Muistatko missä Noora ja William suutelivat ensi kerran? Täällä Skam tapahtuu – IS vieraili norjalaisen suosikkisarjan maisemissa

Ilta-Sanomat vieraili supersuositun nuortensarja Skamin kuvauspaikoilla Oslossa.

Eva, Sana, Chris ja Vilde ovat Skamin tähtiä. Sarjan tapahtumat keskittyvät Hartvig Nissenin lukioon.

4.6.2017 11:05

Norjalaisista nuorista kertova Skam on villinnyt myös Suomessa. Sarjan neljäs ja viimeinen kausi on parhaillaan käynnissä. Kullakin kaudella on seurattu eri henkilöitä, ja neljättä kautta tähdittää muslimityttö Sana.

IS vieraili Oslossa kuvattavan sarjan tapahtumapaikoilla. Näissä maisemissa Skamin nuoret elävät, ja heidän koulunsakin on ihan oikea lukio.

Isakin (oikealla) elämää seurattiin sarjan kolmannella tuotantokaudella.

Charmikas Frogner

Skam-sarjan tapahtumat keskittyvät Hartvig Nissenin lukioon, jossa sarjan päähenkilöt opiskelevat. Lukio on olemassa oleva koulu ja sijaitsee Frognerin kaupunginosassa osoitteessa Niels Juels gate 56. Alue muistuttaa vauraudessaan Helsingin Eiraa ja siellä sijaitsee myös suurlähetystöjä.

 

Maanantaiaamuna koulun kyltin luona poseeraa kaksi tyttöä, joita kolmas videoi. Tytöt ovat Hartvig Nissenin oikeita oppilaita, jotka tekevät mediakurssin harjoitustyönä kolmen minuutin videota Skamin kuvauspaikoista. Toimittaja on siis tyttöjen kanssa samalla asialla.

Aivan koulun lähistöllä on kahvila Kaffebrenneriet, jossa Isak ja Even tapasivat sarjan kolmannella kaudella. Even puhaltaa kahvilan ikkunaan ja piirtää huurteeseen sydämen ja siihen sisälle I-kirjaimen.

Kahvilan työntekijä Henrik Axel kertoo, että Skam-turisteja on tullut kahvilaan useista eri maista, mutta suurin ruuhka oli noin puoli vuotta sitten, jolloin kolmatta kautta esitettiin. Kaffebrenneriet on ketju, jonka kahviloita on kolmisenkymmentä ympäri Osloa.

Skovveien 8. Kausi 3, jakso 8

Noora tapaa Williamin veljen Nikolain englantilaistyyppisessä pubissa, Forest & Brownissa, joka sijaitsee lähellä koulua ja Williamin asuntoa. Täällä Noora luettelee Nikolaille lakitekstiä kaikista niistä asioista, joita hän on rikkonut lähettäessään Nooran alastonkuvan eteenpäin.

Skam on kuvattu oikeassa Hartvig Nissenin lukiossa, joka sijaitsee vauraassa kaupunginosassa.

Forest & Brown on tummansävyisesti sisustettu pubi, joka tarjoilee juomien lisäksi lounasta ja päivällistä. Englantilaisen pubin tunnelmaa rikkovat hiukan kitchit kattokruunut ja kultaiset tapetit.

Niels Juels gate 31. Kausi 2 jakso 10

Williamin asunto sijaitsee rauhallisella Observatoriegatanilla. Talo on tyylisuuntaukseltaan uusrenessanssia. Williamin koti näkyy sarjassa ensimmäisen kerran, kun hän järjestää kotibileet.

Observatoriegata 14.

Kausi 2 jakso 3.

Noora tapasi Williamin veljen Nikolain Forest & Brown -pubissa.

Jonas ja Isak hakivat kebabit Bislett Kebabista ennen kuin Isak kertoi ihastuksestaan Eveniin. Ravintolan internetsivuilla kerrotaan, että myös Sinkkuelämää-sarjan tähti Sarah Jessica Parker osti täältä kebabin vuonna 2012.

Hegdehaugsveien 2. kausi 3 jakso 6.

Trendikäs Grünerløkka

Nooran rapun ison sinisen puuoven tunnistaa jo kaukaa. William tulee sanomaan hyvästit Nooralle ennen lähtöään Lontooseen, mutta muuttaakin mielensä ja juoksee takaisin Nooran luokse.

Williamin asunnolla Noora ajautui kohtalokkaisiin, Williamin veljen järjestämiin juhliin.

Grünerløkka on Oslon trendikaupunginosa, jossa on paljon baareja, gallerioita ja ravintoloita.

Deichmans gate

5. Kausi 2, jakso 11

Noora suuteli Williamia ensimmäisen kerran Beierbrua-sillalla, joka sijaitsee upealla Akerselvan vanhalla tehdasalueella. Sillan alapuolella kohisee koski, jonne sillalta on hienot näkymät.

Noora ja William kävivät kiivasta keskustelua suhteestaan Nooran kodin edessä.

Noora juoksi sillalle Williamin perään baarista, jossa Williamilla oli ystävineen juhlat. Paikalla on tilausravintola ja baari Cafe Månefisken.

Sagveien 23 Kausi 2, jakso 5

Joen vartta seuratessa tulee vastaan karaokebaari Syng. Suomalaisiin karaokeravintoloihin tottuneelle voi olla yllätys, että karaokea ei ole ohjelmassa joka päivä.

Karaokehuoneen voi vuokrata omalle seurueelle ja baarin puolella voi silloin tällöin laulaa. Lauantai-iltana Syngin terassi on täynnä, mutta sisällä on hyvin tilaa.

Noora suuteli dramaattisesti Williamia ensimmäisen kerran Beierbruan sillalla.

Paikan värikäs sisustus toimi näyttämönä neljännen kauden dramaattiselle juhlalle, jossa Isak joutui tappeluun, Sana kuuli vessassa, että hänet työnnetään sivuun Russebussin johtajan paikalta ja Noora suuteli Sanan ihastusta Yousefia.

Nedre gate 7. Kausi 4, jakso 5

Viistosti vasemmalla vastapäätä Syngiä sijaitsee Evenin entinen koulu Elvebakken. Koulua ei näytetä sarjassa, mutta se on usein puheissa.

Vestre Elvebakke 3.

Syng-karaokebaarissa koettiin draamaa kun Isak joutui siellä tappeluun.

Eloisa ja värikäs Grønland

Juna-aseman takana nousee Oslon korkein rakennus, 37 kerroksinen Radisson Blu Plaza -hotelli. Täällä Isak ja Even yöpyivät sviitissä. Pojat suutelivat näköalahississä ja Oslon keskusta näkyi taka-alalla.

 

Hotellissa on tällä hetkellä remontti ja hissi on pois käytöstä syyskuuhun asti. Lähes saman näkymän voi nähdä hotellin 34 Skybarista 34. kerroksesta.

Evenin vanhaa koulua Elvebakkenia ei näytetä sarjassa, mutta siitä puhutaan usein.

Sarjassa näytetty sviitti maksaa yöltä 18 000 kruunua eli noin 1 900 euroa. Grønland on vilkas monikulttuurinen kaupunginosa aivan Oslon päärautatieaseman vieressä.

Vastapäätä hotellia pienen puistoalueen vieressä on Brugata, jolla sijaitsee Evita espresso bar. Siellä Sana ja Noora nauttivat omenateetä ja juttelivat yliopistopoikien kanssa. Samalla kadulla Isak etsi Eveniä tämän lähdettyä alasti ulos hotellista.

Brugata 17. Kausi 4, jakso 3 ja kausi 3, jakso 8.

 

Oslon vihreä keidas St. Hanshaugenpark

St. Hanshaugenpark sijaitsee samannimisen kaupunginosan keskellä ja on yksi suurimmista puistoista Oslossa. Puisto on loistava paikka lenkkeillä, nauttia kesäpiknikistä ja katsella maisemia.

Isak ja Even viettivät yön 37-kerroksisen Radisson Blu Plaza -hotellin sviitissä.

Puiston korkeimmalta paikalta voi nähdä kirkkaana päivänä kaupungin keskustan, meren ja Oslonvuonon. Täällä Noora tapasi Williamin jengitappelun jälkeen. Samassa puistossa Noora kertoi Vildelle, että on ihastunut Williamiin.

Kausi 2, jakso 8.

Tunnelmallinen Sagenen kirkko

Sarjan koskettavimpia hetkiä nähdään Sagenen kirkossa, kun Isak tapaa ensikertaa vanhempansa kerrottuaan heille poikaystävästään. Kirkossa Isak saa viestin Eveniltä ja lähtee hänen peräänsä. Sagenen uusgoottista tyylisuuntaa edustava kirkko vihittiin käyttöön 1891.

Dannevigsveien 17. Kausi 3, jakso 9.

 

Muita Skamin kuvauspaikkoja löytyy Visit Oslo -internetsivulta. Neljännen kauden kuvauspaikat päivittyvät listalle kauden edetessä.

Hotellista on upeat näkymät Oslon yllä.

Brugatalla sijaitsevassa Evita espresso barissa Sana ja Noora juttelivat yliopistopoikien kanssa.

Hanshaugenpark-puistossa Noora kertoi Vildelle olevansa ihastunut Williamiin.

Isak tapasi ensi kertaa vanhempansa Sagenen kirkossa kerrottuaan heille poikaystävästään Evenistä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?