Ville Haapasalo löysi maailman kauneimman paikan: ”Silkkaa ihmettä tällaiselle tasamaan pojalle”

Venäjä-konkari Ville Haapasalo esittelee suomalaisille poikkeuksellisen uniikin matkakohteen. Altain vuoriston taika tehoaa karskiinkin äijään.

27.4.2017 17:33

Ville Haapasalo tietää nyt, mikä on kaunein paikka maailmassa. Oikeastaan hän on tiennyt sen jo kauan. Mutta nyt saavat muutkin tietää.

– Altain vuoristo Kaakkois-Venäjällä on silkkaa ihmettä tällaiselle tasamaan pojalle, jolle Messiläkin on huippujen huippu.

– Turkoosit järvet eivät jäädy edes 30 asteen pakkasella, ja koko alueessa on taikaa. Luonto yhdistää seudun ihmisiä, joita on jokaisesta uskontokunnasta: kaikilla on sama talvi, josta selviytyä, Ville Haapasalo kertoo.

Altai 30 päivässä on Haapasalon ”30 päivässä”-teeman seitsemäs sarja. Alue näyttäytyy elämyskohteena, jonne ei kuitenkaan ole aivan helppo mennä. Telengit-intiaaneja, muumioprinsessoja, shamaaneja.

– Suomessa Altaita ei juuri tunneta, mutta Venäjällä kaikilla on tästä mielipide, vaikka he eivät olisi siellä edes käyneet. Alueelle voi matkustaa, mutta vuoristoon pääseminen on haastavaa. Teitä ei ole, ja apuna ovat lähinnä aasit ja helikopteri.

Ville Haapasalo Poperchrnoyan kylässä.

Tosin helikopterissa istuminen ei ole lainkaan Haapasalon mieleen.

– Omia haasteen paikkoja on aina ja ikuisesti helikopteri. Vaikka olen jo 25 vuotta istunut sen vispaimen kyydissä, se pelottaa yhä, Haapasalo myöntää.

– Kerran kuskina oli kokenut sotalentäjä, joka päätti näyttää, kuinka kopteri nuolee vuoren seinää. Siinä ei uskaltanut edes huitaista kuonoon.

Matkustaminen on Villelle täyttä työtä, jota vapaa-ajalla ei harrasteta.

– Joka matkalla mietin, että tämä on se viimeinen. Kun on hytkynyt sotilaskuorma-auton lavalla kivikossa loputtoman kauan ja huomaa, että on kulunut 8 minuuttia, tajuaa, että on tämä aika raskasta. Mutta sitten menee kuukausi ja taas miettii, että pitäisikös. Vai pitäisikö antaa homma jo jollekin nuoremmalle.

Altain vuoristo oli Ville Haapasalolle hieno elämys. – Alue on ollut pitkään mielessäni mystisenä ja kiehtovana.

Matkailun suhteen Haapasalolla on kriittisiäkin mielipiteitä.

– Minusta kohteet ovat nykyään liian helposti saavutettavissa. Ihmisiltä puuttuu unelma, valtava haave päästä jonnekin, koska matkailu on jo niin arkipäiväistä.

Haapasalo on aina keskittynyt tarinoihin ja ihmisiin. Näitä kohtaamisia – Villen otteessa yleensä letkeitä – painotetaan myös Altai-jaksoissa.

– Mikä vain asia saa sielun, kun mukana on ihminen siitä kertomassa. Tilanteet elävät, autokuskit antavat vinkkejä, reitti vie usein täysin tuntemattomaan. Jos olemme menossa katsomaan laulavaa hevosta, saattaa paikalta löytyä vain mykkä kissa. Sitten mietitään, että mitäs nyt.

Toisessa jaksossa Ville matkaa Katun-joelle.

Altai sijaitsee Venäjän, Kazakstanin, Kiinan ja Mongolian välissä. Kuukauden aikana Ville tiimeineen matkustaa kaikkien näiden maiden vuoristossa Kiinaa lukuun ottamatta. Seikkailuista syntyi yhdeksän uutta jaksoa.

Altain alueella turismi on pääelinkeino, ja erityisesti viime vuosina ekohenkinen kohde on löydetty. Altailla kiipeillään, lasketaan koskia, kylvetään, vaelletaan, harjoitetaan luonnonlääketiedettä ja taiteillaan.

– Altain erikoinen energia houkuttelee puoleensa. Ihmiset saapuvat ja jäävät jumiin. Olen tavannut taidemaalareita, jotka ovat 30 vuotta maalanneet samaa vuorenhuippua. Moni jättää suoritusarjen ja valitsee yksinkertaisen ja luonnonläheisen elämäntyylin.

Haapasalo on huomannut, että hänen tekemisensä ohjelmien myötä katsojat todella ovat lähteneet tutkimaan uusia seutuja.

– On aina ilo kuulla palautetta. Kun lensin Georgiaan, oli koneessa iso kasa Suomi-äijiä, jotka kiittelivät, että ennen sarjaani heillä ei ollut hajuakaan, mikä koko Georgia on.

– En ole koskaan väittänyt, että Venäjällä asiat olisivat hyvin, mutta siellä on paljon hyvää. Jos saan ennakkoluuloja hieman lievennettyä, olen tyytyväinen. Minulle on esimerkiksi Ranskassa ihmetelty, että voiko siellä Venäjällä kävellä kadulla noin vain kuka tahansa.

Ville pääsi leirintä alueella sijaitsevan tankin sisään.

Työt Venäjällä ovat hiljaisten vuosien jälkeen alkaneet elävöityä, ja jäihin jämähtäneiden elokuvaprojektien tuottajat ovat soitelleet Haapasalolle toinen toisensa jälkeen.

– Työtilanne on nykyään hyvä. Vastapainona vapaa-ajalla keskityn perheeseen, nostelen verkkoja mökillä ja suojelen Amurin tiikereitä, hän kertoo.

Altai 30 päivässä, keskiviikkoisin 26.4. alkaen, Teema & Fem klo 21.00.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?