Viihde

Renny Harlin täyttää 58 vuotta – kuvat upean uran varrelta

Julkaistu:

Ohjaaja Renny Harlin täyttää tänään 58 vuotta.
Bruce Willisin näyttelemä John McClane makaa hangessa. Pahisten lentokone on karkaamassa, mutta onneksi sankari sai avattua koneen bensatankin korkin ennen putoamistaan siiveltä. ”Yippee ki-yay, motherfucker”, McClane toteaa lakonisesti ja heittää Zipponsa bensaan. Pam, konnien kone räjähtää. Lopputekstit. Finlandia.

Kohtaus on Die Hard 2 -leffan lopusta ja se oli menestys. Elokuvan ohjannut Renny Harlin rakastaa piilottaa Suomi-viittauksia elokuviinsa. Die Hardissa kuultiin Finlandia, Cliffhangerissa nähdään isosta Suomen lipusta tehty laskuvarjo, Long Kiss Goodnightissa juodaan Finlandia-vodkaa, Kurkunleikkaajien saaressa baarin seinällä on Suomen lippu ja niin edelleen.
Renny Harlin on kiistatta Suomen menestynein elokuvaohjaaja kansainvälisesti, jos menestys lasketaan tienatuissa taaloissa. Rennyn leffat ovat tuottaneet joidenkin laskelmien mukaan jo yli 1,5 miljardia dollaria.


Harlin opiskeli leffa-alaa Taideteollisessa korkeakoulussa 1980-luvun taitteessa, mutta opinnot eivät koskaan valmistuneet. Pian koulusta lähdettyään Harlin lensi Los Angelesiin. Hän tutustui Markus Seliniin ja ystävykset tekivät Jäätävä polte -elokuvan.


Jäätävä polte sensuroitiin Suomessa, ja se sai huonon vastaanoton niin kriitikoiden kuin katsojienkin keskuudessa. Asiat loksahtivat silti kohdalleen: Renny palkattiin ohjaamaan Painajainen Elm Streetillä nelosta. Budjetti oli komea ja Renny liekeissä. Leffasta tuli menestys.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rennystä tuli Hollywoodin kultasormi ja hän teki nopeaan tahtiin kaksikin elokuvaa. Vaikka Ford Fairlane -elokuva floppasikin, samana vuonna teattereihin rysähti Die Hard 2 ja kaikki oli jälleen hyvin.

Rennyn seuraava työ vei miehen vuorille. Sylvester Stallonen tähdittämä Cliffhanger takoi taaloja tuotantoyhtiön kassaan ja tekijöitä hemmoteltiin kolmella Oscar-ehdokkuudella.


1990-luvun puolivälissä Harlin teki nopealla tahdilla Kurkunleikkaajien saaren ja The Long Kiss Goodnightin. Molemmat floppasivat lippuluukuilla, mutta seuraava elokuva Deep Blue Sea menestyi jo paremmin.


Rennyn 2000-luku alkoi Drivenillä. Autourheiluleffa teki tappiota. Myös Mindhunters – jonka puikkoihin Renny hyppäsi kesken kaiken – oli pettymys budjetintekijöille. Manaaja: Alku -kauhuelokuva sen sijaan keräsi katsojia, mutta ne kriitikot, ne olivat jälleen nuivia.

Harlinin ura alkoi tökkiä. Leffat tuottivat kohtuullisesti, mutta arvostelijat eivät innostuneet. Vuonna 2007 valmistunut Cleaner-jännityselokuva ei päässyt Yhdysvalloissa edes elokuvateatterilevitykseen, vaikka pääosassa nähtiin itse Samuel L. Jackson.


Harlin puuhasi pitkään myös Mannerheim-elokuvan parissa. Rahoitusta marsalkasta kertovalle leffalle haettiin kissojen ja koirien kanssa. Lopulta Harlin laittoi pensselit santaan ja totesi menettäneensä monta Hollywood-tarjousta odotellessaan leffan toteutumista.


Vuonna 2014 Harlin teki radikaalin ratkaisun: hän muutti Pekingiin näyttelijä Jackie Chanin pyynnöstä.

Chan tähditti Johnny Knoxvillen kanssa Skiptrace-leffaa, josta tuli menestys.

– Olen tavattoman onnellinen ja kiitollinen tästä menestyksestä, Harlin sanoi Ilta-Sanomille viime elokuussa.


Kiinassa Skiptrace-elokuvan myötä julkkikseksi nousseella Rennyllä on jo seuraava projekti hyvässä vauhdissa.


Vuonna 2010 julkaistuun ja Kiinan suosituimpiin videopeliin pohjautuva toimintafantasia Legend of the Ancient Swordin kuvaukset saatiin valmiiksi helmikuussa.

– Luvassa on visuaalisesti näyttävä seikkailu, johon aion tuoda uudenlaista taistelutekniikkaa ja digitaalisia efektejä, Harlin kertoo.

Intohimo ohjaajan työhön on edelleen vahva, ja Renny saa nyt näyttää taitojaan Aasian elokuvamarkkinoilla. Rennylla on ollut alati töitä, mutta suurin muutos uralla on ollut muutto Kiinaan.

– Rakastan aasialaista kulttuuria ja uskon, että tulevaisuuteni on nyt Kiinassa. Tulossa on monia mielenkiintoisia projekteja, ja minulla ei ole aikomustakaan muuttaa pitkään aikaan Pekingistä muualle, upeassa yli 400 neliön talossa Pekingissä asuva Renny kertoo.

Lähteet: IS:n arkisto, Episodi, Wikipedia, IMDb.

Korjattu ingressiä kello 8.15.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt