Viihde

Yle uusi klassikkosarjan – katsojia varoitetaan rasistisesta sisällöstä: ”Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi”

Julkaistu:

hymyhuulet
Yle varoittaa katsojia Hymyhuulet-suosikkisarjan esittelytekstissä. Sketsiviihdesarjan kuvaillaan olevan tänä päivänä rasistinen.
Yle on julkaissut Yle Areenassa huhtikuussa suomalaisia klassikkosarjoja. Verkkopalveluun katsojien iloksi on palannut muun muassa Hymyhuulet-komediasarja, joka on katsottavissa huhtikuuhun 2018 asti. Vuosina 1987-1988 esitetyn sketsiviihdesarjan esittelytekstissä varoitellaan sarjan näyttäytyvän nykypäivänä eri valossa kuin 30 vuotta sitten. Varoitustekstissä ensimmäisenä kertoi Aamulehti.

Näillä saatesanoilla ohjelman katsojia varoitetaan Yle Areenassa:

”HUOM: ohjelma, jonka olet näkemässä, on tänä päivänä rasistinen. Tällaista ei enää Suomessa tehtäisi. Tämä ohjelma pitää nähdä ja tulkita sen hetken yhteiskunnan ja yhteiskunnallisen tilanteen kontekstissa, osana suomalaista televisiohistoriaa.”

Hymyhuulet-sarjaa on esitetty myös vuonna 2008 uusintana Yle Teema -kanavalla. Sarjassa loukkaaviksi on koettu esimerkiksi saamelaisiin ja romaneihin kohdistuvat vitsit. Suosikkisarjaa tähdittivät Antti Raivio, Ville Virtanen, Pirkka-Pekka Petelius ja Aake Kalliala.


Myös Ylen sivuilla viime viikolla julkaistussa artikkelissa, jossa kerrotaan Hymyhuulet-sarjan synnystä varoitellaan sarjan sisällöstä. Ennen varsinaista tekstiä lukijoita varoitetaan seuraavilla sanoilla:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Huom. Ohjelmasarjassa on rasistista sisältöä. Tekijöiden tarkoituksena on ollut ennakkoluulojen ravistelu osana 1980-luvun yhteiskunnallista keskustelua. Sisältö on kuitenkin loukannut monia. Ohjelmasarja on esimerkki 1980-luvun televisioviihteestä.”

Kari Kyrönsepän ohjaamasta Hymyhuulet-sarjasta tehtiin 16 jaksoa vuosina 1987-1988.

Yle joutui viime syksynä vastaamaan rasistisiin syytöksiin, kun Yle TV1 esitti 1960-luvun elokuvan Pekka ja Pätkä neekereinä. Tuolloin Yleä kritisoitiin sosiaalisessa mediassa muun muassa siitä, ettei elokuvan titteliä sensuroitu. Närää somekeskustelussa herätti myös päätähtien Esa Pakarisen ja Masa Niemen tekeytyminen tummaihoisiksi. Voit lukea lisää kohusta ja Ylen vastauksen syytöksiin täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt