan tärkeää. Tärkeää ei ole se, että allakka on alati täynnä. Elämä on itsessään niin kokonaisvaltaista, että sen tulee jo täyttää päivät. Allakan merkinnät eivät saa elämää täyttää, hän sanoo.

Vaikka Puotila ottaa sanojensa mukaan rauhallisemmin, hän huomauttaa, ettei ihan kokonaan lopeta työntekoa. Yksityiskeikkoja on edelleen, nyt on kesäkiertue, syksyllä hän on teatterin lavalla ja kyselyitä on tullut ensi vuodellekin. Näyttelijä vakuuttaa jaksavansa.

– Minulla on hyvä kondis. Jos ihminen on fyysisesti hyvässä kunnossa, hän jaksaa myös henkisesti ja se heijastuu lähipiiriinkin. Koskaan ei kuitenkaan pidä sanoa mihinkään lopullisesti ei.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?