Teuvo Tulion eroottisen Sensuelan tähti Marianne Träskman kohukohtauksista: ”Mitään traumaa ei jäänyt”

Yle näyttää Teuvo Tulion Sensuela-elokuvan leikkaamattoman version nyt ensi kertaa televisiossa. Marianne Mardi -taiteilijanimellä elokuvassa esiintynyt Marianne Träskman muistelee kuvauksia.

Rakastavaiset Laila (Marianne Mardi) ja Hans (Mauritz Åkerman) Sensuela-elokuvassa, joka aloittaa kesän Tulio-sarjan ensi tiistaina.

24.5.2017 7:01

Rohkea, raju, omaperäinen – sitä ja paljon muuta oli Teuvo Tulio (1912–2000) ohjaajana. Hänen viimeinen elokuvansa Sensuela (1973) oli ensimmäinen suomalainen elokuva, joka sai K18 -leiman. Seksi ei ole siinä ainakaan verhottua.

Vain aniharvat tunsivat Teuvo Tulion. Näin hän itse halusi. Nyt Yle näyttää Tulion intohimoisia melodraamoja kesätiistaisin aina elokuun loppupuolelle saakka.

Teuvo Tulio kävi kysymässä Sensuelan pääroolin esittäneen Marianne Träskmanin vanhemmilta, voiko tyttö tulla elokuvaan.

– Sen jälkeen kävin hänen toimistossaan, jossa sanottiin, että tämä on tällä selvää. Koekuvausta ei ollut, Marianne Träskman kertoo.

Lailan (Marianne Mardi) tie vie Lapin sodasta 60-luvun syntiselle Reeperbahnille. Sensuela esitetään tiistaina 30.5. (Teema & Fem klo 22.00).

Träskman esiintyi nimellä Marianne Mardi. ”Taiteilijanimi” syntyi hänen toisesta etunimestään.

Tulio oli nähnyt tumman kaunottaren 1967 Miss Suomi -kilpailussa. Kuvausten alkaessa Marianne oli 17–18-vuotias. Melodramaattisessa elokuvassa hän on saamelaistyttö Laila, joka rakastuu saksalaiseen sotilaaseen Hansiin.

Kohahduttavia olivat Lailan alastonkohtaukset.

– Ei minulla ollut mitään niitä vastaan, en kokenut itseäni mitenkään rohkeaksi. En ajatellut koko asiaa. Mitään traumaa ei jäänyt, Marianne Träskman naurahtaa.

Träskman arvelee, ettei alastonkohtauksista moni edes tiennyt, sillä elokuvan näkivät vain harvat. Muiden ajatuksia hän ei tosin pelännytkään.

– Tulio vaikutti mukavalta ja vaativalta. Hänellä oli omituisen horjuva kävelytyyli ja pitkät askeleet. Näytti kuin hänellä olisi ollut jalassaan liian isot kengät, Träskman muistaa.

Marianne Träskmania eivä kohutut alastonkohtaukset ujostuttaneet.

Marianne Träskman työskentelee taloushallinnon ammattilaisena. Hän on mm. useiden yhtiöiden hallituksessa puheenjohtajana.

Lue Träskmanin koko haastattelu, Teuvo Tulion elämäkerta ja tietoja kesän Tulio-elokuvista uudesta IS Tv-lehdestä! Lehti on myynnissä 24.–30.5. yhdessä Ilta-Sanomien kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?