Pääsiäinen on Eija Vilppaalle hiljentymisen aikaa: ”Luostari on hyvä vastakohta nykypäivän menolle”

Näyttelijä Eija Vilpas on viettänyt pääsiäisen monesti Valamon luostarissa. – Suuri viikko alkaa Palmusunnuntaista. Viikon merkitys puhuttelee ihmistä, hän sanoo.

Näyttelijä Eija Vilpas ei tänä vuonna pääsiäisenä matkannut Valamon luostariin hiljentymään. Hän viettää juhlan läheisten seurassa Pallas-tunturilla. Eija on kuitenkin usein pääsiäisenä matkannut Valamoon hiljentymään.

– Pääsiäinen on kristityille suuri ilon ja valon juhla, ortodoksiksi tunnustautuva Eija sanoo.

Hän huomauttaa käyneensä elämänsä aikana monesti Valamossa, ei ainoastaan pääsiäisen aikaan. Eija sanoo olevan hienoa, että kauniissa Valamossa pystyy olemaan luonnon keskellä ja katsomaan kevään saapumista.

– Valamo ja sen ympäristö puhuttelevat ihmistä. Luostari on myös hyvä vastakohta nykypäivän menolle; siellä on askeettista ja rauhallista. Valamo ja sen ympäristö antavat hienon mahdollisuuden itsetutkiskeluun, Eija Vilpas määrittelee.

Kun Eija on ollut pääsiäisin Valamossa, hän on osallistunut päivittäisiin jumalanpalveluksiin ja käynyt kirkossa hiljentymässä. Suuri viikko alkaa palmusunnuntaina.

– Valamossa vietetään suurta viikkoa suurella intensiteetillä, vuorokaudessa on nimittäin useampia jumalanpalveluksia. Kärsimysviikko päättyy yöjumalanpalvelukseen ja juhla-ateriaan. Sen jälkeen, pääsiäisyönä, jokaisella vieraalla on mahdollisuus päästä soittamaan luostarin kirkonkelloja. Kellot soivat ilosta ja riemusta, Eija kertoo.

– Olen kokenut tämän hienon hetken usein myös pääkaupunkiseudun ortodoksikirkoissa, Eija kertoo.

Eija Vilpas viettää tänä vuonna 30-vuotista taivaltaan näyttelijänä.

Eija sanoo vielä, että uskonto on se pohja, minkä päälle elämä rakentuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?