Tänään tv:ssä: Elämän taika ja kaiken menettämisen suru kulkevat rinnakkain kamppailussa syöpää vastaan

Maarit Tastula käsittelee empaattisella otteella pienten lasten äidin viime kuukausia pitkälle levinneen syövän kanssa.

Toimittaja Maarit Tastula (oik.) ja Marjo-Riitta kävivät lukuisia keskusteluita sairaalan sängyn reunalla Marjo-Riitan elämän viime kuukausina elämän ihmeistä ja lähestyvästä kuolemasta.

17.4.2017 15:37

Avec Tastula: Jälkikirjoitus, TV1 klo 18.40

Vaaleanpunaiset Aino-tossut sujahtavat toijalalaisen Marjo-Riitan jalkaan niin joulukuussa 2013 kuin helmikuussa 2016. Joulukuussa 2013 kahden pienen pojan ja aikuisen tyttären äidillä oli todettu aggressiivinen rintasyöpä. Rintasyöpä on Suomessa naisten yleisin syöpä, johon noin 5 000 naista sairastuu vuosittain.

Vuodenvaihteessa 2016 syöpä oli levinnyt Marjo-Riitan aivoihin. Elinaikaa lääkäri antoi naiselle pari kuukautta.

– Haluan puhua kuolemasta. Jo kuolema-sanan lausuminen pelottaa ihmisiä. Me voimme mässäillä kuolemalla televisiossa, mutta sitten kun joku puhuu oikeasta kuolemasta, ihmiset kauhistuvat, Marjo-Riitta sanoo.

Lukuisista tv-ohjelmista tuttu toimittaja Maarit Tastula palaa televisioon Avec Tastula -ohjelman toisen tuotantokauden voimin pääsiäismaanantaina. Tastulan ote Marjo-Riitan tarinaan ja lähestyvään kuolemaan, on täynnä empatiaa ja vahvaa läsnäoloa.

Tiedon saatuaan Marjo-Riitta halusi jakaa omat ajatuksensa Tastulan kanssa tuon viimeisten elinkuukausiensa aikana. Syntyi haastattelujen sarja sairaalavuoteen äärellä.

Marjo-Riitan tarinalle omistetussa jaksossa ollaan konkreettisesti lähellä. Kamera kuvaa naisen lääkärikäyntejä, tunteikkaita hetkiä perheensä kanssa ja silmäkulmaan nousevia kyyneliä Marjo-Riitan kerratessaan ajatuksiaan siitä, että ”kukaan äiti ei saisi kuolla”.

Kyynel hiipii myös katsojan silmäkulmaan inhimillisen otteen omaavaa dokumenttia katsoessa. Kuoleman vääjäämätön lähestyminen on läsnä, vaikka toivoa parantumisesta tai rauhasta Marjo-Riitta ei menetä missään vaiheessa.

– Miksi me ihmiset, jotka rakastavat toisiaan ei oltaisi samassa tietoisuudessa kuoleman jälkeenkin, Marjo-Riitta pohtii kuoleman jälkeistä elämää.

Rehellinen puhe kuolemasta oli maaliskuussa 2016 kuolleen Marjo-Riitan toive. Tämän toiveen voidaan sanoa täyttyneen Avec Tastulassa. Elämän ainutkertaisuuden, taian vaaliminen äärimmäisessä tilanteessa luopumisen rinnalla on kuvattu tunteikkaassa dokumentissa erinomaisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?