Kauko Röyhkä teki kirjan Islannista Olga-vaimonsa kanssa – bilettävien julkkisten suosiossa: ”Johnny Deppin saattaa tavata kadulla”

Julkaistu:

Matkakirja
Kauko Röyhkä teki vaimonsa Olgan ja runoilija Katariina Vuorisen kanssa matkakirjan Islannista.
Illanistujaisissa syntyy tunnetusti loistavia ideoita, jotka aamulla eivät enää olekaan niin hyviä. Tämä oli. Kauko Röyhkä oli vaimonsa Olga Välimaan kanssa kustantajan juhlissa, ja puheeksi tuli matkustaminen.

Olga ehdotti määränpääksi Islantia. Kauko tuumi, että pitää varmaan tehdä matkasta lehtijuttu kuluja kattamaan. Kustantajan mielestä aiheessa oli ainesta kirjaksi asti.

Pariskunta otti heitosta kopin. Matkalle mukaan kutsuttiin yhteinen ystävä, Islantia hyvin tunteva runoilija Katariina Vuorinen. Toukokuun lopulla se sitten ilmestyy, kahdesta reissusta satujen saarelle koottu matkakirja Piru irti Islannissa.

Se ei ole matkaopas vaan tekijöidensä näköinen ja kuuloinen, täynnä tunnelmointia, havainnointia ja kohtaamisia.

Työnjako on selkeä, Kauko vastaa pääosin tekstistä ja Katariina Islannin tuntijana kirjoittaa syventäviä näkemyksiä. Kuvat ovat Olgan ottamia, joskin myös hän kirjoittaa omista kokemuksistaan.

– Kuvia oli valtava määrä. Karsiminen oli oma hommansa. Yritin hakea sitä, että olisi sopivassa suhteessa kauneutta ja rosoisuutta. Ihmiset ja heidän iloisuutensa oli myös kuvissa tärkeää.


Kolmikko ei kierrä nähtävyydeltä toiselle vaan katsastaa myös syrjäkyliä, on mukana runokiertueelle ja tekee yksittäisiä keikkoja.

– Osallistuimme paljon yöelämään, koska sitäkin halusimme nähdä. Ihmiset olivat mukavia. Dokauskulttuuri on aika lailla samanlainen kuin suomalaisilla, perseet olalle, Kauko nauraa.

Olga ja Kauko olivat Islannissa ensimmäistä kertaa.

– Emme tienneet juuri muuta kuin tyypilliset asiat, geysirit, Björk. Lähdimme siltä pohjalta, että näemme jotain ja kirjoitamme siitä, Kauko sanoo.

– Minulla oli ollut ajatus, että haluaisin käydä Reykjavikissa ja siitä koko idea syntyi, Olga jatkaa.

Hän on se, joka pariskunnan matkoilla yleensä hoitaa järjestelyjen käytännön puolen, niin pitkälti myös nyt.

– Tutustun asioihin etukäteen. En ole kovin perusteellinen, mutta hahmotan vähän, mihin olemme menossa.

– Luotan siihen, että Olga ottaa selvää asioista, hoitaa lennot ja majapaikat.


Islannin reissua varten Kaukokin teki taustatyötä. Etsi tietoa saaresta ja luki islantilaista Nobel-kirjailija Halldór Laxnessia.

Pitää lisäksi korostaa Katariina Vuorisen roolia. Hänellä on runsaasti paikallisia kontakteja sekä kolmikosta ainoana ajokortti. Ilman autoa saaren kiertäminen olisi ollut mahdotonta.

Paikan päällä vaikutuksen teki karun jylhä luonto ja jatkuva tuuli. Ihmetystä aiheutti turistien valtava määrä, mikä näkyy hinnoissa. Varsinkin kesäsesongin aikana hinnat helposti tuplaantuvat.

Islanti on nyt pop, monessakin mielessä.

– Reykjavik on julkkisten bailauspaikka. Johnny Deppin saattaa tavata kadulla. Blur-yhtyeen Damon Albarn omistaa osuuden yhdestä suositusta ravintolasta. Jenkkejä, japanilaisia ja kiinalaisia oli ihan helvetisti, Kauko listaa.

– Islanti on tietynlainen välietappi Euroopan ja Yhdysvaltojen välissä. Sitä varmaan markkinoidaankin sellaisena, Olga toteaa.

Kuin vahvistukseksi pariskunta tapasi matkalla Jouni Hynysen ja tämän vaimon Mari Perankosken, kun nämä New Yorkista tullessaan vaihtoivat Reykjavikissa konetta.


Matkakirjasta tuli hyvin henkilökohtainen. Se kertoo oikeastaan yhtä paljon tekijöistään kuin matkakohteesta.

Sellaisia hyvät matkakirjat ovat, vievät mukaan matkalle kokemaan niitä tunteita, joita reissaaminen tuo tullessaan.

Kaukolle kirjoittaminen on tuttua puuhaa. Olga on aiemmin toimittanut teoksen Röyhkän Facebook-päivityksistä. Siihen hän otti myös kuvat.

– Olga on kyllä osallistunut muihinkin kirjaprosesseihin. Arman Alizad -kirjan Olga oikeastaan kokosi mun haastatteluista, itse otin tuottajan roolin. Kirjat ovat nykyisin nopeita juttuja. Meillä on tämmönen tonttujen paja, joka häärää kirjojen kanssa.

Kaikilta aviopareilta yhteistyö ei suju ongelmitta. Olga ja Kauko vakuuttavat, että heiltä se onnistuu. Suhde pysyy kunnossa.

– Pysyy. Tämä on perheyritys.

Kirjan tekeminen oli niin mukavaa, että pariskunta pohtii puolitosissaan projektille jatkoa. Ehkä jopa kokonaista sarjaa.

– Jos tämä kirja menee hyvin, pitää miettiä uusia kohteita. Piru irti voisi olla sarjan otsikko. Vaihtaisi vain aina maan nimeä, Kauko innostuu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt