Presidenttiparin aloittamasta luontokampanjasta jättimenestys – 1,2 miljoonaa linnunpönttöä rekisteröity! ”Pidin ajatusta huvittavana” - Viihde - Ilta-Sanomat

Presidenttiparin aloittamasta luontokampanjasta jättimenestys – 1,2 miljoonaa linnunpönttöä rekisteröity! ”Pidin ajatusta huvittavana”

Presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion aloittama Miljoona linnunpönttöä -kampanja huipentuu sunnuntai-illan suoraan lähetykseen.

20.5.2017 12:15

Nyt se on varmaa! Suomalaiset ovat melkoisia luontoihmisiä, sillä reilun vuoden aikana on rekisteröity peräti yli 1,2 miljoonaa linnunpönttöä.

Pönttörekisteröinnit liittyvät Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan, joka alkoi tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion johdolla helmikuun lopulla 2016.

Presidenttipari rakensi kampanjan ensimmäiset pöntöt, jotka ripustettiin Mäntyniemen pihaan. Nyt linnunpönttöjä löytyy Mäntyniemestäkin peräti 44.

  • Katso aiheesta artikkelin yhteydessä oleva video.

Kuka tahansa ehtii vielä mukaan, sillä sekä uusia että vanhoja pönttöjä voi rekisteröidä kampanjaan aina sunnuntaihin saakka.

Tuolloin julkaistaan valtakunnan virallinen pönttöluku Ulos luontoon Kevätseuranta -ohjelman viimeisessä, suorassa jaksossa.

– On aivan käsittämätön juttu, että saimme kasaan miljoona linnunpönttöä – ja vielä runsaasti enemmänkin. Pidin ajatusta alun perin lähinnä huvittavana, sillä en uskonut, että tällainen lopputulos on mahdollinen, kertoo ohjelman luontotoimittaja Minna Pyykkö IS Tv-lehdessä.

Aisapari Pirkka-Pekka Petelius uskoi, että tavoite toteutuu.

– Tämä on suomalaisen luontorakkauden konkretisoituma. Näin jokainen voi tehdä luonnon eteen oman osuutensa. Linnunpöntön asentamiselle on matala kynnys.

Pirkka-Pekka Petelius ja luontotoimittaja Minna Pyykkö ovat mukana kampanjassa, joka huipentuu sunnuntai-illan suorassa lähetyksessä.­

Petelius muistuttaa, että pöntöstä on iloa kaikille osapuolille.

– Se tuottaa iloa niin linnuille kuin itsellekin. Siihen jää koukkuun, kun katselee, miten linnut löytävät tiensä pesään.

Pirkka-Pekka ja Minna ovat osallistuneet itsekin aktiivisesti mukaan pönttöhaasteeseen.

– Minulla on nyt noin 75 rekisteröityä linnunpönttöä pitkin Kirkkonummea ja Kymenlaaksoa, ja useampi on vielä rekisteröimättä, Petelius kertoo.

Luontotoimittaja Minna Pyykkö piti ajatusta miljoonasta linnunpöntöstä aluksi lähinnä huvittavana.­

Kerrostalossa asuvalla Minnalla on yli 40 pönttöä sekä oman kotinsa pihapiirissä että mökillä.

Maanomistajien luvalla pönttöjä voi asentaa mihin tahansa, ja nyt jopa monet isot kaupungit ovat ilmoittaneet, että puistoihin jokainen saa halutessaan laittaa oman linnunpöntön.

Kotia etsivät mm. kirjosiepot, jotka lentävät Afrikasta, Keski-Euroopasta ja Aasiasta takaisin tutuille alueilleen ja jopa samaan pesintäpaikkaan kuin aiemmin.

Yksi pönttö voi tarjota pesäpaikan vuosittain vähintään 5–10 poikaselle, joten reilun 1,2 miljoonan pöntön voimin uusia koteja syntyy helposti vähintään kuudelle miljoonalle poikaselle.

Pönttölaskuri osoitteessa yle.fi/miljoonaponttoa suljetaan lopullisesti sunnuntain juhlalähetyksessä.

Ulos luontoon Kevätseuranta

TV1 su klo 18.15

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?