J. Karjalainen täyttää tänään 60 vuotta – tunnistaisitko tämän polkkatukan 35 vuoden takaa?

Suosikkiartisti J. Karjalainen täyttää lauantaina 60 vuotta.

Jukka Karjalainen täyttää tänään 60 vuotta.

1.4.2017 13:45

Muistaako kukaan sitä veristä miestä silloin Marjaniemessä?

J. Karjalainen laulaa seitsemänvuotiaan Jukka Karjalaisen muistot uimarannalta niin tarkasti kuin osaa. Mitä mereltä huudettiin, mistä soutuvene tuli ja miten pyyhkeet olivat hetkessä punaiset.

”Sitä näkyä en unohda milloinkaan, silloin Marjaniemessä.”

Vaikka muistot yksityiskohdista ovat haalistuneet vuosikymmenten aikana, laulettuna tarina on tosi.

– Laulumiehen maailma on satumaailma, Karjalainen sanoo.

Jukka Karjalainen aloitti levytysuransa taiteilijanimellä J. Karjalainen vuonna 1981.

Karjalainen kutsuu lauluja supertodellisuudeksi, jossa menneisyys ja tulevaisuus sekoittuvat. Vaikka kappaleesta 99 prosenttia olisi totta, yhden prosentin vale on niin iso, että tarinasta tulee uskomaton. Yksityiskohdat pitävät yksin paikkansa, mutta yhdessä ne ovat kuvitelmaa.

Se maailma ei ole Jukan vaan J:n. J ottaa Jukan kynästä muistot ja sävelet ja viimeistelee ne kappaleiksi. Lavalle nousee J ja yhtye, ei Jukka.

Juuri kansankunnan tietoisuuteen ensimmäisillä hiteillään noussut Karjalainen vuonna 1985.

Karjalaisen eri kokoonpanot ovat olleet Suomen suosituimpien yhtyeiden joukossa 1980-luvulta asti. Mies suhtautuu menestykseen kiitollisella nöyryydellä.

– Sitä ei voi pitää itsestäänselvyytenä, että jengi tulee keikoille aina uudestaan.

Vuosikymmeniä kestäneellä uralla yksityisestä tulee yhteistä. Karjalainen muistuttaa, että esimerkiksi rakkauden kokemukset ovat samankaltaisia kaikilla. Siksi laulut eletystä elämästä ovat samastuttavia.

– Kuuntelija voi sijoittaa yksityiskohtiin oman elämänsä ja muodostaa omia kuviaan.

Linnan juhlissa puolisonsa Kati Bergmanin kanssa 1999.

Karjalainen on halunnut puhua julkisuudessa lähinnä musiikistaan. Oman kodin tai vaatekaapin ovi ei ole koskaan auennut aikakauslehtien pyynnöstä. Silloin muusikossa säilyy myyttisyys.

J ja Jukka eivät myöskään ole yksi ja sama ihminen. Jukka on jopa vähän erakko, mutta nauttii keskusteluista ja suhtautuu kohtaamiinsa ihmisiin luontevasti ja lämmöllä. Lavalla nähdään J, josta yleisö on pyyhkinyt kaiken ujouden.

Kolme cowboyta- ja Mennyt mies -hittien välillä vierähti lähes neljä vuosikymmentä. Aika ja ikä tuntuvat kuitenkin Karjalaisesta toissijaisilta.

Musiikinteon tueksi syntyneistä hahmoista, kuten Lännen-Jukasta ja Markusta, huolimatta Karjalainen kokee olevansa edelleen se sama ihminen, joka lapsena kurkki avaruuden ikkunasta – tai näki sen verisen miehen.

Ruisrockissa Electric Sauna -yhtyeen vokalistina 1996.

Jalat ovat pysyneet maassa osin suosikkiharrastuksen eli vetelehtimisen ansiosta. Biisit syntyvät ilosta, eivät pakottamalla hikoillen.

– Luominen vaatii sitä, että pitää hellittää päkertämisestä. Joskus makaan kotona sohvalla ja sanon, että älkää häiritkö, nyt minä luon, Karjalainen kertoo nauraen.

Ilo ja aitous tekevät Karjalaisen mielestä musiikin. Kun häntä on haukuttu tuotteeksi, hän on vastannut, että tuote on varmasti ihan ok, kun se on itse tehty. Rockuskottavuus ei kiinnosta, jos se tarkoittaa oman innon tukahduttamista ulkopuolisten odotusten vuoksi.

J. Karjalainen Kotkan Meripäivillä viime kesänä.

Jälkikäteen katsottuna monet Karjalaisen tekemät valinnat ovat menneet nappiin. Muun muassa mainostoimistotyön lopettaminen ja amerikansuomalaisten kansanlaulujen äänittäminen olivat hyppyjä tuntemattomaan. Vaarallisinta olisi silti ollut jättää kokeilematta.

– Muuten olisi voinut katkeroitua. Maata kuolinvuoteella ja ajatella, että pahus kun ei silloin tullut lähdettyä siihen rokkiporukkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?