Viihde

2000-luvun suosittu iskelmätähti katosi vuosiksi lavoilta ja muutti elämänsä täysin – taustalla synkkä elämäntilanne: ”Ilo katosi”

Julkaistu:

paluu lavoille
Syksyn sävel -voittaja ja Iskelmä-Finlandialla palkittu Antti Huovila palaa lavoille kuuden vuoden tauon jälkeen.
Antti Huovila nousi iskelmätaivaan huipulle vuosituhannen vaihteessa ja putsasi pöydän kerralla.

Vuonna 2000 tuli Syksyn Sävel -voitto saman tien hitiksi nousseella kappaleella Vaskikellot. Seuraavana vuonna Huovila pokkasi ensimmäistä kertaa jaetun Iskelmä-Finlandia -palkinnon. Vuosikymmenen ajan tehty työ tuotti vihdoin tulosta.

Keikkatahti oli hurja. Kovin luku oli 264 keikkaa vuodessa. Siihen levytykset päälle. Yhteensä Huovila julkaisi kahdeksan albumia. Hän nautti, kun sai tehdä sitä mitä rakasti.

Vauhti kuitenkin lopulta hyydytti miehen ja lauluäänen. Keho ja mieli väsyivät. Ensin sen huomasivat läheiset. Lopulta Huovila itsekin ymmärsi, että on syytä vetää henkeä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Se oli kovaa aikaa. Rumba jatkui liian pitkään. Positiivisuus ja ilo katosivat, Huovila muistelee.

– Parinkymmenen vuoden aikana tuli noustua lavalle melkein kolmetuhatta kertaa. Ei sitä silti ikinä ajatellut, että laulamiseen voisi väsyä, varsinkin kun on aina tehnyt fyysistä työtä. Mutta voi sitä väsyä henkisestikin.


Ilon ylläpitämisessä ei auttanut edes perhokalastus, joka edelleen on laulamisen ohella Huovilan elämän tärkeitä asioita.

– Kuten laulamisessa, halu on edelleen kova, vaikka aina ei kalaa saisikaan.

”Olen keikat yleisölleni velkaa”

Viimeiseen kuuteen vuoteen Huovila ei ole tehnyt keikan keikkaa. Tänä kesänä tilanne muuttuu. Ensimmäinen esiintyminen on merkitty kalenteriin heinäkuun alkuun.

– Musiikki on aina pysynyt sydänalassa eikä siitä eroon pääse. Aika paljon on kyselty, että lähdetkö keikalle ja milloin lähdet.

– Jos joku näiden vuosien jälkeen vielä muistaa, niin olen kai jonkinlaisen merkin jättänyt. Jotenkin tunteen tasolla tuntuu, että olen muutaman keikan yleisölleni velkaa.

Säestämään Huovila on saanut Kultaisen harmonikka -kisan voittajan ja Reijo Taipaleen pitkäaikaisen luottomuusikon Jani Heleniuksen bändeineen.

– Tämä on kymenlaaksolaista yhteistyötä, Valkealassa asuva Huovila tähdentää.

– Jani on niitä, jotka ovat antaneet ymmärtää, että se olisi laulun paikka. Sanonut, että lähde nyt helkkarissa mylväsemään.

Täysin uusi ura

Jo ennen laulu-uraansa Huovilalla oli rakennusalan työnjohdollinen koulutus. Taukovuosina hän päivitti tutkintonsa ja on nykyisin koulutusta vastaavissa päivätöissä.

– Kaikki on muuttunut digitaalisuuden myötä. Kun aikanaan aloitin, silloin vasta läheteltiin ensimmäisiä sähköposteja. Vaati kunnon opiskelun, että pystyin jatkamaan alalla.


Työstä Huovila ei aio keikkailun myötä luopua. Tahti on muutenkin alkuun varovainen. Huovila ei halua ajaa samaan miinaan uudelleen.

– Keikkoja tehdään viikonloppuisin eikä välttämättä joka viikonloppu. Hyvin maltillisesti ja harkiten. Jos tuntuu, että yleisö pitää, niin yritetään sitten vastata huutoon siinä mitassa kuin rahkeet kantavat.

Laulaminen maistuu jälleen

Mielessä pyörii myös uuden musiikin tekeminen. Eikä ainoastaan pyöri, toimeenkin on jo tartuttu.

– Pitkään ei ollut nälkää ollenkaan. Sitten Matintalon Seppo, joka tuotti levyni, yhytti viime syksynä meidät yhteen Kolehmaisen Makin kanssa.

– Pidettiin muutama puhelinpalaveri, ja kävin koelaulamassa. Netflixissä pyörii Pablo Escobarista kertova sarja ja siinä on hieno musiikki. Sanoin Makille, että jotain ton tyylistä.

Syntyi sinkku Sydänjää, johon Huovila on varsin tyytyväinen.

– Positiivinen pilke on tullut takaisin. Laulaminen ei tunnu työltä. Tosi suurella jännityksellä odotan miten minut tuomitaan keikoilla, mutta kiva on lähteä. Siellä on varmasti paljon tuttua porukkaa, joka on ollut tukemassa uraa vaikeinakin aikoina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt