Miki Liukkonen kirjoitti uutuusromaaniaan salaa sairaalassa: ”Yksi kirjan kohtauksista on melkein totta” - Viihde - Ilta-Sanomat

Miki Liukkonen kirjoitti uutuusromaaniaan salaa sairaalassa: ”Yksi kirjan kohtauksista on melkein totta”

Miki Liukkonen alkoi työstää järkäleromaaniaan sairaalassa vatsahaavapotilaana. Nyt hän on tehnyt korjausta elämäntapoihinsa ja selättänyt syömishäiriötään.

–Ei ole enää yhtään ajatusta, olen ihan tyhjä, Miki Liukkonen toteaa saatuaan järkäleromaaninsa valmiiksi.­

16.4.2017 9:08

– En ole koskaan tuntenut itseäni näin tyhjäpääksi, Miki Liukkonen sanoo istuessamme baarissa hänen uusilla kotikulmillaan Helsingin Kalliossa.

Miki Liukkosen pään on tyhjentänyt hänen O-niminen romaaninsa (WSOY), jossa pientä on vain nimi. Sivuja kirjassa on 858, henkilöitä lähes 100, avainhenkilöitä kymmeniä.

Onko nuori kirjailija suuruudenhullu? Raha tässä ei voi olla syynä: kirjailijan palkkiota ei ratkaise kirjan koko.

– Tämä on vain tiivistelmä siitä, mitä alun perin kirjoitin, hän kertoo kustannustoimittajan vaikutuksesta.

Jos kirja ei alkaisi niin vetävästi, ajatuskin tällaisen järkäleen lukemisesta väsyttäisi. Kirjailijan oma pääkin meinasi seota henkilöviidakossa.

– Kun pidin pari kuukautta taukoa kirjoittamisessa, ei ollut enää hajuakaan henkilöistä, pakko oli piirtää niistä kartta, Miki tunnustaa.

–Tyttöystäväkin on täällä, Miki kertoo ratkaisustaan muuttaa Oulusta.­

Miki on jo aika hyvin kartalla myös Helsingissä, jota hän piti aiemmin liian haasteellisena huonolle suuntavaistolleen.

– Oulun kulttuuritarjonta latistui, kirjakaupatkin lähtivät lähes kokonaan. Nyt on yksinkertaisempaa, kun pystyy tapaamaan kustannustoimittajaa. Tyttöystäväkin on täällä, Miki kertoo ratkaisustaan muuttaa Oulusta.

Tyttöystävä on runoilija Elsa Tölli. Runoilijana Miki Liukkonenkin tuli tunnetuksi, erityisesti äitinsä kuolemasta kertovalla Elisabet-runolla. Esikoisromaanistaan Lapset auringon alla (WSOY) Miki totesi: ”Se voittaa varmaan Finlandia-palkinnon.”

– Jälkiviisaasti voin sanoa, ettei se olisi sitä ansainnut. Tästä uudesta en viitsi sanoa samaa, mutta on tämä jonkinlainen klassikko, Miki heittää.

”Kirjassa on palasia itsestäni”

O-nimi symbolisoi ympyrää. Romaanissa on monta yhteen nivoutuvaa tarinaa. On neurooseja, pelkoja, digitalisoitumisen vaikutusta – ja vaikka mitä tästä ajasta.

– Kirjassa on palasia itsestäni, mutta en ala nyt kuvailla omia neuroosejani. Se olisi sama kuin kertoisi inkontinenssiongelmistaan – hävettävää.

Mikillä on selitys, miksi neuroosit ovat yleisesti lisääntyneet:

– Neuroosi on luultavasti itsesuojelukeino informaatio­tulvan sävyttämässä ajassa. Koreassa on jo katkaisuhoitoja nettiriippuvaisille, Miki tietää.

Hän luki tutkimuksesta, jossa ihmisten keskittymiskyky todettiin huonommaksi kuin kultakalan. Tätä aikaa on sekin, kun verkkopersoonaa ei eroteta oikeasta.

Terveellinen ruoka pakkomielteenä

Kun Miki Liukkonen kirjoittaa, häntä ei joulukaan pysäytä. O-romaaniaan hän alkoi kirjoittaa salaa sairaalassa, jossa hän oli esikoisromaaninsa valmistuttua vatsahaavan takia.

– Viereisen sängyn romani laittoi kirjan liikkeelle. Yksi kirjan kohtauksista on melkein totta, Miki kertoo.

Vatsahaava oli Mikin mukaan seurausta muun muassa liiallisesta juomisesta sekä syömishäiriöstä, mikä ilmeni hänellä terveellisen ruoan pakkomielteenä, eli ortoreksiana.

– Söin vain jotakin salaattia, kun tarkkailin sairaalloisesti syömistäni. Olen jo selvinnyt pahimmasta vaiheesta.

Me Naiset -lehdessä hän kertoo, että vasta syksyllä 2015 psykiatrisella poliklinikalla puututtiin vakavasti hänen elämäntapoihinsa, joiden taustalla on ahdistuneisuutta ja herkkyyttä. Hän painoi silloin 53 kiloa.

–Kun pidin pari kuukautta taukoa kirjoittamisessa, ei ollut enää hajuakaan henkilöistä, pakko oli piirtää niistä kartta, Miki tunnustaa.­

Tulevaisuus auki

Miki Liukkosta on pidetty aitona boheemina – lähes jonkinlaisena nähtävyytenä. Siinä mielessä hän on muistuttanut menneiden aikojen taiteilijoita.

– Villi kauteni oli 2010-2015, mutta tärkeintä oli silloinkin kirjoittaminen. Oli yllätys, että alettiin pitää jonakin boheemina, Miki hymähtää.

Baareissa Miki tykkää istua edelleen, mutta tupakoinnin hän on lopettanut, eikä juo enää tolkuttomasti kahvia.

Miki Liukkonen on lopettanut myös Scenes-yhtyeen kitaristina. Kirjoittaminen ja keikkamatkat olivat mahdoton yhtälö.

Mitä seuraavaksi?

– Ei ole yhtään ajatusta, olen ihan tyhjä. Romaani oli raskas prosessi, siihen menivät kaikki ajatukset. Odotan nyt mukavuusalueeltani poistumista. Yritän yllättää itsenikin – se voi tosin olla vaikeata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?