Kirjailija Katri Manniselta poikkeuksellisen avoin kirjoitus: Aikoi hylätä lapsensa – ”Olin maailman hirvein äiti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kirjailija Katri Manniselta poikkeuksellisen avoin kirjoitus: Aikoi hylätä lapsensa – ”Olin maailman hirvein äiti”

Kirjailija julkaisi äitienpäivänä avoimen blogikirjoituksen, jossa kertoo suorasanaisesti äitiyden haasteista ja vaikeista elämänvaiheistaan.

Katri Manninen työskentelee kirjailijana, käsikirjoittajana ja henkisenä valmentajana.­

14.5.2017 11:16

Kirjailija Katri Manninen, 42, on kahden pojan äiti. Manninen on käsitellyt julkisuudessa avoimesti äitiyden haasteita ja vaikeita aikoja. Hän asui miehensä ja tuolloin parivuotiaan esikoisensa kanssa Yhdysvalloissa Los Angelesissa vuonna 2012.

Perhe oli muuttanut Kaliforniaan, koska Manninen halusi opiskella henkiseksi valmentajaksi. Elämä siellä ei kuitenkaan sujunut suunnitellusti. Manninen kertoi kokemuksistaan IS:n haastattelussa vuonna 2014.

– Ihmettelin, mitä ihmettä me teemme täällä, sillä elämä oli yhtä helvettiä, Manninen muisteli tuolloin.

Nyt hän käsittelee vaikeita aikoja tarkemmin blogissaan, jossa on julkaissut aiheesta pitkän kirjoituksen äitienpäivän kunniaksi.

– Kuukauden jälkeen olin valmis heittämään hanskat tiskiin, koska olin maailman hirvein ja epäonnistunein äiti. Reissu meni alusta alkaen pieleen, Manninen kirjoittaa.

”Lapselle räjähtely sai tuntemaan häpeää”

Hänen lapsensa unirytmi sekosi Yhdysvalloissa täysin, perhe joutui etsimään nopealla varoitusajalla toisen asunnon ja elokuvahankkeen kariuduttua matkabudjetista katosi puolet.

– Minulla oli ollut vaikeuksia hallita hermojani jo Suomessa, mutta nyt homma meni mahdottomaksi. Aloin saada päivittäin kauheita kilareita niin miehelle kuin lapselle. Viattomalle lapselle räjähtely sai minut tuntemaan pohjatonta häpeää ja syyllisyyttä.

– Mietin monta kertaa päivässä miten hirvittävän huono äiti olin ja vannoin parantavani tapani.

Vastoinkäymiset johtivat rajuun päätökseen

Manninen kirjoittaa yrittäneensä pysytellä rauhallisena vastoinkäymisistä huolimatta, mutta se osoittautui mahdottomaksi. Lopulta hän teki hurjan päätöksen.

– Lopulta tulin siihen tulokseen, että ainoa tapa, jolla voisin pelastaa lapseni, olisi jättää perheeni. Ilmoitin valmennuskurssin vetäjille päätöksestäni palata välittömästi Suomeen.

Manniselle järjestettiin kriisipuhelu ryhmänvetäjänsä kanssa. Puhelu muutti hänen ajatuksensa.

– En ole huono äiti, enkä hyvä äiti. Olen vain äiti, joka alhaisessa mielentilassa ajattelee ja toimii typerästi — ja korkeassa mielentilassa ajattelee ja toimii fiksusti, Manninen ymmärsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?