Katso kuvat: Jamie Hyneman nimitettiin kunniatohtoriksi Lappeenrannassa – Myytinmurtajan baretti vaihtui tohtorinhattuun

Julkaistu:

Kunniatohtori
Myytinmurtajat-sarjan legenda Jamie Hyneman on viettänyt viikon Suomessa. Perjantaina hänet nimitettiin Lappeenrannan teknillisen yliopiston kunniatohtoriksi.
Tiedettä popularisoiva Myytinmurtajat on pyörinyt Suomen televisiossa vuodesta 2006 saakka, joten sarjan toinen päähahmo, erikoistehosteasiantuntija Jamie Hyneman on tullut myös täällä supersuosituksi.

Hyneman on parhaillaan Suomessa vierailulla Lappeenrannan teknillisen yliopiston kutsumana. Tänään perjantaina Hyneman nimitettiin tekniikan kunniatohtoriksi teknillisen yliopiston promootioaktissa.


Tilaisuus käynnistyi kello 12 Lappeenranta-salissa akateemisen juhlakulkueen saapumisella juhlasaliin. Noin kello 13 promoottori Juha Pyrhönen ojensi Hynemanille todistuksen ja painoi hänen päähänsä tohtorinhatun.


Hynemanin päässä on totuttu Myytinmurtajissa näkemään hänen tavaramerkikseen muodostunut musta baretti. Nyt baretti kuitenkin vaihtui toisenlaiseen hattuun, ja Hyneman otti sen vastaan vakavan näköisenä.

Hyneman on nimitetty kunniatohtoriksi myös muutamassa muussa yliopistossa ympäri maailmaa, muun muassa Hollannissa.


Yliopiston professori Markku Ikävalko sai jo joitakin vuosia sitten idean pyytää Hynemania kunniatohtoriksi.

– Hän tuli yksi päivä käytävällä vastaan ja totesi, että tämä kaveri on tehnyt hirveästi hyvää teknilliselle yliopistolle ja ylipäätään koulutukselle ja insinööritieteelle. Ihmiset kiinnostuvat insinööritieteestä kun katselevat miten asioita räjäytellään. Sitten tuli ajatus, että entä jos hänelle antaisi kunniatohtorin arvon, yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa kertoi IS:lle keskiviikkona.


Hyneman otti kunniatohtoritarjouksen vastaan ja saapui Yhdysvalloista Lappeenrantaan maanantaina. Koko viikon Saimaan rannalla mökillä viettävä Hyneman tapasi keskiviikkona mediaa yliopistolla, ja myös IS oli tuolloin paikalla.

– Suurin asia jonka sain ohjelmasta oli kaikki se, mitä opin sitä tehdessäni. Meillä oli mahdollisuus kokeilla niin laajasti kaikkea, Hyneman sanoi tuolloin.
  • Katso videolta, mitä mieltä Hyneman on Suomesta:

Vaikka suomalaisyleisökin innostui ja vaikuttui Hynemanin räjäytyksistä, paljasti hän niiden olleen lopulta vähiten mieluisa osa suosikkiohjelman tekoa.

– Räjäytykset olivat oikeastaan vain jotakin, mitä oli pakko tehdä. Aloimme tehdä niitä aluksi luontaisesti ja yleisö piti niistä, joten tv-kanava sanoi myöhemmin, että jokaisessa jaksossa tulisi olla räjähdys. Todellisuudessa räjäytykset olivat vähiten kiinnostava osuus työstäni, vaikka ihmiset pitivätkin siitä, että kokeilimme niitä.


Hyneman hauskuutti median edustajia keskiviikkoisessa lehdistötilaisuudessa toteamalla, että taitaa olla pitkälti samanlainen kuin perinteinen, hieman jurottava suomalainen mies.

– En tunne kovinkaan montaa suomalaista miestä mutta olen ja hahmoni televisiossa on sellainen, että hoida työsi, älä innostu liikaa, Hyneman kuvaili itseään IS:lle.

– Ja olen ymmärtänyt, että suomalaiset miehet ja suomalaiset ylipäätään juovat paljon kahvia. Ja minä olen sellainen!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt