Emma Watson avoimena IS:n haastattelussa – julkisuus toi mukanaan isot haasteet: ”Olen joutunut varjelemaan itseäni nuoresta asti” - Viihde - Ilta-Sanomat

Emma Watson avoimena IS:n haastattelussa – julkisuus toi mukanaan isot haasteet: ”Olen joutunut varjelemaan itseäni nuoresta asti”

Harry Potter -elokuvista maailmanmaineeseen noussut näyttelijä Emma Watson kertoo IS:n erikoishaastattelussa, miksi hän teki irtioton leffamaailmasta ja miten hänestä tuli feministi.

Emma Watson kertoi IS:n haastattelussa uuden elokuvansa tekemisestä.

17.3.2017 9:20

Pariisissa syntynyt ja siellä ensimmäiset vuotensa asunut näyttelijä Emma Watson on vasta 26-vuotias, mutta maailmankuulu. Watsonin omaisuudeksi on arvioitu noin 50 miljoonaa euroa, mutta näyttelijä on aina painottanut elämänlaadun olevan tärkeämpää kuin raha.

Watsonin muhkean pankkitilin selittää Harry Potter -elokuvat, jossa Watson esitti Hermione Granger -hahmoa. Emman roolihahmo valloitti katsojat, ja hän jäi lähtemättömästi yleisön mieleen.

Viimeisen Potter-tarinan valmistuttua Watson on tietoisesti pyrkinyt irtautumaan Hermionen maineestaan. Kun katson häntä vieressäni, minulle tulee väistämättä mieleen Potterit.

– Minut valittiin Hermionen rooliin ollessani yhdeksänvuotias. Potter-matka oli mielenkiintoinen ja antoisa ja kiitän siitä kokemuksesta. Ymmärsin kuitenkin, ettei elämäni voi olla vain näyttelemistä.

– Minun oli ryhdyttävä kehittämään omaa identiteettiäni ja ajatusmaailmaani, hän kertoo Lontoossa luksushotellin sviitissä.

Emma Watson tähdittää Kaunotar ja hirviö -elokuvaa yhdessä Dan Stevensin kanssa. Musikaalimaisia kohtauksia sisältävässä elokuvassa kuullaan myös ensimmäistä kertaa Watsonin lauluääntä.

Haastatteluamme edeltävänä iltana Emma loisti kierrätysmateriaalista tehdyssä iltapuvussa uusimman elokuvansa, Kaunottaren ja hirviön gaalanäytöksessä. Kun kehaisen ekologisesti ajattelevan Watsonin hopeanväristä iltapukua, hän tokaisee:

– Se ei ollut minun näköiseni, en viihtynyt siinä lainkaan. On totta, että ajattelen ekologisesti, mutta tuo asu ei ollut minua itseäni.

Emma Watson on suorasukainen, napakka ja avoin. Olemme tavanneet monesti, sillä Harry Potter -elokuvien tiimoilta studio järjesti usein toimittajille rentoja tilaisuuksia, joihin elokuvan tähdet osallistuivat.

– Hermionen roolin jätettyäni halusin antaa itselleni myös aikaa, ikään kuin selvittää ajatuksiani. Nuoresta asti olen itse joutunut varjelemaan itseäni ja pitämään huolen, että kaiken hulinan ja julkisuuden keskellä pääni pysyy kasassa, hän paljastaa.

– Näyttelijän ammatti ja sen myötä tulevat edut voivat sekoittaa pään. Minunkin ympärilläni pyöri alati ihmisiä, jotka oli palkattu vain tekemään minun oloni mukavaksi, hän kauhistelee.

Emma Watson näyttelee Hermione Grangeria kaikissa Harry Potter -elokuvissa.

Emma Watsonin irtiotto elokuvista tapahtui 2009, kun hän lähti New Yorkin Brownin yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta. Emma halusi hävitä julkisuudesta. Yliopisto ja sen luentosalit antoivat oivan mahdollisuuden elää tuntemattomana muiden opiskelijoiden joukossa.

Nyt jälkeenpäin Emma kuitenkin myöntää miettineensä ajoittain näyttelemistä. Hän kuitenkin kertoo päättäneensä, ettei ainakaan toviin halua esiintyä megaluokan elokuvissa.

– Kasvoin aikuiseksi. Tajusin, että elämässä on oltava haasteita, sillä ne kasvattavat minua ihmisenä ja kuljettavat minua kohti sellaista ihmistä, jollainen minun tulee olla, hän on sanonut.

Yliopistossa Emma uppoutui rakastamansa kirjallisuuden pariin. Hän teki muutamia indie-elokuvia, mutta kieltäytyi rahakkaista tarjouksista. Watson on sanonut agenttinsa kauhistelleen sitä, ettei suojatti suostu isojen studioiden elokuviin ja menettää näin paljon rahaa.

– Menestyksessä ei ole järkeä, jos sen vuoksi menettää järkensä. Minusta on tullut käytännöllinen ja järkevä ihminen. Tiedän silti, että älykäs uteliaisuus asioihin on hyvin tärkeää, hän naurahtaa.

Watsonista on tullut myös feministi. Jokin aika sitten hän herätti sosiaalisessa mediassa valtaisan keskustelun poseeratessaan Vanity Fair -lehdessä ilman rintaliivejä. Saapuessaan haastatteluumme Emmalla ei ollut taaskaan rintaliivejä. Sen huomasi, eikä se haitannut.

Emma seurasi jonkin aikaa kuvasta noussutta älämölöä ja antoi lausunnon:

– Paidatta tai ilman rintaliivejä esiintyminen ei vie feminismiltä mitään pois. Feminismi antaa naiselle valinnanvapauden, se antaa vapautta ja saman vertaisuutta. Feminismillä ei ole mitään tekemistä tissien kanssa, YK:n naisten oikeuksien puolestapuhujana toimiva YK-lähettiläs Watson tuhisi.

Emma myös ihmetteli sitä, että nimenomaan naiset haukkuivat häntä. Hän kutsui naisten reaktiota surulliseksi.

Emma Watson on nyt omanlaisensa feministi ihastuttavassa ja visuaalisesti hienossa Bill Condonin ohjaamassa Kaunotar ja hirviö -musikaalissa. Tarina perustuu 1700-luvun alussa kirjoitettuun satuun ja nykyversio pohjautuu Disneyn vuonna 1991 filmattuun samannimiseen animaation.

Tarinassa komea ja omahyväinen prinssi (Dan Stevens) asuu linnassa. Eräänä iltana prinssin järjestämiin tanssisaliin ilmestyy kerjäläisnainen ruusu kädessä. Nainen pyytää apua, mutta prinssi käännyttää hänet pois. Kerjäläinen kiroaa prinssin ja tämä muuttuu hirviöksi. Linnan kaikki ihmiset puolestaan muuttuvat esineiksi. Vain aito rakkaus voi muuttaa hirviön takaisin prinssiksi ja esineet ihmisiksi.

Linnan lähistön kylässä asuu keksijäisänsä kanssa (Kevin Kline) Belle (Watson), joka isää etsiessään päätyy hirviön linnaan.

– Belle on itsepäinen nuori nainen, joka lukee paljon. Hän ei myöskään suostu avioon Gastonin (Luke Evans) kanssa, koska ei pidä hänestä, Emma avaa modernia Belle-hahmoaan.

Emma kertoo nähneensä sadun jo neljävuotiaana ja silloin ihastuneensa Bellen napakkaan ja itsenäiseen hahmoon.

– Belle on kunnianhimoinen nuori nainen, joka sanoo, mitä ajattelee. Toivon nuorten tyttöjen rohkaistuvan roolistani ja ajattelevan, ettei tarvitse kulkea valtavirrassa eikä avioliitto ole elämässä välttämättä ainoa oikea asia, Emma sanoo.

Emma kertoo olleensa jo kouluaikana hieman erilainen nuori. Hän ei välittänyt urheilusta vaan vietti mieluummin aikaa kirjojen parissa. Hän halusi Bellestä kirjoja lukevan tytön, toisin kuin käsikirjoituksessa. Emman vaatimuksiin suostuttiin.

Kirjallisuutta rakastava Watson on perustanut feministisen online-kirjakerhon. Hän toivoo, että ihmiset käyttäisivät enemmän aikaa kirjoittamiseen ja kirjojen lukemiseen kuin älypuhelimilla räpläämiseen.

– Vaikka meillä on älypuhelimet ja tietokoneet, nuorille on kerrottava kirjojen ja ainekirjoitusten tärkeydestä, hän päättää.

Kaunotar ja hirviö Suomen ensi-illassa tänään 17.3. Lue elokuvan arvio täältä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?