Taneli Topeliuksen kommentti: Tv-kanavat viljelivät epäkorrektia vappuhuumoria vielä 1980-luvulla – ”Perheenisä ostaa vappuheilan” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tv-kanavat viljelivät epäkorrektia vappuhuumoria vielä 1980-luvulla – ”Perheenisä ostaa vappuheilan”

Hukkaputki-sarja koetteli huumorintajun rajoja 1980-luvun alussa. Nyt sarjan vappusketsi on katsottavissa netissä.

Hukkaputki-sarja koetteli huumorintajun rajoja 1980-luvun alussa. Nyt sarjan vappusketsi on katsottavissa netissä.

Julkaistu: 1.5.2017 10:28

1980-luvun vappuhuumori oli rajua mutta vapauttavan hauskaa – missä on tämän päivän vappuperinne, kysyy tv-kriitikko Taneli Topelius.

Muistatteko Hukkaputki-sarjan vuoden 1982 sketsin Uus-Suomisen perheen vappu? Siinä Jukka Sipilän esittämä perheenisä ei käynyt ostamassa torilta vappupalloa, vaan yo-lakkipäisen nuoren naisen eli vappuheilan, jota vaimo ja lapset saivat ihailla ennen käyttöönottoa.

Entä vuoden 1985 Vappuneekeri-ohjelman? Sen helminä olivat – niin, muun muassa voltteja tekevä musta mies ja sketsi ”Rikas, älä häpeä rikkauttasi”.

Tenho Saurénin näyttelemä konstaapeli Reinikainenkin sai omassa tv-sarjassaan vuonna 1983 erityisen vappuspesiaalin Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö, jossa suhtauduttiin ymmärtävästi humalaisiin ja tavattiin sarjan luojan Neil Hardwickin näyttelemä itsensäpaljastaja.

Epäkorrektia toki – mutta myös vapauttavan hauskaa. Mihin vapun sketsiohjelmat ovat sittemmin kadonneet? Tänä vuonna luvassa on ollut lähinnä musiikkia ja jo sunnuntai-iltana eli vappuaattona MTV3:lla esitetty Ketonen & Myllyrinne -uusinta. Sen sijaan uutta vappuperinnettä ei enää synny.

Onneksi hätävarana on Ylen netin Elävä arkisto, johon ylläolevat esimerkitkin on tallennettu. Areenan puolelta taas voi katsoa muun muassa Reinikaista edeltäneen Tankki täyteen -sarjan ja sketsikimarat Velipuolikuu (katso Yle Areenassa) ja Mutapainin ystävät (katso Yle Areenassa).

Velipuolikuu -sketsisarja teki tunnetuksi muun muassa nuoren Pirkka-Pekka Peteliuksen.

Velipuolikuu -sketsisarja teki tunnetuksi muun muassa nuoren Pirkka-Pekka Peteliuksen.

Katso jutussa mainitut sketsit ja ohjelmat Ylen Elävästä arkistosta:

Uus-Suomisen perheen vappu (30.4.1982)

Vappuneekeri (1.5.1985)

Reinikainen: Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö (30.4.1983)

Kuvituskuva

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta