Muistatko tämän legendaarisen haastattelun? Lenita Airisto kehui Mauno Koiviston otsakiehkuraa: ”Sen jälkeen hänestä tuli hurmuri” - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko tämän legendaarisen haastattelun? Lenita Airisto kehui Mauno Koiviston otsakiehkuraa: ”Sen jälkeen hänestä tuli hurmuri”

Lenita Airisto muistaa presidentti Mauno Koiviston fiksuna ja hurmaavana miehenä. Airisto tapasi Koiviston ensimmäisen kerran 1968 Jatkoaika-ohjelman kuvauksissa.

13.5.2017 11:31

– Luin presidentti Mauno Koiviston kuolemasta tänä aamuna. Liikutuin, vaikka hän olikin minulle etäinen hahmo. Yksi aikakausi on päättynyt. Hänen individualisminsa kosketti minua, Lenita Airisto sanoo Ilta-Sanomille.

Airisto kertoo tavanneensa presidentti Koiviston ja rouva Tellervo Koiviston useita kertoja vuosien varrella. Airistolla on tapaamisista lämpimät muistot.

– Minä ja rouva Koivisto olemme molemmat julkaisseet hiljattain kirjan. Meidän piti esitellä kirjaa Akateemisessa kirjakaupassa viime viikolla, mutta Tellervo kertoi, ettei hän pääsekään. Minulle tuli sellainen tunne, että tässä on nyt joku kova juttu, Airisto huokaa.

Airisto sanoo tavanneensa rouva Koiviston taannoin Suomalaisessa kirjakaupassa ja lähettäneen hänen kauttaan terveiset ”hurmurimiehelle”.

– Sanoin Tellervolle, että kuule, haluaisin lähettää sinun kauttasi terveiset sille hurmurimiehellesi. Tellervo sanoi, että terveiset menee perille, Airisto hymyilee.

  • Jutun videolla Lenita Airisto muistelee Mauno Koivistoa Ilta-Sanomille.

Matti Klinge, Lenita Airisto, Mauno ja Tellervo Koivisto kuvattuna 2001.­

Lenita Airisto tapasi tuolloin pääministerinä olleen Koiviston Jatkoaika-ohjelman kuvauksissa 1968. Airisto sanoo olleensa utelias tapaamaan Koiviston, joka oli hänestä vaikuttanut suoraselkäiseltä, joskin kivikasvoiselta mieheltä.

– Ohjelma kuvattiin Tampereen yliopiston tiloissa ja keskustelun teemana oli vallankumous. Elimme silloin kylmän sodan aikaa ja vaaran vuosia. Minuun teki vaikutuksen Koiviston suoraselkäisyys. En ollut tavannut häntä aikaisemmin, mutta kunnioitin häntä. Ensimmäisellä kohtaamisella hän oli hyvin vetäytyvä, Airisto muistelee.

Lenita Airisto juonsi 60-luvun lopulla huippusuosittua Jatkoaika-ohjelmaa.­

Airisto sanoo tarkkailleensa Koivistoa ohjelman vieraiden puhuessa vallankumouksesta. Kun tuli Airiston vuoro kysyä Koivistolta, päätti hän aloittaa pienen flirtin.

– Istuin siinä pääministerin vieressä ja ajattelin, että mehän ollaan tultu tekemään tv-ohjelmaa! Muistin tuon ajan piirustukset hänen itsepäisestä otsakiehkurastaan, joten käänsin katseeni tuohon otsakiehkuraan, sillä halusin katsoa löytyykö kivikasvoisen miehen takaa jotakin.

– Sanoin hänelle, että otsakiehkura oli saanut suomalaiset naiset hurmioon ja siitä puhuttiin jopa maitokaupassa! Hän vähän siinä vastusteli, mutta sanoin, että kyllä, maitokaupassa nuoret naiset parhaassa iässä eivät muusta puhukaan.

  • Katso alla olevalta videolta paljon keskustelua herättänyt ohjelma Ylen Elävästä arkistosta:

Jos video ei näy, niin katso se tästä.

Airisto sanoo Koiviston koskettaneen otsakiehkuraansa ja hieman häkeltyneen.

– Sen jälkeen hänestä tuli haastattelussa sataprosenttinen hurmuri. Se oli niin uskomaton reaktio. Hän päästi koko karsimansa esiin ja suomen kansa repi penkkejään, Airisto nauraa.

– Hän oli helkutin komea mies ja hänellä oli valtavat kädet. Todella charmikas mies. En silloin sitä tietenkään tajunnut, mutta tämä haastattelu on elänyt mediakentällä vahvasti ja se muistetaan vieläkin.

–Hän oli helkutin komea mies ja hänellä oli valtavat kädet. Todella charmikas mies, Lenita Airisto muistelee.­

Pääministerin rento esiintyminen hurmasi suomalaiset, ja hurmaavasta Koivistosta puhuttiin niin maitokaupoissa kuin toreillakin. Haastattelun uskotaan luoneen pohjaa hänen myöhemmälle kansansuosiolleen ja näyttäneen suomalaisille aivan uudenlaisen puolen Koivistosta.

– Voin käsi sydämellä sanoa, että olen onnellinen jos tästä haastattelusta oli hyötyä hänen urallaan. Presidentti Koivisto oli hieno presidentti, hänellä oli upea ja fiksu vaimo, ihana tytär. Tästä pariskunnasta saattoi olla ylpeä, Airisto sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?