Helsingissä lavalle tänään nousee harvinainen rockin supernimi!

Tres Coyotes yhdistää Led Zeppelin -legendan, nykysäveltäjän ja sellistin.

Magnus Lindberg (vas.), John Paul Jones ja Anssi Karttunen muodostavat Tres Coyotes -kokoonpanon.

5.4.2017 17:14

Ensimmäinen keikka jännittää aina. Niin tätäkin bändiä, vaikka sen kokemus on vertaansa vailla.

Tres Coyotes eli Kolme kojoottia koostuu Led Zeppelinissä itsensä rockin legendaksi bassotelleesta 71-vuotiaasta John Paul Jonesista, nykysäveltäjänä maailman huippuihin laskettavasta 58-vuotiaasta Magnus Lindbergistä ja maailman ykkösorkesterien sellistinä kansainvälisen uran luoneesta Anssi Karttusesta, 56.

– Näkyyhän intomme? Jones kysyy IS:ltä ja muut herrasmiehet naurahtavat.

Kojoottien ensimmäinen livekeikka on tänään Helsingin Savoy-teatterissa. Luvassa on kolmen virtuoosin esitys, joka perustuu improvisaatioon.

– Olen meistä varmasti eniten tehnyt tällaista, emmehän Zeppelinin kanssa soittaneet nuoteista. Tunnen toki nuotit, sillä työskentelin studiomuusikkona ennen Zeppeliniä, Jones sanoo.

Lindberg kuvaa yhtyeen musiikkia vertaamalla sitä yllättäen jääkiekkoon – ja jalkapalloon.

– Tämä on kuin lätkää. Painelemme suoraan eteenpäin. Emme jaa toisillemme keltaisia emmekä varsinkaan punaisia kortteja, Lindberg määrittelee.

Kaikki on siis sallittua, kun mestarit ovat asialla ja musiikki tapahtuu elävänä, yleisön edessä.

Kojootit saivat alkunsa Tukholmassa Polar-musiikkipalkinnon jakotilaisuudessa. Jones ja Karttunen tutustuivat siellä, kun säveltäjä Kaija Saari­aho palkittiin.

Karttunen esitteli myöhemmin Jonesille Lindbergin.

– Tämä on ensimmäinen esiintymisemme, mutta olemme toki soitelleet yhdessä, he sanovat.

Mutta onko aika juuri nyt sopiva tämänkaltaiselle korkean ja matalan kulttuurin yhdistämiselle? Olisiko vastaava onnistunut vaikkapa 20 tai 30 vuotta sitten?

– Kun opiskelin runsaat 30 vuotta sitten modernia säveltämistä, oli hyvin tiukkaa mikä oli sallittua ja mikä ei. On kuitenkin tärkeä venyttää näitä rajoja, Lindberg sanoo.

– Kun menin Lontooseen opiskelemaan 18-vuotiaana, olin siihen mennessä keskittynyt vain klassiseen musiikkiin. Mutta Lontoossa kohtaamani paikalliset olivat paljon monipuolisempia. Sen jälkeen olen yrittänyt ottaa heitä kiinni ja kuunnella kaikenlaista Australian aboriginaalien musiikista Led Zeppeliniin. Vain olemalla avoin kaikelle voin itse kehittyä muusikkona, Karttunen sanoo.

Kolmikko näkee ennakkoluulottomat kohtaamiset muusikkojen välillä tärkeinä.

– Ne ovat avain uuteen. Ennen kuin olimme soittaneet Jonesin kanssa viululla ja mandoliinilla nuottiakaan, emme voineet tietää, mitä tapahtuu. Se oli taianomaista, Karttunen kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?