Kommentti: Vuoden tärkein tv-sarja puhuttelee juuri tässä ajassa – pahuus ei synny tyhjästä

The Handmaid’s Tale -sarja on piinaava jännäri ja puhutteleva kuvaus siitä, mitä voisi tapahtua, jos demokratia ja ihmisarvo kyseenalaistetaan.

Elisabeth Moss näyttelee orjatarta, joka haluaa säilyä hengissä löytääkseen kaapatun tyttärensä.

15.6.2017 11:24

The Handmaid’s Tale, HBO Nordic (netti-tv)

Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin (1985), nykykirjallisuuden klassikkoon, perustuvan The Handsmaid’s Tale -sarjan päätösjakso tuli keskiviikkona katseltaviin maksulliseen HBO Nordic -netti-tv-palveluun.

Kymmenosainen sarja kuvaa brutaalia lähitulevaisuutta, jossa vanhatestamentilliset fundamentalistit ovat ottaneet hallintaansa Yhdysvallat. Ympäristömyrkyt ovat heikentäneet ihmisten hedelmällisyyttä, ja hedelmälliset naiset on pakotettu ”orjattariksi”, synnytyskoneiksi hallinnon komentajille ja näiden vaimoille.

Pääosassa on Elisabeth Mossin näyttelemä orjatar, joka on edellisessä elämässään ollut menestyvä uranainen ja onnellinen perheenäiti. Hänet kaapataan, hänen aviomiehensä tapetaan ja tytär viedään pois.

Koulutuskeskuksessa orjattarilta viedään väkivallalla alistamisen myötä pois voima vastarintaan. Heistä koulitaan alistuvia seksiorjia, joiden ainoa tehtävä on lisääntyä valtaapitäville. Syntyviin lapsiinsa heillä ei ole mitään oikeutta.

Vaikka The Handmaid’s Tale on julma dystopia, se puhuttelee juuri tässä ajassa. ”Mikään ei synny tyhjästä”, sarjassa muistutetaan. Sarjassa leikataan meidän nykyaikaamme muistuttavaan aikaan ennen fundamentalistien vallankaappausta. Vähitellen terrorismin torjuntaan luoduilla poikkeuslaeilla rapautetaan perustuslaki, sitten demokratia ja sen myötä usko jakamattomaan, yhtäläiseen ihmisarvoon. Tämä kehitys johtaa sortavaan järjestelmään, jossa ihmisoikeudet on sallittu vain eliitille.

Aikana, jolloin Yhdysvaltojen presidentiksi valitaan mies, joka kehuskelee voivansa ”kouria naisia pillusta”, feminismi ei vaikuta aikansa eläneeltä, kaiken jo saavuttaneelta ideologialta. Parasta sarjassa on, että vaikka sen sortava järjestelmä on viety äärimmäisyyksiin, se väistää kaikkea mustavalkoisuutta ja onnistuu esittämään monimutkaisia moraalisia kysymyksiä olematta ollenkaan saarnaava. Kun tv-viihteen viitassa voidaan pohtia suuria eettisiä teemoja, voi sanoa television uuden kultakauden hioutuneen huippuunsa.

Tärkeiden teemojen lisäksi sarja etenee kuin piinaava jännäri, se on visuaalisesti näyttävä, ja näyttelijät (Moss, Joseph Fiennes, Yvonne Strahovski), ovat erinomaisia. Etenkin Mad Men ja Top of the Lake -sarjoista tuttu Elisabeth Moss tekee niin tarkkaa ja vähäeleisen uskottavaa näyttelijäntyötä, että henki meinaa salpautua ihastuksesta.

Toinen kausi on luvassa ensi vuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?