Italiassa rakastetuksi taiteilijaksi noussut Markku Piri sai maailmankuulun suojelijan - Viihde - Ilta-Sanomat

Italiassa rakastetuksi taiteilijaksi noussut Markku Piri sai maailmankuulun suojelijan

Taiteilija Markku Piri sai maailmankuulun suojelijan näyttelylleen Firenzessä, itsensä Leonardo Ferragamon.


10.6.2017 7:56

Markku Piri avasi keväällä näyttelyn Firenzessä ja nyt näyttely on siirtynyt jo Roomaan. Firenzessä näyttelyn avasi maailmankuulu muotimies, Leonardo Ferragamo.

Arvovaltaiseen avajaisvierasjoukkoon kuuluivat myös Firenzen pormestari ja Suomen Italian suurlähettiläs.

– Ferragamo oli näyttelyn suojelija, sillä hän on Suomen kunniakonsuli Firenzessä. Tutustuimme Leonardon kanssa ja hän seurasi työskentelyäni, jonka jälkeen hän halusi näyttelyn suojelijaksi, Medicin suvun palatsissa näyttelynsä avannut Markku Piri kertoo.

Italia on viime vuosina tullut Markku Pirille tutuksi. Hän on löytänyt maasta ikään kuin uuden elämän niin itselleen kuin taiteelleen. Roomassa Villa Borghesessa avattavaa näyttelyä Piri työsti kolme vuotta.

– Työt siirtyvät Rooman jälkeen Muranon lasimuseoon, ensimmäisenä suomalaisena kuuluisassa museossa näyttelyn avaava Piri kertoo.

ISTV:n Tainola Show’ssa Piri kertoo ryhtyneensä tekemään lasiesineitä vähitellen, vaikka oli alaa opiskellut jo vuosikymmeniä sitten: ensimmäiset lasiesineet syntyivät 1990-luvun lopulla.

– Viime vuodet lasi on vienyt mukanaan, myös hienoja kankaita tekevä Piri kertoo.

Pirin näyttävät lasiveistokset ovat herättäneet paljon jo huomiota Italiassa. Taiteilija kertoo työstäneensä ne Muranossa neljän mestarin kanssa, joista yksi oli työskennellyt jo aikoinaan maailmankuulun Timo Sarpanevan kanssa.

Markku Piri on kulkenut pitkän matkan Huittisista ja myös epäonnistumisten kautta Italiassa rakastetuksi taiteilijaksi. Hämeenlinnassa asuva Piri sanoo kulkeneensa aina omia polkujaan ja se on ajoittain saanut kateelliset ihmiset liikkeelle.

– En halua puhua kateudesta. Olen sitä mieltä, että jos kaikki sujuu liian helposti, se ei ole hyväksi. Mikään ei onnistu, jos ei ole pientä kitkaa ja samalla sopiva määrä kannustusta, hän pyörittelee.

Italian vuosien aikana hänellä on ollut sanojensa mukaan paljon kitkaa, mutta sekin on jalostunut hyväksi ja kokonaisuutta ajatelleen hän on äärimmäisen tyytyväinen.

– Olen onnellinen ja kiitollinen siitäkin, että näyttelyni on osa virallista Suomi100 vuotta ohjelmaa, hän sanoo.

– Kaikissa uusissa töissäni näkyy, miten olen elänyt ja mitä olen kokenut. Tärkeää työssäni on myös kauneuden kaipaaminen ja sen etsiminen, hän kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?