Roope Salminen haastatteli kirjailijaa – jäätävä kuitti kesken livelähetyksen: Yleisö purskahti nauruun - Viihde - Ilta-Sanomat

Roope Salminen haastatteli kirjailijaa – jäätävä kuitti kesken livelähetyksen: Yleisö purskahti nauruun

Kirjailija Miki Liukkosen haastattelu Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelmassa herätti kiivasta keskustelua Twitterissä.

4.5.2017 22:44

Torstai-iltaisen Enbuske, Veitola & Salminen -ohjelman vieraista somekohinaa eniten aikaan sai kirjailija-runoilija Miki Liukkonen. Liukkosta haastatteli Roope Salminen, joka tarttui ohjelmassa Liukkosen aiempiin sutkautuksiin omista teoksistaan sekä muiden kirjailijoiden arvostelemisesta.

– Kun esikoisromaanisi Lapset auringon alla ilmestyi, uhosit että se voittaa Finlandia-palkinnon, Salminen totesi Liukkoselle, johon kirjailija nyökkäsi päätään.

– No, mitä sitten kävikään. Se ei päässyt edes ehdolle, Salminen heitti.

Salmisen suolaus sai sekä Liukkosen itsensä että studioyleisön purskahtamaan nauruun. Salminen tiedusteli Liukkoselta tuleeko tämän uutuusromaani O voittamaan Finlandia-palkinnon.

– En ole ajatellut sitä. Olisi ehkä pöljää ja noloa sanoa se ääneen, jos en voitakaan, Liukkonen vastasi.

Liukkonen kertoi, että hänen uuden romaaninsa tarkoitus oli vaatimattomasti tiiviistä koko nykyajan olemus. Liukkonen sanoi, että oli tehnyt kirjasta lukijaystävällisemmän version, jolloin Salminen jälleen nauratti yleisöä ottamalla paksun kirjan käteensä.

– Kyllä, tämähän on todella lukijaystävällinen versio, Miki! Salminen sanoi.

Miki Liukkonen O-romaaninsa julkistustilaisuudessa Helsingissä 11. huhtikuuta.­

Salminen kehui Liukkosen teosta sanomalla sen sisältävän upeita kohtia.

– Tuleeko sinulle ikinä kirjaa kirjoittaessa sellaisia kohtia, että on pakko nojata taaksepäin ja ajatella, että tästä tuli ihan saatanan hyvä. Välillä kun itse kirjoitan Faceen päivityksen, saatan ajatella, että tulipa nyt kirjoitettua nokkelasti, Salminen sanoi.

– No kyllä välillä tuossa ropisi sellaisia metafyysisiä likeja, Liukkonen myönsi.

Kirjailija tosin paljasti alkaneensa romaanin julkaisun jälkeen parannella kotonaan teosta. Salminen tiedusteli, aikooko kirjailija joskus julkaista kirjasta parannellun version.

– En tiedä, olen ehkä tulossa hulluksi, Liukkonen vastasi.

Roope Salminen kiitteli Miki Liukkosen osanneen tiivistää hienosti heidän ikäistensä tunnot teksteihinsä. Sekä Salminen että Liukkonen ovat syntyneet vuonna 1989.­

Salminen kysyi kärkkäästi nykykirjallisuutta arvostelleelta Liukkoselta myös, mitkä ovat tämän mielestä yliarvostetuimmat suomalaiset romaanit.

– En ehkä kehtaa sanoa. Asun nykyään Helsingissä, en jaksa alkaa tapella. En pidä siitä, että kirjoja kirjoitetaan ja kunnianhimo puuttuu.

Salminen kysyi Liukkoselta myös sitä, kuinka paljon tämä luulee, että muita kirjailijoita ärsyttää se, että tämän uusimmasta romaanista tuli hyvä.

– Kyllä se varmasti ärsyttää, kun kirjasta tuli niin hyvä, Liukkonen totesi.

Liukkosen tv-esiintyminen ja Salmisen suorasukainen haastattelutyyli herättivät keskustelua Twitterissä.

– Aika harva pystyy nauraa Salmisen grillissä. Kova jätkä, eräässä twiitissä todettiin.

Useille twiittaajille Liukkonen oli uusi tuttavuus.

– Ei hajuukaan kuka tää jäbä on, mutta vaikuttaa vähintäänkin hauskalta ja mielenkiintoiselta, eräs tv-katsoja kommentoi.

Myös liikemies Jari Sarasvuo kertoi twiitissään tykästyneensä Liukkoseen.

Tykkään täst Miki Liukkosesta.Omalaatuinen hahmo.Ei, en ole lukenut.Mut aion.Isot kirjat ja isot puheet eivät pelota mua.#EVSlive— Jari Sarasvuo (@SarasvuoJari) 4. toukokuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös täältä.

– Tykkään täst Miki Liukkosesta. Omalaatuinen hahmo. Ei, en ole lukenut. Mut aion. Isot kirjat ja isot puheet eivät pelota mua, Sarasvuo twiittasi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?