Ukraina kielsi Venäjän edustajan esiintymisen Euroviisuissa – EBUlta ehdotus, jota ei ole koskaan tehty kilpailun historiassa

Venäjän edustaja voisi osallistua Euroviisuihin satelliitin välityksellä.

23.3.2017 17:36

Ukraina kielsi Venäjän edustajan esiintymisen euroviisuissa, kertoivat maan turvallisuusviranomaiset eilen. Syynä on venäläislaulajan vierailu Krimillä.

Venäjän edustajaksi on valittu Julia Samoylova, joka esittää kappaleen Flame is burning.

Kielto sai vipinää aikaiseksi EBU:ssa ja nyt heillä on tuore ehdotus:

– Ottaen huomioon Ukrainan viranomaisten kiellon ja Euroviisujen ei-poliittisen luonteen, EBU on työskennellyt ankarasti löytääkseen ratkaisun, jolla Julia Samoylova voisi esiintyä kevään laulukilpailussa. EBU tarjoaa Venäjän Channel Onelle mahdollisuuden, jossa Julia ottaa osaa tämän vuoden kilpailuun satelliittiyhteyden välityksellä, EBU:n tiedotteessa kerrotaan.

– Mikäli Venäjän edustaja etenee finaaliin, hän voi osallistua siihen samalla tavalla. Tätä ei ole koskaan tehty kilpailun 60-vuotisessa historiassa, mutta Euroviisujen tämän vuoden teemana on monimuotoisuuden juhliminen, ja siksi olemme päätyneet tähän ratkaisuun. Haluamme tarjota kaikille jäsenmaillemme mahdollisuuden osallistua kilpailuun.

– Jatkamme silti keskusteluja Ukrainan viranomaisten kanssa, jotta jokainen artisti pääsisi esiintymään kilpailujen isäntäkaupungissa Kiovassa, Euroviisujen valvoja Jon Ola lausui.

Taustalla Samoylovan esiintymiskiellossa on Ukrainan ja Venäjän välillä pitkään jatkunut poliittinen jännite. Ukraina esitti vaatimuksia Samoylovan Euroviisuihin osallistumiseen liittyen heti hänen varmistuttua Venäjän edustajaksi.

Ukrainan edustajat sanoivat, että Samoylova saa osallistua kilpailuihin vain ollessaan julkisesti Krimin kaappausta vastaan.

– Mikäli hän ei julkisesti ilmoita tukevansa Krimin vallankaappausta ja Ukrainaan kohdistuvia aggressioita, hän saa osallistua, Ukrainan sisäministerin neuvonantaja Anton Gerashchenko totesi aiemmin Telegraph-lehdelle.

– Toivon, että Julia Samoylovalla on rohkeutta pysyä erillään Venäjän yrityksistä poliittisesti provosoida Ukrainaa, neuvonantaja lisäsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?