Muistatko? 1970-luvun kohutuin sarja toi tuhon kotisohville 38 vuotta sitten

Meryl Streepin ja James Woodsin tähdittämä Polttouhrit oli 1970-luvun lopun televisiotapauksia.

Meryl Streep esitti Polttouhreissa Inga Weissia.

21.3.2017 9:46 | Päivitetty 21.3.2017 10:26

Kevättalvella 1979 juutalaisten joukkotuhon kauhut tulivat suomalaisiinkin olohuoneisiin, kun MTV esitti minisarjan Polttouhrit (Holocaust). Gerald Greenin käsikirjoittama, saksanjuutalaisen Weissin perheen tarinan 1930-luvun puolivälistä sodan loppuun kertova sarja oli esitetty Yhdysvalloissa jo keväällä 1978, mutta Eurooppaan se saapui vasta vuoden 1979 alussa.

Saksan liittotasavallassa Polttouhrit esitettiin tammikuussa 1979 – aikana jolloin saksalaisten tilinteko maan natsihistorian kanssa oli vielä toista kuin nykyisin. Jokaisen jakson jälkeen saksalaiskatsojat saivat soittaa studioon kasatulle historioitsijoiden paneelille, joka vastasi soittajien kysymyksiin natsien hirmuteoista.

Toisenlaisia reaktioitakin oli. Kun sarjaa esitettiin Ruotsissa, niin Ilta-Sanomat kuvaili ”pahimpana ilmiönä lähes päivittäisiä uusnatsien purkauksia, jotka kohdistuvat siirtolaisiin sekä Ruotsissa tätä nykyä asuviin juutalaisiin”.

Erik Dorf (Michael Moriarty) tutustuu juutalaisten joukkoteloitukseen ja valittaa upseereille tappamisen tehottomuudesta.

Suomen vuoro tuli maaliskuun 1979 jälkimmäisellä puoliskolla. Ensimmäinen jakso esitettiin ennakkokohun saattelemana keskiviikkona 21. maaliskuuta Mainos-Television ohjelmistossa.

Seuraavana päivänä IS kertoi kannen pääuutisenaan, kuinka ”Polttouhrit ei hätkähdyttänyt suomalaisia”. Aikana jolloin televisio-ohjelmia kommentoitiin sosiaalisen median sijaan soittamalla ohjelmapäivystykseen, MTV:n puhelinpäivystäjille tuli vain parikymmentä soittoa. Osasyynä vähäiseen palautteeseen pidettiin tosin sitä, että tiiviissä tahdissa esitetyn sarjan avausjaksossa joukkotuhon kauhut antoivat vielä odottaa itseään.

Helsingin Sanomien legendaarinen kriitikko Jukka Kajava piti Polttouhreja ”tarinallisesti ja historiallisesti kapeana”, mutta kirjoitti myös näin:

– Polttouhrit kertoo synkeän tarinansa vääjäämättömästi kohti täyttä tuhoa kulkien. Sikäli se poikkeaakin tavanomaisesta sarjatuotannosta, ettei siinä hyvä saa palkkaansa. Kaikki, yhtä lukuun ottamatta, tuhoutuvat niin sympaattisesta, aktiivisesta Weissin juutalaisperheestä kuin saksalaiskoplastakin, jota päällimmäisenä edustaa Erik Dorf.

Kehuvien arvioiden lisäksi Polttouhreja oli jo Yhdysvalloissa arvosteltu muun muassa historian yksinkertaistamisesta ja epätarkkuuksista. Myös sarjan esittäminen kaupallisella NBC-kanavalla ja samalla mainostulojen kerääminen olivat herättäneet arvostelua murhenäytelmän kaupallistamisesta. Sarjan tekijöiden vasta-argumentti oli tietoisuuden lisääminen holokaustin kauhuista.

Maailman tunnetuin natsimetsästäjä Simon Wiesenthal puolusti sarjan merkitystä sen puutteista huolimatta.

– Tosiasiallisesta hataruudestaan huolimatta Polttouhrit-sarjalla on tärkeä merkitys maailman suurimman rikoksen paljastamisessa, Wiesenthal sanoi IS:n maaliskuussa 1979 siteeraamassa Ruotsin television haastattelussa.

– Ei ole merkitystä sillä, onko kysymys romantisoidusta sarjasta tai ei. Sarjan USA:n ja Länsi-Saksan esittämisten jälkeen olen saanut valtavan määrän lisäaineistoa vielä kateissa olevien natsirikollisten jäljittämiseksi, Wiesenthal jatkoi.

Ilta-Sanomien kriitikon Roope Alftanin mukaan Polttouhrit toi ”yhdellä ja rajulla tunnekylläisellä iskulla Hitlerin kolmannen valtakunnan juutalaisvainot koteihimme”.

– Meidän on hyväksyttävä tämä sarja yhden tosiasian takia. Se kertoo nuorille sen, mitä mikään raportti, oppitunti, romaani, sarjakuva tai laulu ei ole tähän saakka saanut heitä tajuamaan. Kerrottakoon se sitten tällä tavalla, koska kaikki muut keinot ovat epäonnistuneet.Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkistot

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?