Kommentti: Pekka Myllykoski toi suomikantriin särmää – edes syöpä ja alkoholismi eivät lannistaneet - Viihde - Ilta-Sanomat

Kommentti: Pekka Myllykoski toi suomikantriin särmää – edes syöpä ja alkoholismi eivät lannistaneet

Pekka Myllykosken kuolema saa muistelemaan Freud, Marx, Engels & Jung -yhtyeen tähtihetkiä, kirjoittaa IS:n musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

–Ei ole liioittelua sanoa, että juuri Freud, Marx, Engels & Jung toi ennen kaikkea Myllykosken voimin särmään suomenkieliseen kantriin, IS:n musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen kirjoittaa.­

22.4.2017 19:36

Lauantaina 57-vuotiaana pitkään sairastettuaan kuollut Pekka Myllykoski oli mestarisanoittaja ja kokonaistaideteos. Hän kirjoitti yhtyeelleen Freud, Marx, Engels & Jungille hienoja sanoituksia ja eli boheemin taiteilijaelämän.

Myllykoski oli suomenkieliselle kantriyhtyeelle täydellinen keulakuva 1980-luvun suomirock -buumin keskellä. Nuori ja räväkkä, älykäs ja kansanomainen – kaikkea tuota yhtä aikaa.

Ei ole liioittelua sanoa, että juuri Freud, Marx, Engels & Jung toi ennen kaikkea Myllykosken voimin särmään suomenkieliseen kantriin.

Myllykoski nautti olutta vuonna 2004 Freud, Marx, Engels & Jung- yhtyeen konsertissa On the rocks-ravintolassa.­

Kantri on valkoisten amerikkalaisten tarinamusiikkia, jota oli tehty tunnontarkasti muotoseikat halliten Suomessa aiemminkin – myös suomeksi.

Mutta Freud, Marx, Engels & Jungille ei riittänyt muoto, piti olla myös sisältö. Yhtye keskittyi outlaw-kantriin ja toi siihen aimo annoksen supisuomalaista näkemystä sekä vaikutteita muun muassa punkista sekä siihen mennessä tehdystä suomenkielisestä rockista.

Myllykosken sanoituksissa näkyi oma kädenjälki, mutta myös kumarrus muun muassa Juice Leskisen ja bänditoveri Mikko Saarelan (ex-Eppu Normaali) mestariteoksiin.

Ja mestariksi Myllykoski kasvoi itsekin. Hänen nokkelista kantrikäännöksistään ja omista sanoituksistaan jäävät elämään muun muassa kappaleet Särkynytsydämiset (Viekää minut baariin), Ei sellaisia judeja kuin Jeesus enää oo, Danny-Show ja Mystinen metsätyömies.

Pekka Myllykoski esiintyi Pop-Finlandia konsertissa joulukuussa 2001.­

Jukka Virtasen määritelmä hyvälle sanoittajalle on, että miehen on vietävä riimiä eikä toisin päin.

Myllykoski täytti tuon tavoitteen. Jo ylioppilasaineestaan Helsingin Normaalilyseossa Suomen kulttuurirahaston Yrjö Koskinen stipendin saanut Myllykoski oli taitava suomen kielen käyttäjä.

Mutta veikö boheemi laulajarooli miehen? Hän lauloi harvinaisen uskottavasti ruutupaidassaan, punaisessa parrassaan ja virne kasvoillaan jo 1980-luvulla Freukkareiden juomalauluja kuten Vanha kaljapummi, Kossu on mun kuski, Viski & naiset ja Tänä yönä pullo petti mun.

2014 hänet nähtiin Ylen Korkki kiinni -ohjelmassa kertomassa alkoholismistaan.

Myllykoski juhlisti Mikko Saarelan syntymäpäivää Tavastialla yhdessä Jussi Raittisen kanssa vuonna 2008.­

Myllykoski ei kuitenkaan uhriutunut. Ei alkoholismin eikä edes syöpäsairauden takia. Hän uskoi tulevaisuuteen, ensi kesäksikin oli myyty bändille keikkoja.

Ne laulut jäävät nyt laulamatta, mutta Myllykosken sydämellisen särmikäs elämäntyö kaikuu Freud, Marx, Engels & Jungin sekä Pekka Myllykoski & Maltaanhaukkojen ja Pekka Myllykoski & Jytäjemmarien levytyksissä.

Onneksi fiksu mies teki ne, vaikka ehti elämässään myös opiskella lääketiedettä ja toimia Helsingissä Vihreiden kaupunginvaltuutettuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?