Illalla televisiossa: Suomalaisohjaaja taivutteli NASA:n astronautin dokkariin – pitkiä öisiä puheluita Houstoniin - Viihde - Ilta-Sanomat

Illalla televisiossa: Suomalaisohjaaja taivutteli NASA:n astronautin dokkariin – pitkiä öisiä puheluita Houstoniin

Maanantai-illan dokumenttina nähdään koskettava suomalaiselokuva Äidin toive. Kymmenen erilaista naista ympäri maailman kertovat oman tarinansa. Yhteistä heille on valtava äidinrakkaus.

Suomalaisdokkarissa Äidin toive kymmenen naista ympäri maailman kertovat oman tarinansa äitiyden kautta.­

15.5.2017 12:02

Palkitun ohjaaja Joonas Berghällin dokumettielokuva Äidin toive käsittelee äitiyttä koskettavien tarinoiden kautta.

– Oma äitini on mielettömän tärkeä, ja halusin korostaa äidin läsnäoloa lapsuudestani pitkälle nuoruuteen – kaikki ne muistot, pienet hetket, jotka muistan vieläkin. Kerron dokumentissa myös oman tarinani yksinhuoltajaäidistäni, jolla todettiin aivokasvain, kun olin pieni.

Elokuvassa kymmenen naista eri puolilta maailmaa kertovat omat tarinansa. Päähenkilöiden etsiminen oli ohjaajan mukaan pitkä prosessi.

– Vatvoimme Anna Nykyrin ja Timo Vierimaan kanssa käsikirjoitusta yli 2 vuotta, eikä se loksahtanut paikoilleen. Sitten kysyin äidiltäni, mitkä ovat hänen suurimmat pelkonsa ja toiveensa. Hän vastasi, että ”oon sun äiti – on ainakin sata”. Hänen toiveenaan oli, että pärjäisin koulussa, pysyisin terveenä, saisin ammatin ja löytäisin elämäni naisen, ja että hänestä tulisi mummi. Näiden toiveiden jälkeen päätin, mitkä tarinat valitsen.

Apulaisohjaaja heitettiin ulos striptease-luolasta

Päähenkilöt ovat hyvin erilaisia. Mukana on amerikkalainen astronautti, meksikolainen strippari, nepalilainen köyhä omavaraisviljelijä, lapsensa menettänyt brittinainen ja suomalainen kätilö, jolla on hyvin rankka tausta. Apulaisohjaaja joutui esimerkiksi erikoisiin tilanteisiin etsiessään sopivaa henkilöä.

Meksikolainen Nallely työskentelee striptease-klubilla.­

– Etsin oikeita henkilöitä pitkään eri järjestöjen kautta ja palkkasin eri maihin apulaisohjaajia, jotka tekivät casting-prosessia useita kuukausia. Meksikossa paikallinen apulaisohjaaja kävi kymmenissä eri striptease-luolissa, ja hänet heitettiin ulos lähes jokaiselta klubilta ja puhelin rikottiin. Lopulta yksi klubin omistaja halusi nähdä Miesten vuoro -dokumenttini ja päätti sen nähtyään, että hänen klubillaan saa kuvata. Löysin klubilta äidin, joka teki yötöitä saadakseen poikansa elätettyä.

Karen on NASA:n astronautti. Hänen taivutteleminen mukaan dokumenttiin oli pitkä prosessi.­

Mukana on myös NASA:n astronautti Karen, jonka mukaan saaminen ei ei ollut aivan yksinkertainen juttu.

– Se oli todella pitkä tie. Olen puhunut lukuisia Skype-puheluja kolmelta aamuyöllä Houstoniin. Meidän pientä suomalaista tuotantoyhtiötä ei otettu aluksi lainkaan tosissaan. Lopulta ilmoitin heille, että olen ostanut tuotantoryhmälle lentoliput Kazakstaniin, josta avaruuslento laukaistaan. Vasta silloin he alkoivat uskoa, että olen tosissani. Karenin mukaan tulo oli mielettömän hieno juttu. Hänen kuvaamansa videotervehdykset pojalleen avaruudesta saivat minut herkistymään.

Suuren luokan dokumenttielokuva

Äidin toive on suomalaismittakaavassa suuren budjetin dokumenttielokuva. Tekemisessä meni vuosia, mikä verotti budjettia.

– Tämä on yksi Suomen kalleimmista dokumenteista (budjetti 800 000 euroa), ja prosessi koetteli voimavarojani sekä taloutta. Mutta saimme huippubudjetin kasaan, kun mukaan lähti peräti 13 rahoittajaa Euroopan eri maista. Kävimme tapaamassa dokumentin päähenkilöitä pari kertaa, ja lensin yhdeksän kuukauden aikana lähes 60 kertaa. Yhden Portugalin-lennon olin jättää väliin, koska pelkäsin, ettei sydämeni enää kestä.

Berghäll on tunnettu koskettavista ja jopa rankoista elokuvistaan. Dokumenteillaan hän haluaa tavoittaa ihmisten syvimpiä tuntoja.

– Toivon, että ihmiset osaisivat pyytää enemmän anteeksi. Ja toivon, että jokainen soittaa omalle äidilleen tämän dokumentin nähtyään ja kysyy, mitä sulle kuuluu.

Dokumenttiprojekti: äidin toive

Ma TV1 klo 21.30

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?