Mikä ihmeen Skam? Näin pääset mukaan vuoden puhutuinpaan tv-ilmiöön

Norjalainen nuortensarja Skam saa katsojat puolelleen iästä riippumatta. Sarja nähdään nyt myös Teema & Fem -kanavalla.

Skam on ihastuttanut Yle Areenassa. Sarjassa seurataan oslolaisten nuorten elämää, ja se alkaa nyt alusta myös perinteisen television puolella.

30.4.2017 15:33

Skam, su ja ma 30.4. alkaen Teema & Fem klo 23.25 & 23.45

Kukaan ei olisi uskonut, minkälaisen suosion pienellä budjetilla tehty norjalainen nuortensarja Skam saavuttaisi. Pohjoismaihin ja sitä kautta muuallekin maailmaan levinnyt Skam on tämän vuoden puhutuin netti-tv-ilmiö.

Sarjaa esitetään Yle Areenassa, jossa pyörii tällä hetkellä neljäs kausi. Suomessa jaksot nähdään samassa tahdissa kuin Norjassakin, sillä uusi jakso julkaistaan kerran viikossa lauantaisin. Skam on kerännyt Yle Areenassa jo kuusi miljoonaa käynnistystä.

Ensimmäistä kertaa sarja nähdään nyt myös Suomen television puolella. Skam alkaa alusta Teema & Fem -kanavalla sunnuntaina 30.4.

Lukioporukan värikästä elämää

Sarjassa seurataan Hartvig Nissenin lukion nuorten värikästä elämää. Ensimmäinen kausi sijoittuu kevätlukukaudelle 2016, jolloin päähenkilönä on koulun ja kaveriporukan uusi tulokas Eva.

Skamin toinen kausi alkaa syyslukukaudelta, ja siinä seurataan Evan ystävää Nooraa, joka rakastuu koulun komistukseen, Williamiin. Myös Nooran ystävä Vilde on ihastunut samaan poikaan, joten kausi käsitteleekin paitsi rakkautta, myös ystävyyssuhteen kiemuroita.

Kolmannella kaudella parrasvaloihin pääsee Nooran kämppis Isak. Kausi keskittyy Isakin kamppailuun oman seksuaalisuuden hyväksymisen kanssa. Isak rakastuu saman koulun Eveniin, joka kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Isakin ja Evenin rakkaustarinasta hullaantuneet fanit käyttävät pariskunnasta lempinimeä ”Evak”.

Jonas ja Isak ovat parhaita kavereita. Sarjassa Isak tunnustaa ensimmäisenä Jonakselle olevansa kiinnostunut miehistä.

Suosio oli kolmannen kauden jälkeen jo niin suuri, että seuraavan kauden päähenkilöä spekuloitiin sosiaalisessa mediassa hartaasti. Osa toivoi kauden keskittyvän epävarmaan ja sympaattiseen Vildeen, kun taas jotkut halusivat jatkoa Isakin ja Evenin suloiselle rakkaustarinalle.

Päähenkilöksi julkistettiin kaveriporukan sanavalmis muslimityttö Sana. Skam tarkoittaa vapaasti suomennettuna häpeää, ja uusi kausi keskittyykin seuraamaan Sanan tasapainoilua uskonnon ja ympäristön aiheuttamien paineiden välillä.

Suosio lähti somesta ja levisi varttuneemmillekin

Sarja elää vahvasti siellä, missä nuoretkin, eli sosiaalisessa mediassa.

Skam edustaa uuden sukupolven tapaa tehdä viihdettä. Jos sarjan hahmot ovat bileissä, julkaistaan videoklippi illalla. Näin aitouden tuntu välittyy katsojille asti.

Tärkeimmillä hahmoilla on omat Facebook- ja Instagram-tilit, joiden kautta fanit voivat seurata heitä joka hetki. Videopätkiä ja sarjan hahmojen toisilleen lähettämiä viestejä julkaistaan päivittäin.

Lukuisat fanisivustot kääntävät uusien videoklippien ja tekstiviestien sisällön norjasta englantiin, jotta myös muu maailma voi seurata hahmojen elämää.

Skamin suosio perustuu sen aitouteen. Nuoret ovat ihastuneet rehelliseen tapaan, jolla sarjassa käsitellään seksiä, huumeita, uskontoa, rakkautta ja ystävyyttä.

Muille katsojille Skam on toiminut aikakoneena omiin nuoruusvuosiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?