Täällä Kiinan presidenttipari yöpyi – Suomen arvovieraat majoittava Valtion vierastalo on hulppea kokonaisuus - Viihde - Ilta-Sanomat

Täällä Kiinan presidenttipari yöpyi – Suomen arvovieraat majoittava Valtion vierastalo on hulppea kokonaisuus

Suomen valtion vierastalo on rakennus, jossa ovat yöpyneet monet valtiomme vieraat. Tällä viikolla maassamme vierailee Kiinan presidenttipari.

5.4.2017 13:55 | Päivitetty 5.4.2017 14:43

Maahamme saapuvien arvovieraiden yöpymispaikkana on jo vuosikymmeniät toiminut Valtion vierastalo. Rakennus valmistui Helsinkiin 1984 ja tuolloin se oli aikansa nähtävyys. Talossa on yöpynyt moni maailman mahtimies samoin kuin useat kuninkaalliset parit.

Valtion vierastalo seisoo jykevänä Helsingin Munkkiniemessä.­

Arkkitehti Einari Teräsvirran valkoista palatsia ihailtiin avoimesti ja sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemen yhdessä työryhmänsä kanssa valitsemaa sisustusta kehuttiin estoitta.

Nurmesniemi itse kirjoitti aikoinaan sisustuksesta näin:

Vierastalo on hyvin monipuoliseen käyttöön soveltuva edustustila. Sen sisustuksia suunniteltaessa on tavoitteena ollut aikaansaada toimiva kokonaisuus, jolla on nykyaikainen suomalainen ilme. Käytettävät materiaalit ovat valtaosaltaan kotimaisia ja sisustusten vakiovalmisteet ovat suomalaista tuotantoa. Valmiin vierastalon tehtävä on eräällä tavalla kahtiajakoinen. Sen on oltava toimiva ja viihtyisä samalla kun se on kuvastettava suomalaisen talous- ja kulttuurielämän tasoa ja tapahtumia. Vierastalo on käyntikortti suomalaisesta tuotannosta huomioon ottaen myös kulttuuri- ja taide-elämän tapahtumat.

Vierastalon sisääntuloaula on melko vaatimaton ja vanhahkon oloinen.­

Talon kolmen kerroksen taide-esineet ovatkin suomalaisia samoin kuin taulut ja suurimmaksi osaksi arkkitehti Alvar Aallon huonekalut. Huoneista löytyy muun muassa suomalaistaiteilijoiden Sam Vannin. Pentti Kaskipuron, Ulla Rantasen, Reino Hietasen ja Rafael Wardin sekä Timo Sarpanevan töitä.

Alvar Aallon suunnittelemia valaisimia löytyy monista huoneista.­

Taloon valittiin aikoinaan myös kaksi tilausteosta: pääportaissa on kattoon ripustettu Raimo Utriaisen mustaksi anodisoidusta ja kiillotetusta alumiinista tehty veistos. Toisen kerroksen ruokasalissa on Airi Snellman-Hännisen Talvimeri vuodelta 1987. Muut teokset on hankkinut Valtion taideteostoimikunta.

Uima-allas odottaa vierasta houkuttelevana.­

Antti Nurmesniemen vaimo, tekstiilisuunnittelija Vuokko Nurmesniemi valitsi aikoinaan talon tekstiilit.

Taloon tehtiin pintaremontti 1998, jolloin ehostettiin sisä- ja ulkotiloja ja asennettiin näyttävät ulkovalot. Taloa puunataan ja päivitetään tähän päivään ennen jokaista arvovierasta.

Jokaisessa, omalla kylpyhuoneella varustetussa makuuhuoneessa on samanlainen, pelkistetty sänky, niin myös itse päävieraan makuuhuoneessa.­

Talon julkisivu kunnostettiin 2001. Kolmikerroksisen rakennuksen alakerrassa on sisääntulohalli, toisessa kerroksessa on ruokasali, oleskelutila sekä makuuhuoneita kylpyhuoneineen. Vierastalon ylimmässä kerroksessa on muun muassa valtiovieraille suuri, 170 neliön asunto, jossa on kaksi erillistä makuuhuonetta ja niiden välissä olohuone.

Kylpyhuoneissa on käytetty Carraran marmoria kuten tässä vierasvessassa.­

Molempiin makuuhuoneisiin kuuluu oma suuri Carraran marmorilla päällystetty kylpyhuone. Kaikkiin talon kylpyhuoneisiin ja jopa vierasvessoihin on käytetty Carraran valkoista marmoria.

Toisen kerroksen oleskelutilaan kuuluu myös takka.­

Tietysti taloon kuuluu myös sauna ja sen ohessa suuri ulkoterassi. Kaikki ikkunat ovat panssaroitua lasia. Jos ei jaksa kävellä portaita kolmanteen kerrokseen, voi käyttää talon hissiä.

Bruttoalaltaan 2525 neliön rakennus sijaitsee entisellä Munkkiniemen kartanon maalla.

Toisessa kerroksessa sijaitseva ruokailu-neuvottelutila on asiallinen ja hyllyiltä löytyy mm. suomalaista taidelasia.­

Lähde: Rakennushistoriallinen selvitys

Korjaus kello 14.42. Korjattu arkkitehdin nimi. Talon on suunnitellut Antti Teräsvirta.

Talossa yöpyneitä vieraita

  • Yhdysvaltojen ex-varapresidentti Joe Biden

  • Yhdysvaltojen ex-ulkoministeri Hillary Clinton

  • Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja

  • Valtioiden johtajia mm. Indonesiasta, Saksasta, Makedoniasta, Chilestä, Virosta, Georgiasta, Puolasta Italiasta, Turkista, Venäjältä Kreikasta, Sloveniasta ja Mongoliasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?