Näin arvokas on Jenni Haukion kaulalla kimaltava uusi jalokivikoru – rahalla saisi asunnon Porista

Presidentti-instituutiolle lahjoitetussa kaulakorussa on 89 karaatin verran erittäin harvinaisia jalokiviä.

Koru lahjoitettiin presidentin kansliaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

1.6.2017 17:42

Ilta-Sanomat kertoi eilen keskiviikkona Suomen Kultaseppien Liiton presidentin kanslialle luovuttamasta häikäisevästä jalokivikorusta, jonka kallisarvoisten materiaalien takana on nimettömänä pysyttelevä lahjoittaja.

Koru on suunniteltu valtiopäämiehen tai hänen puolisonsa käytettäväksi edustustehtävissä.

Vaikka liiton toimitusjohtaja Henrik Kihlman ei halunnut laittaa korulle rahallista arvoa, asiantuntijoilla on asiasta oma näkemyksensä.

– Se on ihan hölyn pölyä, ettei jalokivien arvoa voisi mitata rahassa, toteaa Luumäen Kännätsalon kaivosyrittäjä Timo Rönkä.

Rouva Jenni Haukiolle luovutetussa korussa on käytetty kotimaista jaloberylliä, joka on maailmanmarkkinoilla varsin harvinainen jalokivi. Euroopassa sitä louhitaan ainoastaan juuri Etelä-Karjalan Luumäellä.

Rönkä arvioi suuren beryllikiteen arvoksi noin 200-300 euroa karaatilta. Presidentti-instituution korussa on yhteensä 89 karaattia berylliä, joista 36 karaattia on korun keskimmäisessä kivessä.

Tällä laskukaavalla yksin korun jalokiville tulisi hintaa noin 18 000-27 000 euroa.

Vaalea väri tulee palladiumista

Korun toinen pääraaka-aine on niin ikään kotimainen, Lapissa huuhdottu Lemmenjoen luomukulta. Sitä on kaulakorussa noin 100 grammaa.

Lapin Kullankaivajain Liiton toiminnanjohtaja Kai Rantasen mukaan Lemmenjoen kullan hinta on noin kolmin–viisinkertainen maailmanmarkkinoihin verrattuna. Maailmalla kultaa kaupataan nyt 37 euron grammahintaan.

Kullasta tulee siis korulle lisähintaa noin 15 000 euroa.

Lapinkulta sekoitettiin kupariin ja palladiumiin, jotta koruun saatiin lisää kestävyyttä sekä kaunis vaalea väri.

Presidentin kansliaan lahjoitetun kaulakorun hinnaksi voisi siis arvioida noin 32 000–42 000 euroa valtavaa työtaakkaa lukuun ottamatta.

Ainutlaatuisen korun on suunnitellut korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen ja valmistanut porilainen kultaseppä Juha Loikala. Koko projekti toteutettiin vapaaehtoisvoimin.

Loppuvuodesta 2015 alkanut projekti sai nimekseen Suomen tasavallan jalokivet.

Haukion korussa on rautaa

Luumäen Kännätsalon pegmatiittiesiintymä löydettiin tietöiden yhteydessä 1940-luvulla, mutta sen perusteellinen tutkiminen aloitettiin vasta vuonna 1986. Kahta vuotta myöhemmin löytyi presidentillinen kivi.

Asialla oli kolme kiviharrastajaa, joista yksi taltioi löydöksensä kassakaapin syövereihin seuraavaksi 30 vuodeksi. Tänään torstaina se kimaltelee Rouva Jenni Haukion kaulassa valtionpäämiesten vierailulla.

–Minulla on ilo käyttää korua ensimmäisen kerran 1. kesäkuuta Pohjoismaisten valtionpäämiesten vierailun yhteydessä järjestettävällä juhlapäivällisellä, ilmoitti Haukio.

Haukiolle luovutetun korun kaikki jalokivet ovat peräisin yhdestä kiteestä, joka painoi kokonaisuudessaan jopa 750 karaattia.

Kide oli väriltään sinivihreää akvamariinia ja se on sen värisistä kiteistä suurin, mitä Luumäeltä on koskaan löydetty. Luumäeltä löydetään tavallisemmin vaaleanvihreitä beryllejä.

Kiven väriin vaikuttaa se, mikä siinä on värjäävä aine. Luumäen kaivoksen omistajan Timo Röngän mukaan Haukion korua värjää ripaus rautaa.

Suurin kide on nimeltään Elli

Luumäellä kaivaneen kolmikon kaivostoiminta osoittautui pian kannattamattomaksi. 1990-luvun aikana miehet luovuttivat ja kaivos maisemoitiin, kunnes Rönkä kumppaneineen avasi louhoksen uudelleen vuosituhannen alussa.

– Kaivoin viisi kuukautta tyhjää löytämättä mitään, kunnes löytyi iso pesä, Rönkä kertoo.

– Se on vähän kuin kullanhuuhdontaa, että koskaan ei voi tietää, mitä siellä kallion sisällä on. Tiettyjä indikaattoreita voi seurata, mutta nekään ei kerro täyttä totuutta.

Suurin Kännätsalosta löydetty täysin läpinäkyvä beryllikide painaa noin 2 250 karaattia. Kide löytyi Ellin päivänä 11. heinäkuuta vuonna 1988, jonka mukaan se nimettiin Elliksi.

Kide on nykyään on Helsingin Yliopiston Kivimuseon kokoelmissa

Koru lahjoitettiin presidentin kansliaan 100-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?