Onko tässä uusi Skam? Norjassa tehdään nyt parasta tv-draamaa - Viihde - Ilta-Sanomat

Onko tässä uusi Skam? Norjassa tehdään nyt parasta tv-draamaa

Nuoret ja lupaavat on uusi norjalaissarja, jolla voi lievittää Skam-ahdistusta.

Nenne, Elise ja Alex ovat nuoria aikuisia, jotka ovat tärkeiden valintojen edessä.­

29.5.2017 7:01

Nuoret ja lupaavat, maanantaina 29.5. TV2 klo 20.30

Ei ole tv-arviota, jossa norjalaista uutuussarjaa Nuoret ja lupaavat (Unge Lovende, 2015–) ei verrattaisi huippusuosittuun Skamiin – ja miksi ei verrattaisi?

Näiden kahden sarjan perusteella voi arvioida, että Norjassa tehdään tällä hetkellä parasta nuorille – tai miksi ei aikuisillekin – suunnattua tv-draamaa.

Nuoret ja lupaavat kuvaa aikaa varhaisaikuisuudessa, vuosia lukion jälkeen. Sarja seuraa kolmen parikymppisen norjalaisnuoren kipuilua uravalintojen ja romanssien pyörteissä. Päähenkilöiden elämiin on hyvin helppo samaistua. Sarja nostaa esille monia nuorille tärkeitä aiheita, kuten mielenterveysongelmat tai ensimmäinen yhteinen asunto poikakaverin kanssa.

Skamiin verrattuna Nuoret ja lupaavat muistuttaa tyyliltään kuitenkin enemmän perinteistä tv-draamaa. Se on hieman aikuisempi ja kypsempi, ja asioista puhutaan suoraan. Juonenkäänteitä ei kuitenkaan puutu. Skam-fani jääkin kaipaamaan tuttua arkirealismia.

Sarja alkaa, kun stand-up-keikkaa Yhdysvalloissa heittänyt Elise palaa kotiin Osloon uusimaan viisuminsa. Hän on lähtiessään jättänyt taakseen orastavan romanssin ja joutuu nyt selvittämään puhumattomia asioita. Käy ilmi, että viisumia ei niin vain uusita, ja Elise on uusien haasteiden edessä.

Anders (Jakob Oftebro) ja Elise (Siri Seljeseth).­

Alex taas on hakenut teatterikorkeakouluun neljä kertaa, tuloksetta. Hän haaveilee edelleen näyttelijän ammatista, eikä vaihtoehtoja tunnu löytyvän. Nenne haaveilee kirjailijanurasta ja etsii epätoivoisesti kustantajaa novelleilleen.

Ensimmäinen jakso ei vielä koukuta, mutta toisen jälkeen sarjaa ei jätä kesken.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?