Viihde

Liki 8000 pilapiirrosta IS:lle – piirtäjämestari Kätsy siirtyi eläkkeelle 52 vuoden jälkeen

Julkaistu:

pilapiirrokset
Pilapiirrosmestari Kätsy eli Jarmo Koivunen siirtyi eläkkeelle. Hän on tehnyt Ilta-Sanomiin liki 8 000 piirrosta. Viime vuosina haastetta on aiheuttanut Parkinsonin taudin aiheuttama vapina. Kiitos 52 vuodesta!
Hyvä pilapiirros toimii kuin kaksivaiheinen lääke, jonka ensimmäinen osa läpäisee ihon ja sitten toinen osa pääsee vaikuttamaan elimistöön, sanoo Jarmo ”Kätsy” Koivunen, 78.

Hän aloitti Ilta-Sanomien pilapiirtäjänä syyskuussa 1965 ja siirtyi viikko sitten eläkkeelle lähes 52 palvelusvuoden jälkeen. Kätsy on piirtänyt lehteen koko ajan kolme piirrosta viikossa kesät talvet.

Kätsyn nimimerkki juontuu jo hänen lapsuudestaan. Tampereella syntyneelle Koivuselle oli Helsingissä käydessä tarttunut puheeseen ilmaisu ”tehdä jokin asia kätsysti”.

Hän oli sanonut asian niin usein tamperelaisille ystävilleen, että he olivat alkaneet käyttää hänestä sitä lempinimeä.

– Piirros on kuin kaurapuuroa, johon on laitettu hunajaa. Tärkeintä on pistää ihmiset ajattelemaan eikä tarjota pelkkää viihdettä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Koivunen on saavuttanut piirtämisvuosillaan Euroopan mestaruuden, sillä meidän mantereellamme ei yksikään pilapiirtäjä ole piirtänyt näin kauan samaan lehteen.

Koko maailmassa Kätsyn edelle menee kaksi tekijää: India Timesin R.K.Laxman 59 vuodellaan ja Washington Postin Herbert Block 55 vuodella.

Ja hyvin todennäköistä on, että tämä kolmikko myös jää maailmanhistoriaan tässä järjestyksessä.

Kätsy on myös Suomen mestari yhden piirroksen levikillään, sillä Neuvostoliiton päälehti Pravda julkaisi 1966 Kätsyn kuurakettipiirroksen yli neljän miljoonan kappaleen painoksena.

Kätsy aloitti työelämänsä kotikaupungissaan Tampereella mainostoimistossa ja jatkoi samalla uralla myös Helsingissä. Pilapiirrokset vetivät kuitenkin puoleensa ja lopulta Kätsy tuli piirrostensa kanssa Ilta-Sanomien päätoimittajan Heikki Tikkasen luo.

Kätsyn aloittaessa Ilta-Sanomissa lehti oli todellinen iltapäivälehti, joka painettiin vasta aamupäivällä. Niinpä Kätsykin saattoi piirtää aamukolmeen asti ja kiikuttaa kuvansa vasta aamulla toimitukseen.

Päivät Kätsy oli töissä mainostoimistossa, ja illat ja yöt tämä kahden pienen lapsen isä piirsi Ilta-Sanomiin kunnes siirtyi kokopäivätoimiseksi piirtäjäksi.

Kätsy korostaa irtonumerona myytävän Ilta-Sanomien erilaista luonnetta kuin mikä on vaikkapa Helsingin Sanomilla.

– Ilta-Sanomien lukija haluaa myös virkistyä ja viihtyä, ja piirtäjän täytyy katsoa näin ollen maailmaa laajemmin.

– Helsingin Sanomat on ollut valtakunnan päälehti, mutta vaikka Ilta-Sanomat on myös poliittinen Helsingin Sanomien tapaan, se on ennen kaikkea tavallisen ihmisen ongelmien esiintuoja.

Seuraajia Kätsy saa kaksi: nuoremman polven piirtäjätaitajat Jyrki Vainio (s. 1977) ja Markus Majaluoma (s. 1961) täyttävät Kätsyn jättämän aukon.

Jyrki Vainio on tunnettu paitsi sarjakuvapiirtäjänä myös monien lehtien pilapiirtäjänä. Markus Majaluoman suomalaiset tuntevat parhaiten kuvituksistaan ja lastenkirjoistaan.

Vainion piirrokset ilmestyvät tiistaisin ja lauantaisin ja Majaluoman torstaisin. Vanhoina tekijöinä jatkavat Heikki Paakkanen maanantaisin ja Timo ”Timppa” Mäkelä keskiviikkoisin ja perjantaisin.

 

Piirros on kuin kaurapuuroa, johon on laitettu hunajaa. Tärkeintä on pistää ihmiset ajattelemaan eikä tarjota pelkkää viihdettä.

Kätsy kaipaa aikaa, jolloin pilapiirrokset olivat mustavalkoisia.

– Väri ei tuo mukanaan lisäravinteita

Kätsy on piirtänyt Ilta-Sanomiin 13 päätoimittajan ja viiden presidentin aikana.

Eniten hän arvostaa J.K. Paasikiveä, joka oli hänen mielestään ryhdikäs ja selkeä.

– Kekkonen oli juonikas, mutta hän hoiti virkansa todella hienosti vaikkei ollutkaan miellyttävä mies.

– Niinistö on yllättävän hyvä. Hän on vakaa eikä vauhkoa vaan keskittyy roolissaan olennaisiin asioihin. Niinistö on muuten yllättävän vaikea piirtää.

Piirtäminen on käynyt Kätsylle työstä viime vuosina, sillä Parkinsonin tauti vaivaa ja aiheuttaa pahaa käsien vapinaa.

Kätsy on ratkaissut ongelmaa sillä, että hän tukee toisella kädellä piirtävän käden rannetta ja estää näin vapinan välittymisen kuvaan.– Paras keksintöni oli minusta neljän eri tekstin tuominen kuvaan.

– Kvartetissa neljä soittajaa pyrkii samaan lopputulokseen omia teitään. Neljää rinnakkaista lausetta jää helpommin miettimään. Yhdellä rivillä on ajatus, neljällä rivillä ristiriitoja. Ihmiset haluavat pohdiskella, miettii Kätsy.

Kätsyn tavaramerkkeihin on kuulunut myös suvaitsevaisuus ja lempeä kritiikki.

– Ilkeys ei ole huumoria, mutta hampaaton pilapiirtäjä on tarpeeton, tiivistää Jarmo Koivunen lähemmäs 8 000 IS-piirroksen kokemuksella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat