Antero Mertarannan viisi vinkkiä jääkiekon MM-kisojen tv-katseluun - Viihde - Ilta-Sanomat

Mertaranta laukoo 5 tärppiä lätkän MM-kisojen katsojille – ”Ruotsilla dream team”

Vuodesta 1995 jääkiekon MM-kisat selostanut Antero Mertaranta kertoo, mitä kannattaa seurata.

Jo yli 20 vuotta jääkiekon MM-kisoja selostanut Antero Mertaranta selostaa kisat paikan päältä Pariisista.­

5.5.2017 7:02

Jääkiekon MM-kisat: Suomi–Valko-Venäjä, Pe 5.5. MTV3 klo 17.10

 

1. Suomen nuoret lahjakkuudet

”Suomen joukkueessa on useita uusia, nuoria nimiä, joiden vauhtia, taitoa ja energiaa kannattaa seurata: he ovat niitä, jotka tekevät seuraavat kansainväliset läpilyönnit.

Pidä silmällä hyökkääjiä Sebastian Ahoa, Mikko Rantasta, maalivahti Joonas Korpisaloa sekä puolustaja Julius Honkaa, joka on ollut todella hyvä harjoituksissa. Honka tulee tekemään läpimurtonsa näissä kisoissa.

Suomi lähtee tänä vuonna kisoihin haastajana, koska monet NHL-tähdet jäivät kisoista pois. Motivoituneet nuoret pelaajat voivat kuitenkin olla ratkaisevassa roolissa, ja on parempi, että kisoissa pelaavat ne, joilla on oikeasti motivaatiota.

Ilmassa on toki monia kysymysmerkkejä, kuten maalivahtipeli ja se, onko joukossa riittävästi johtavia pelaajia. Sellaisia ovat ainakin Valtteri Filppula ja Mika Pyörälä.”

Julius Honka.­

2. Ruotsin joukkue

”Ruotsi saa ihan mielettömän kovan joukkueen kisoihin. Heillä oli samanlainen dream team viimeksi 2012, mutta sen menestys meni ihan hanurilleen. Päävalmentajavaihdoksen jälkeen Ruotsin tähtipelaajissa on tapahtunut täyskäännös: nyt kaikki haluavat joukkueeseen.

Ruotsi on nyt yksi vahvimpia maailmanmestarisuosikkeja. Etenkin puolustuksessa on useita maailmanluokan tähtiä, kun taas Suomella on pulaa nimenomaan puolustajista. Kannattaa seurata Victor Hedmania, John Klingbergiä ja Oliver Ekman-Larssonia. Suomi ja Ruotsi kohtaavat vasta mahdollisissa pudotuspeleissä.”

 

3. Kanadan joukkue

”Viime vuoden maailmanmestari, joka jätti Suomen hopealle, pelaa Suomen kanssa samassa lohkossa ja kohtaa Suomen viimeisessä alkusarjan pelissä. Pelistä tulee kutkuttava, ja olisi hienoa, jos juuri silloin ratkeaa lohkovoittaja.

Kanada suhtautuu MM-kisoihin vakavasti ja on tuonut viime vuosina kivenkovia joukkueita kisoihin – toisin kuin Yhdysvallat. Toissa vuonna Kanadalla oli yksi kautta aikain kovimpia joukkueita, joka lähenteli jopa Neuvostoliiton legendaarisen Punakoneen tasoa.

Joukkue on yksi suurimpia voittajasuosikkeja. Seuraa etenkin Patrik Laineen ketjukaveria Mark Scheifelea , nuorta lahjakkuutta Nathan MacKinnonia ja Matt Duchenea.”

 Pariisi on suuri kysymysmerkki, ja on olemassa vaara, ettei MM-kisoja huomaa kuin vasta 10 metriä ennen jäähallin ovea.

4. Ranskan katsomokulttuuri

”Jääkiekko on Ranskassa äärimmäisen pieni laji verrattuna esimerkiksi jalkapalloon, joten on jännittävää nähdä, millainen tunnelma katsomossa on; että siemailevatko ranskalaiset katsomossa vain sivistyneesti punaviiniä.

Pariisi on suuri kysymysmerkki, ja on olemassa vaara, ettei MM-kisoja huomaa kuin vasta 10 metriä ennen jäähallin ovea.

Viime vuosien MM-kisoissa Venäjällä, Tshekissä ja Valko-Venäjällä on ollut ainutlaatuinen tunnelma. Pariisin halli on iso, ja on katastrofi, jos sinne ei tule katsojia.

Samaan aikaan pidettävät Ranskan presidentinvaalit luovat ihan mielettömän fiiliksen kaupunkiin, joten hässäkkää lienee luvassa. Pariisilaiset saavat hässäkän aikaan kaikesta.”

Ruotsin joukkue on vahvoilla.­

5. Suomen asiantuntijatiimi

”Älkää tehkö sitä virhettä, että menette pelikatkolla jääkaapille, sillä Suomen asiantuntijatiimi Jukka Jalonen, Hannu Aravirta, Ville Nieminen sekä Pariisissa paikalla oleva Juhani ”Tami” Tamminen tarjoavat huikeita nyansseja, tietotaitoa ja analyysejä kansainvälisen jääkiekon tilasta.

Kiinnostava yksityiskohta on se, että Tami palaa nyt kotimaisemiinsa: hän oli Ranskan joukkueen päävalmentajana, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden 1995. Tami on kuin kotonaan Aurinkokuninkaan maassa. Meillä on Tamin kanssa hyvää keskinäistä läpänheittoa, ja ne tuovat rikkautta lähetyksiin.

Selostaminen on ennen kaikkea tarinankerrontaa ja hengen luomista, ja urheilu on viihdettä. Lopettaisin nämä työt heti, jos ei olisi intoa ja halua kehittyä. On hienoa olla mukana tekemässä tapahtumaa, jota koko kansa seuraa.”

Mark Scheifele.­

Juhani Tamminen.­

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?