Image ja Tove Janssonin perilliset pääsivät sopuun Tom of Finland -muumeista – lehti tekee lahjoituksen ihmisoikeusjärjestölle - Viihde - Ilta-Sanomat

Image ja Tove Janssonin perilliset pääsivät sopuun Tom of Finland -muumeista – lehti tekee lahjoituksen ihmisoikeusjärjestölle

Imagen päätoimittaja Heikki Valkaman allekirjoittamassa tiedotteessa kerrotaan, että lehti on päässyt sopuun muumikiistassa.

3.4.2017 14:03

Image-lehti ja Tove Janssonin Muumi-hahmojen tekijänoikeuksia valvova Moomin Characters ovat päässeet sopuun lehden kansikuvan aiheuttamassa kiistassa. Image kertoo asiasta Facebook-sivullaan julkaistussa tiedotteessa.

Helsingin Sanomat uutisoi maaliskuun lopulla tuoreen Imagen kansikuvan aiheuttamasta kiistasta. Lehden kannessa komeili muumeja Tom of Finland -henkisissä nahkavaatteissa.

Sami Saramäen piirtämässä kansikuvassa lihaksikas muumi nipistää toista muumia nännistä. Molemmat otuksista ovat pukeutuneet tiukkoihin pöksyihin ja koppalakkeihin.

Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoi HS:n haastattelussa, ettei Image kysynyt lupaa muumihahmojen käyttöön. Kråkströmin mukaan hahmojen luvaton käyttö rikkoo liikemiesetikkaa. Yhtiö harkitsi maaliskuussa jatkotoimenpiteisiin ryhtymistä.

Imagen päätoimittaja Heikki Valkaman allekirjoittamasta tiedotteesta selviää, että osapuolet ovat päässeet sopuun keskenään.

– Moomin Characters suojelee ja puolustaa Muumi-hahmoihin liittyviä immateriaalioikeuksiaan ja aikoo tehdä näin myös jatkossa, kerrotaan tiedotteessa.

– Image katsoo toimineensa sananvapauden puitteissa, mm. journalismin ja parodian keinoin. Moomin Characters ja Image toteavat näkevänsä asian eri valossa.

Tänään ilmestyvä @imagelehti . On rautaa. #journalismi Kansijuttu @anttiholma hienot artikkelit mm. @Slfvrbrg @AnttiHurskainen @interneiti pic.twitter.com/JlGoKHnDEI— Heikki Valkama (@heikkivalkama) March 23, 2017

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Imagen kansikuva perustui näyttelijä-kirjailija Antti Holman tekstiin, jossa tämä pohtii Tom of Finlandin suursuosiota. Tiedotteen mukaan sekä Moomin Characters että Image pitävät Saramäen kuvitusta taitavana.

– Moomin Characters ja Image myös pitävät Imagen kansijutun sisältöä tärkeänä ja puolustavat seksuaalista vapautta ja monimuotoisuutta. Osana sovintoratkaisua osapuolet ovatkin sopineet, että Image-lehden kustantaja lahjoittaa SETA ry:lle yhteensä 3 000 euroa kustantajan ja SETA ry:n keskenään sopimalla tavalla, kerrotaan Imagen päätoimittaja Heikki Valkaman allekirjoittamassa tiedotteessa.

Imagea kustantaa A-lehdet Oy.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?