Näin läheiset kuvailevat Jenni Haukiota – ex-poikaystävä Harri, 50, avoimena: ”Herkkä taiteilijasielu” - Viihde - Ilta-Sanomat

Näin läheiset kuvailevat Jenni Haukiota – ex-poikaystävä Harri, 50, avoimena: ”Herkkä taiteilijasielu”

Jenni Haukio täyttää tänään perjantaina 40 vuotta.

7.4.2017 5:58

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puoliso, rouva Jenni Haukio täyttää perjantaina 7. huhtikuuta pyöreät 40 vuotta. IS kysyi tasavallan ykkösnaisen tuntevilta, millainen ihminen hän on työssä ja vapaa-ajalla.

Kampaajakouluttaja Harri Paananen, 50, ja rouva Jenni Haukio seurustelivat runsaat kaksi vuotta. Tiet erosivat kymmenen vuotta sitten, kun Haukio tapasi Sauli Niinistön.

– Jossain vaiheessa suhteesta tuli etäsuhde, sillä Jennistä tuli Satakunnan kokoomuksen toiminnanjohtaja ja hän muutti Poriin, Paananen muistelee.

Paanasella on nykyään kuusivuotias Molly-tytär ja hän elää onnellisessa liitossa. Toki Paananen lukee ajoittain maamme ykkösnaisesta kertovia juttuja ja vilkaisee Haukiosta julkaistuja valokuvia. Paanasen mielestä Haukio on upea nainen ja oiva Suomen edustaja.

– Hän on aina ollut kiinnostunut suomalaisesta suunnittelusta ja se näkyy myös hänen asujen valinnoissaan. Hän arvostaa suoralinjaista ja yksinkertaista designia, Paananen tietää.

Harri Paanasen mielestä Haukio on upea nainen ja oiva Suomen edustaja.­

Paananen uskoo, että Haukiolla olisi paljon sanottavaa nimenomaan taiteen ja kulttuurin alalta ja harmitteleekin sitä, ettei Haukio ole tullut ajatuksineen enemmän esiin.

– Ehkä tämä asia on päätetty näin tai sitten se on hänen oma ratkaisunsa, mutta mielipiteitä Haukiolla on, Paananen sanoo ja jatkaa:

– Hän on tavoitehakuinen, sanavalmis ja reipas nainen, mutta toisaalta herkkä taiteilijasielu. Jennissä yhdistyy mielenkiintoisella tavalla herkkyys ja voimakastahtoisuus, Paananen maalailee.

Paananen painottaa olevansa onnellinen ja iloinen siitä, että Haukio löysi rinnalleen hienon miehen.

– Elämä jatkuu eteenpäin ja me molemmat olemme tahoillamme onnellisia, Paananen päättää.

”Ottaa ihmiset aina hyvin huomioon”

–Hänen kansansuosiotaan vahvistaa, että hän on tavallinen, arvioi Kimmo Sasi.­

Kokoomuksen entinen kansanedustaja Kimmo Sasi arvioi Jenni Haukion kansansuosion johtuvan siitä, että hän ei korosta omaa asemaansa ja on ”varsin vaatimaton”.

– Hän ei korosta asemaansa koskaan millään tavalla. Hän ottaa ihmiset aina erittäin hyvin huomioon ja on hyvin asiallinen. Hänestä ei voi sanoa mitään pahaa, ei ole sellaisia särmiä, jotka haittaisivat millään tavalla, Sasi kertoo Ilta-Sanomille.

– Luulen, että moni nainen, joka on poliitikon rinnalla, innostuu miehensä asemasta, mutta Haukio ei ole sitä millään tavalla tehnyt, hän arvioi.

Sasi toimi kokoomuksen kansanedustajana kun Jenni Haukio oli puolueen viestintäpäällikkö. Sasi ei koe tuntevansa Haukiota kovin hyvin, ja heidän yhteydenpitonsa on ollut asiapitoista.

– Silloin kokoomuksen palveluksessa hän ei tuonut itseään millään tavalla esille. Hän hoiti hommat, mitä hänelle oli annettu, ja käsitykseni mukaan hoiti ne varsin hyvin.

Hän arvioi, että Haukio ei vältä julkisuutta, mutta ei myöskään hakeudu julkisuuteen.

– Hän ei korosta omaa asemaansa. Hän ei ole poliitikkojen tapaan sosiaalinen, että hän ottaisi aktiivisesti kontaktia ympäristöönsä. Hän on jonkin verran pidättyväinen, mutta häntä voi kuitenkin lähestyä.

– Hänen kansansuosiotaan vahvistaa, että hän on tavallinen, ja hoitaa tunnollisesti juuri sen tehtävän, joka hänelle kuuluu. Kuitenkaan hän ei elä pelkästään miehensä kautta, vaan hänellä on omaakin uraa ja tekemistä. Se varmasti lisää kansalaisten keskuudessa arvostusta.

”Erikoinen huumorintaju”

– Jennillä on runoilijan sielu, sanoo Kari J. Kettula.­

Turun kirjamessujen emeritusohjelmapäällikkö Kari J. Kettula tutustui rouva Jenni Haukioon, kun tämä nimitettiin hänen seuraajakseen. Vuoden 2012 messuja he tekivät yhdessä. Kettula perehdytti tuolloin Haukion uuteen työhön.

– Se oli mukavaa aikaa, hauskaa ja tuloksellista, Kettula sanoo.

– Vaikka tuli yllättäviä juttuja eteen, aina klaarattiin. Jennillä on hyvä tilanteiden taju ja hän on nopea. Jenni ei hermostu oikeastaan mistään.

Kaksikko kiersi kirjallisuustapahtumia, tapasi kirja-alan toimijoita ja vieraili kustantamoissa.

– Välillä mukana oli kuljettaja, toisinaan Jenni ajoi. Yleensä siinä keskusteltiin kirja-alasta ja tulevasta työstä. Jenni oli hyvin innostunut kaikesta, ja on edelleen.

Turun kirjamessut Haukio tunsi entuudestaan. Hän oli käynyt paikalla lähes joka vuosi.

– Jennillä oli ideoita, joita hän on sen jälkeen toteuttanut. Hän vaistoaa hyvin mitä kirja-alalla on tapahtumassa.

Kun Kettulan pesti ohjelmapäällikkönä päättyi, Haukio piti edeltäjälleen läksiäiset Mäntyniemessä.

– Jenni oli järjestänyt kirjamessujen päätoimikunnan jäsenille taskulamput, joita he heiluttivat, kun Scorpionsin Wind of Change soi. Olin joskus sanonut, että olisi kiva, jos sitä soitettaisiin, kun lopetan. Silloin itketti. Se oli kivaa ja kaunista.

Keskinäinen yhteydenpito ei päättynyt, vaikka yhteiset työt loppuivat.

– Olemme yhä sähköpostiyhteydessä, mutta olen antanut Jennin tehdä kirjamessuja rauhassa. Ajattelen, että olen vapaapalokuntalainen. Jos tarvitaan, jeesaan.

Kettula kuvaa Haukiota kaikin puolin miellyttäväksi ihmiseksi.

– Jennillä on runoilijan sielu, viestintäjohtajan ammattitaito ja hieman erikoinen porilainen huumorintaju.

Lähetä 40-vuotiaalle Jenni Haukiolle onnittelusi kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?