Hanna Sumari todisti ravintolassa tilannetta äidin ja lasten välillä – kauhistui näkemästään: ”Se oli maanpäällinen helvetti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Hanna Sumari todisti ravintolassa tilannetta äidin ja lasten välillä – kauhistui näkemästään: ”Se oli maanpäällinen helvetti”

Hanna Sumari kirjoittaa Apu-lehden blogissaan hämmästyneensä ravintolassa näkemästään tilanteesta äidin ja lasten välillä.

4.6.2017 20:50

Hanna Sumari kummastelee blogissaan ravintolassa todistamaansa tilannetta. Sumari kirjoittaa seuranneensa kuinka äiti ja noin nelivuotias lapsi neuvottelivat siitä, mitä lapsi haluaa seisovasta pöydästä syödä.

Sumari kirjoittaa äidin kyselleen lapselta haluaisiko hän ottaa keittoa, perunaa tai salaattia. Mikään ruoka ei kelvannut Sumarin mukaan lapselle.

– Kulta, otatko salaattia? En ota. Otatko keittoa? En! Saako äiti ottaa keittoa? Sumari kirjoittaa Apu-lehden blogissaan.

Hän sanoo tyrmistyneensä kuulemastaan ja joutuneen poistumaan tilanteesta.

– Tässä vaiheessa minun oli pakko poistua, koska päässäni kuumeni niin, että sekä keitot, perunat että salaatti olisivat alkaneet kiehua pelkästä katseesta. Lapsipolon olisi pitänyt siis paitsi päättä itse mitä syö jättisuuresta buffet-pöydätä, myös päättää saako hänen äitinsä syödä! Sumari kirjoittaa.

Sumari ihmettelee, miksi pienet lapset laitetaan päättämään asioista, joita he eivät voi päättää. Hän kirjoittaa olevan vanhempien vastuulla päättää mitä lapsi syö ja mitä tämän päälle puetaan.

– Näitä tilanteita, jossa pienet lapset laitetaan päättämään asioista, joista he eivät voi päättää, näkee päivittäin. Se on toivottoman ahdistavaa. Olen surullinen lapsen puolesta, että hänen lepsut vanhempansa, eivät kykene kantamaan pöytään lautasellista keittoa ja sanomaan – ole hyvä, Sumari kuvailee.

Hän kirjoittaa huomanneensa, että vanhemmat tuntuvat pelkäävän nykyään omia lapsiaan, eivätkä siksi halua kieltää lapselta mitään tai määrätä lasta tekemään jotain.

Sumari nostaa kirjoituksessaan esille myös toisen tilanteen, joka on jäänyt elävästi hänen mieleensä. Hän kirjoittaa käyneensä turkulaisessa ravintolassa, jossa aikuiset juttelivat keskenään ja lapset juoksivat pitkin ravintolaa.

– Kullannuppuja oli juoksemassa kymmenkunta ja joukkoa säestivät syöttötuoliin vangitut pienemmät sisarukset. Viereisessä pöydässä oli nainen kahden lapsensa kanssa. Molemmat huusivat äitiä ja tämä selasi kännykkää edes katsomatta lapsiinsa. Se oli maanpäällinen helvetti. Tilassa kaikui ja korvissani soi, päässä tuntui viiltävä kipu, Sumari muistelee.

Hanna Sumari kirjoittaa blogissaan ihmettelevänsä sitä, miksi lapsille ei opeteta kuinka ravintolassa käyttäydytään.­

Hän korostaa blogissaan lasten käyttäytymisen olevan vanhempien vastuulla. Sumari toivoo vanhempien opettavan lapsilleen kuinka ravintolassa käyttäydytään, ja selittävän, miksi siellä ei saa juosta ja huutaa.

– Ei lapsia voi viedä ravintolaan käyttäytymään, kuin pienet villipedot. Lapsia täytyy opettaa. Ei kotonakaan pitäisi kenenkään nousta pöydästä ennen kuin kaikki ovat syöneet. Eivät lapset haluaisi istua siinä paikoillaan. Mutta kun heidän kanssaan keskustelee ja he ovat olemassa niin, että aikuiset ovat heille läsnä, kyllä se sujuu. Ja jos ei suju, täytyy opettaa, eikä antaa periksi, Sumari painottaa.

Hän kirjoittaa olevansa surullinen siitä, että vanhemmat eivät seurustele ravintolassa lastensa kanssa, vaan tuijottavat mieluummin älypuhelimiaan.

Lue Hanna Sumarin blogikirjoitus kokonaisuudessaan täältä.

Lasten vienti ravintolaan puhuttanut aikaisemminkin

Sumari ei ole ainoa julkisuudesta tuttu henkilö, joka on kirjoittanut siitä, miten lapset käyttäytyvät ravintolassa ja miten lapsiin suhtaudutaan ravintolassa.

Nanna Karalahti kirjoitti maaliskuussa blogissaan hänen ja tuolloin vajaan vuoden ikäisen Jax-pojan ravintolareissusta. Nanna kuvaili muiden helsinkiläisravintolan asiakkaiden suhtautuneen inhottavasti häneen ja pieneen vauvaan.

Jax oli suuttunut, kun ei ollut saanut syödä itse lusikalla. Pieni poika oli ruvennut itkemään ja Nanna sanoi muiden asiakkaiden suhtautuneen itkevään pienokaiseen nuivasti.

– Toisella puolella oli pariskunta, jonka mies ei ilmeisesti ollut perheellinen. Sellaisesta pään pyörityksestä luulisi tulevan niskat kipeäksi. Toisella puolella oli lapsiperhe kahden lapsen kanssa ja toinen lapsista ei sietänyt ollenkaan vauvan itkua. Hän sanoi kovaan ääneen, ettei todellakaan jaksa kuunnella tuon vauvan itkua ja tämän jälkeen tarkkaili Jaxin tekemisiä silmä kovana ja raportoi siitä pöytäseurueelleen (mm. nyt se vauva sai veitsen käteensä, toivottavasti ei itke enää kertaakaan), Nanna Karalahti kirjoitti tuolloin blogissaan.

Nanna Karalahti ihmetteli blogissaan, eivätkö vanhemmat saisi tuoda lapsiaan ravintolaan. Karalahden kirjoitus herätti muissa vanhemmissa runsaasti keskustelua. Monet kirjoittivat joutuneensa samanlaisiin tilanteisiin kuin Karalahti.­

Myös avokadopastalla tutuksi tullut Hanna Gullichsen on kertonut blogissaan pienten lasten herättävän närää muissa asiakkaissa. Gullichsen kertoi huhtikuussa vieneensä pienet kaksospoikansa hienostoravintolaan ja järkyttyneensä siitä, miten muut asiakkaat suhtautuivat lapsiin.

Gullichsen kiitteli ravintolan henkilökunnalta saamaansa palvelua, mutta kahden asiakkaan kuiskuttelu oli pilannut perheen illan.

– Ulos tupakalle saapui kaksi naista, toinen ei huomannut meitä. "Sipisipi ne ipanat, sipisipi." Johon toinen: "Shh, ne on tossa vieressä!" Johon minä: "Tässä ollaan, minä ja yksi niistä ipanoista." Silmissä kirveli, mietin helvetin pitkään mitä sanoisin ja miten kysyisin, että miten nämä kaksi hissunkissun istuvaa vauvaa häiritsivät iltaansa. En saanut sanaa suustani, vi*****i niin kovasti. Yhä ottaa päähän.

Hanna Gullichsen korosti blogissaan, että lapsien paikka on ravintolassa siinä missä aikuistenkin.­

Nanna Karalahden ja Hanna Gullichsenin kirjoitukset herättivät tuolloin runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa lasten viemisestä ravintolaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?