Muistatko Sauli Lehtoselle tasapisteillä hävinneen tangoprinssin? Silmäsairaus pakotti lopettamaan keikkailun jo alle 50-vuotiaana - Viihde - Ilta-Sanomat

Muistatko Sauli Lehtoselle tasapisteillä hävinneen tangoprinssin? Silmäsairaus pakotti lopettamaan keikkailun jo alle 50-vuotiaana

Kaksinkertainen 1990-luvun tangoprinssi Henri Hurme tekee uutta levyä. Keikkailun hän joutui jättämään jo viitisentoista vuotta sitten etenevän silmälihashalvauksen takia.

Vuoden 1994 kisassa Sauli Lehtonen ja Hurme päätyivät tasapisteisiin. Tuomariston puheenjohtajan Päiviö Pyysalon ääni ratkaisi, Lehtosesta tuli tangokuningas.­

8.4.2017 17:41

Henri Hurme, 52, oli 1990-luvulla kahdesti lähellä tangokuninkaan titteliä. Kaksi toista sijaa, joista ensimmäinen täpärääkin täpärämpi.

Vuoden 1994 kisassa Sauli Lehtonen ja Hurme päätyivät tasapisteisiin. Tuomariston puheenjohtajan Päiviö Pyysalon ääni ratkaisi, Lehtosesta tuli tangokuningas.

– En osaa sitä harmitella. Ja minulla taisi olla välillä enemmän keikkoja kuin Saulilla, kaupallinen arvo vain oli eri, Hurme muistelee takavuosien tapahtumia.

Tiukasta kilpailusta huolimatta Hurmeesta ja Lehtosesta tuli erittäin hyvät ystävät.

– Tutustuimme Tangomarkkinoilla ja sen jälkeen olimme kuin paita ja perse. Sauli oli paljon meillä Turussa ja alkoi vielä seurustella naapurin tytön kanssa.

Ystävyys katkesi karmealla tavalla. Lehtonen menehtyi hirvikolarissa runsas vuosi tangokisan voiton jälkeen.

– Sain kuulla asiasta yöllä keikan jälkeen. Se oli aivan hirvittävä paikka. Hän oli lähtenyt tiistaina meiltä ja kuoli saman viikon perjantaina.

Kaksinkertainen tangoprinssi Henri Hurme asuu nykyisin maaseudun rauhassa Varsinais-Suomessa.­

”Palo hiipui”

Vaikka voittoa ei tullut, Hurme teki kymmenisen vuotta ahkerasti keikkaa.

– Se oli todellista hullunmyllyä. Keikkoja oli paljon. Mentiin Suomea päästä päähän.

Vauhti hiipui vuosituhannen vaihteen jälkeen.

– Alkoi valvominen ja ajaminen tökkimään, kun silmäni ovat aika ongelmalliset. Työtkin siinä kyllä väheni ja palo jotenkin hiipui. Se asia tuli nähtyä.

Hurme sairastaa etenevää silmälihashalvausta.

– Näön tarkkuus menee. Vasen silmä alkaa olla jo aika kaput. Silmistä on kuollut solukko, joka suodattaa sinistä valoa. Sairaus vaikuttaa myös koko kehon lihaksistoon.

Pahimpina hetkinä Hurme on joutunut kulkemaan keppien kanssa.­

Kymmenisen vuotta eläkkeellä

Pahimpina hetkinä Hurme on joutunut kulkemaan keppien kanssa. Tällä hetkellä tilanne on onneksi parempi. Hurmeen täytyy kuitenkin pitää valoa suodattavia ja silmiä suojaavia laseja.

Haastattelua edeltäneellä viikolla Hurme kävi uniapneatutkimuksissa. Siihen viittaavien vaivojen arvellaan liittyvän myös silmäsairauteen.

Äänihuuliin ja laulua tukeviin lihaksiin etenevä silmälihashalvaus ei onneksi ole vaikuttanut.

– Enemmän lauluääni on kärsinyt laulamattomuudesta, mutta ei sitä kukaan muu huomaa kuin minä itse.

Jo keikkavuosina Hurme opiskeli hierojaksi ja vyöhyketerapeutiksi. Niistäkin hommista on sairauden takia pitänyt luopua. Hurme on ollut jo kymmenisen vuotta eläkkeellä.

– Yritin pitkään pyristellä vastaan, mutta ei sille lopulta mitään voinut. Pirullistahan se oli, kun painoin välillä kahtakin duunia ja yhtäkkiä ei ollut mitään. Onneksi on maapaikka, jossa voi aina puuhata jotain.

Toinen albumi tekeillä

Kovasta suosiosta huolimatta Hurme ei aktiiviaikoinaan julkaissut ainuttakaan albumia. Esikoislevy Kuninkaallinen kosketus ilmestyi vasta kaksi vuotta sitten. Sillä ei ole virallista jakelijaa, joten kauppa on käynyt kädestä käteen sekä omien Facebook-sivujen kautta.

Toinen albumi on parhaillaan tekeillä.

– Aktiivivuosina ei mistään löytynyt yhteistyökumppania levyntekoon, Hurme harmittelee.

– Nyt levyjä tehdään tässä lähistudioilla, joten se onnistuu hyvin. Esikoisella on lähinnä vanhoja klassikoita, toiselle on tarkoitus tehdä kokonaan uusia lauluja.

Levy syntyy yhteistyössä tangokuningas Kyösti Mäkimattilan serkun muusikko Ville Mäkimattilan kanssa.

Keikoille nykyisin maaseudun rauhassa Yläneellä asuva Hurme ei edelleenkään kaipaa.

– Jotain hyväntekeväisyysjuttuja olen tehnyt lähinnä Vammaisten tuki ry:lle. Sille menee myös osa ensimmäisen levyn tuotosta.

Kahden kakkossijan, toinen vuonna 1996, jälkeen Hurme ei enää Tangomarkkinoille osallistunut.

– Unta olen siitä nähnyt monta kertaa. Sellaisenkin unen, että olen kolmas. Voittounia en ole nähnyt kertaakaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?