Oopperalaulaja Jorma Hynninen menetti vaimonsa – puoliso sai syöpädiagnoosin vuotta aiemmin - Viihde - Ilta-Sanomat

Oopperalaulaja Jorma Hynninen menetti vaimonsa – puoliso sai syöpädiagnoosin vuotta aiemmin

Oopperalaulaja Jorma Hynnisen Reetta-vaimo taisteli vuoden munasarjasyöpää vastaan.

Jorma ja Reetta Hynninen Leppävirralla kesällä 2010.

9.4.2017 16:31

Merkittävän uran tehnyt baritoni, professori Jorma Hynninen joutui saattamaan Reetta-vaimonsa haudan lepoon viime lauantaina. Syöpään menehtynyt Reetta Hynninen haudattiin Leppävirran kirkonkylälle lähelle pariskunnan kotia – ja paikkoja, joissa Hynnisten rakkaustarina sai alkunsa 1950-luvulla.

Hautajaisia vietettiin vain kaikkein lähimpien läsnä ollessa, mutta Jorma Hynninen kertoi IS:lle tiistai-iltana, että hänen vaimonsa sai syöpädiagnoosin tasan vuosi sitten.

– Ennen diagnoosia sairaus ei ollut antanut minkäänlaisia merkkejä, Hynninen huokaa.

Syöpähoidot toivat välillä toivoa, vaikka pari tiesi, että munasarjasyövän toteaminen viivästyy usein, ja niin kävi Reetta Hynnisenkin kohdalla.

– Tämän vuoden alussa tilanne kääntyi hyvin pahaksi. Minulla on tuska, vaikka osasimme valmistua tähän, Jorma Hynninen sanoo.

Jorma Hynninen joutui saattamaan Reetta-vaimonsa haudan lepoon viime lauantaina. Kuvassa pariskunta Linnan juhlissa vuonna 2015.

Vaikka oopperaura tarkoitti Hynniselle paljon maailmalla matkaamista ja poissaoloa perheen luota, hänen ja Reetta-vaimon välinen side oli aina luja. Jo nuorena poikana Jorma Hynninen oli niin varma valinnastaan, että hän oli valmis pyöräilemään päivittäin lähes viisikymmentä kilometriä: niin kouluun kuin illalla Reettaa tapaamaan.

Kun Hynniset antoivat IS:lle haastattelun kesällä 2010, heidän välinen kiintymyksensä välittyi sanojen lisäksi pienistäkin eleistä. Samana kesänä he kertoivat viettävänsä 50-vuotishääpäiväänsä.

– Tämä tilanne tuntuu vielä jotenkin uskomattomalta, Jorma Hynninen sanoi IS:lle puhelimessa tiistai-iltana.

Restauroidusta kansakoulusta tuli rakas paikka

74-vuotiaana menehtyneestä Reetta Hynnisestä oli helppo pitää. Hän henki lempeyttä, ja oli olemukseltaan loppuun saakka siro, tyttömäinenkin.

Hynnisten viimeisten yhteisten vuosien tyyssijan Reetta Hynninen hankki omin päin, miehensä työmatkan aikaan.

– Reetta soitti minulle ulkomaille ja kertoi tehneensä mökkikaupat, Jorma Hynninen kertoi IS:lle kesällä 2010.

Kesäpaikaksi restauroidusta kansakoulusta tuli myös Jormalle rakas. Hynniset viettivät Leppävirralla ensin kaikki vapaa-aikansa, ja luopuivat lopulta Helsingin-kodistaan kokonaan.

Leppävirralla Reetalla oli kangaspuut yläkerrassa, ja maalaamisharrastukseensa paneutuneella Jormalla ateljee alakerrassa.

Kodin kallisarvoisuutta lisäsi se, että Reetta oli aikanaan käynyt koulua samoissa tiloissa, samoin kuin se, että pariskunnan tyttäret ja näiden perheet rakennuttivat kesämökit vanhempien talon viereen.

Juuret, pitkäaikaiset ystävät ja ison rantatontin ylläpito auttoivat perhettä toipumisessa sen jälkeen, kun Hynnisten Marko-poika kuoli aidsiin vuonna 2005.

Jorma Hynninen, 76, viettänee kotipaikassaan jatkossa aikaa ennen kaikkea tytärtensä Lauran ja Ursulan sekä näiden perheiden kanssa.

Ja ehkäpä Hynninen ja tyttäret järjestävät pihallaan taas jossain vaiheessa myös kesäkonsertin kuten joinain aiempina kesinä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?