Mannerheim sai Hitleriltä maailman kalleimman Mersun – tällainen on marsalkan panssaroitu luksusauto - Viihde - Ilta-Sanomat

Mannerheim sai Hitleriltä maailman kalleimman Mersun – tällainen on marsalkan panssaroitu luksusauto

Sunnuntaina tuli kuluneeksi 150 vuotta marsalkka Mannerheimin syntymästä. TV1:llä esitetään dokumentti Mannerheimin mersu, jossa kerrotaan yhden Suomen historian erikoisimman auton tarina.

4.6.2017 14:01

Adolf Hitler lahjoitti marsalkka Mannerheimille yhden maailman hienoimmista autoista vuonna 1941. Sittemmin auto on ollut seitsemän vuosikymmentä Yhdysvalloissa.

Miten löysit auton, dokumentaristi Veli Vartiala?

– Mannerheim myi auton Ruotsiin sodan jälkeen 1947, ja siitä lähtien autoa on myyty eteenpäin eri omistajille virheellisesti Hitlerin autona. Auton sijainti on ollut autopiirien tiedossa, ja olen luonut jo aikoinaan hyvät suhteet autoharrastajiin mm. Los Angelesissa. Tunnen esimerkiksi Jay Lenon ja Teemu Selänteen. Sain omien verkostojen kautta yhteyden uuteen omistajaan.

Kuinka helppoa oli päästä kuvaamaan Mannerheimin Mersua?

– Auton on omistanut vuodesta 1984 lähtien ilmavoimien kenraali William Lyon, 94, jolla on noin 50 vanhan auton yksityiskokoelma kartanonsa tiluksilla. Olin ensimmäisen kerran yhteydessä kenraaliin jo pari vuotta sitten. Hän suostui päästämään minut paikalle yhden päivän ajaksi, mutta lopulta olin siellä viikon. Ehkä heillekin oli tärkeää, että he saavat tuoda auton historian suomalaisille esiin.

Panssaroitu Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille joulukuussa 1941. Dokumentaristi Veli Vartiala löysi auton Yhdysvalloista.­

Millainen kokemus Kalifornian-reissu oli?

– Oli hieno nähdä, miten auto oli entisöity täysin alkuperäiseksi nahkamateriaaleja, viimeistelyä ja jopa pultin pintoja myöten. Entisöintityötä oli tehty intensiivisesti viisi vuotta. Pääsin jopa ajelulle Mersun kyydissä, ja kyllä siinä oli oma arvokkuutensa.

Millainen auto on kyseessä?

– Kuusimetrinen ja yli 4 000-kiloinen Mercedes-Benz 770 oli aikoinaan täysin ainutlaatuinen ja ylellinen, Mersun lippulaiva: niitä tehtiin vain 88 kappaletta, ja noin puolet niistä oli tällaisia avomalleja.

– Osa oli myös panssaroitu, kuten Mannerheimin auto. Auton luodinkestävät lasit ovat neljä senttiä paksut. Sivupaneelista löytyy asekotelo ja takaluukussa oli tilaa lääkelaukulle, jossa kaiketi säilytettiin mm. vastalääkettä kaasuiskuun. Auto kulkee lentokonebensalla. Näitä autoja on jäljellä noin 20 kappaletta.

Miksi juuri Mannerheim sai tällaisen auton?

– Hitler, joka ajeli itse tällaisilla upeilla Mersuilla jo 1930-luvulla, lahjoitti samanlaiset autot myös muille asevelivaltioille, Italian Mussolinille ja Espanjan Francolle. Tällaista autoa ei pystynyt ostamaan mistään. Mannerheim tiesi autosta etukäteen, sillä hän kävi aiheesta Hitlerin kanssa jonkinlaista kirjeenvaihtoa. Mannerheim ei kaiketi olisi oikein halunnut lahjoja.

– Myös Hitler istui kerran Mannerheimin Mersun kyydissä, kun hän saapui yllättäen ja kutsumatta Mannerheimin 75-vuotissyntymäpäiville Immolaan 1942. Tuolloin Mannerheim sai Hitleriltä syntymäpäivälahjaksi kolme maastoautoa. Mannerheim käytti Mersua ahkerasti työmatkoillaan, mutta halusi luopua Mersusta nopeasti toisen maailmansodan jälkeen ja tultuaan presidentiksi 1944.

– Mannerheimin Mersu oli aikansa kallein huutokaupattu auto, sillä se myytiin 1973 Yhdysvalloissa maailmanennätyshintaan 153 000 dollaria. Nykyinen arvo on kuulemma enemmän.

Katso alta video, kun Hitler vieraili Mannerheimin syntymäpäivillä vuonna 1942.

Mannerheimin mersu sunnuntaina TV1 klo 16.05

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?