Skam villitsi setämiehen - hän onkin Eva - Viihde - Ilta-Sanomat

Skam villitsi setämiehen - hän onkin Eva

Suomessa riehuu pisarataudin lailla leviävä villitys katsella Yle Areenasta urakalla norjalaista teinisarjaa Skamia.

14.3.2017 15:53

Tartunnalta ei ollut lopulta suojassa edes keski-ikäinen mies, joka kävi 40 vuotta sitten poikakoulua. Skamhan tunnetaan vahvoista tyttöhahmoista. Pojat ovat joko tavoittamattomia komistuksia tai petollisia urpoja tai kiinnostuneita toisistaan, joka vaihtoehto olikin upea tuotantokausi.

Tein juuri Kodin Kuvalehden nettitestin selvittääkseni, kuka Skam-tytöistä olen. Tulos ei yllättänyt. Olen Eva. Eräs ikäiseni parrakas lintuharrastaja Pohjois-Karjalasta testasi perässäni ja kertoi olevansa Noora. Onnittelin häntä, sillä Noora on aivan huippu. Kaverini ei ehkä täysin ymmärtänyt onnensa määrää, sillä hän ei tuntenut koko sarjaa – vielä. Mutta onko Noora liiankin ihana? Onneksi hän ei tunnu tietävän sitä itse.

Eva.­

Yksi työkaverini on aina vaikuttanut Pikku Myyn reinkarnaatiolta eikä kyse ole senttien määrästä. Ei kahta sanaa, että olisin hämmästynyt yhtään, kun hänet testattiin Sanaksi. Maltan tuskin odottaa ensimmäistä Vilden paperit saanutta.

Hyvä, ettei testissä voinut selvittää Skam-poikuutta. Vaikka olenkin luonnossa kalju, en olisi yhtään ilahtunut, jossa olisin ollut Jonas, jonka kulmakarvat odottavat meksikolaista vierastyöläistä ja puutarhasaksia.

Jonas ja Isak ovat parhaat kaverit.­

Katsottuani lyhyessä ajassa kaikki kolme kriisistä sovitukseen edennyttä tuotantokautta tunnen tiettyä kiitollisuutta poikakoulutaustastani. Toisaalta vasta nyt ymmärrän täysin, mistä jäin paitsi. Skamin kautta pääsen tirkistelemään elämättä jääneitä teinivuosiani.

Tai no joo, jos ollaan rehellisiä, meidänkin kouluun otettiin kaksi vuotta myöhemmin tyttöjä ja tuli heitä, erityisesti erästä, ja erästä toistakin, ihailtua koulun pihalla. Kaukaa. Ja myöhemmin erästä kolmattakin ja lähempää, mutta potentiaaliset kohtaamispinnat olivat kaiken kaikkiaan poikakoulussa vähäisempiä kuin Skamissa.

Isak on kolmannen kauden päähenkilö.­

Skam-yhteisö on helppo siirtää työelämään. Samanalaista se on avokonttoreissa aikuisten keskenkin. Katsellaan, juorutaan, ihaillaan, itketään, sotketaan asioita. Ehkä ei sentään kaikilla työpaikoilla. Raksoilla voi pudota vahingossa tellingeiltä.

Hassua muuten, että meidän koulurakennus oli ihan samanvärinen harmaaksi rapattu ja tiilikoristeinen ja pihakin samanlainen kuin Skamissa.

Vaikka vastaus on jo annettu, kysyn loppuhenkosena, kuinka hyvin kypsästi keski-ikäinen mies pystyy eläytymään teinien yleensä ja teinityttöjen erityisesti ihmissuhdekriiseihin? Kiitos kysymästä, oikein hyvin. Taitaa olla sillä lailla, että ihmiset eivät lopun perin ikinä kunnolla vanhene, he vain kuolevat lopuksi pois. Harmi, että jokainen lupaavana alkanut ja jopa jatkunut sarja päättyy viimeiseen tuotantokauteensa.

Skamista on kiva kyllä luvassa jatkoa. Onko seuraava päähenkilö mystinen muslimi Sana vai liikuttava henkinen hippiäinen Vilde, sitä me täällä töissä tyttöjen kesken arvuutellaan. Rohkea valinta olisi Chris, lihava tyttö, jonka kasvojen akrobatiikka on alkanut viehättää minua yhä enemmän.

Chris ja Sana.­

Skam on hyvin käsikirjoitettu ja näytelty (jos ne nyt edes näyttelevät) sarja, jossa ihan parasta ovat pienet ja paljon puhuvat ilmeet. Ilmeikästä menoa. Voin suositella tuotantokausien katsomista väärässä järjestyksessä kolmosesta ykköseen. Ainakaan siitä ei ole mitään haittaa. Päähenkilöiden henkinen kasvu on vain toisensuuntaista.

Skamin neljännen kauden päähenkilöä ei ole vielä julkistettu.­

PS. Katselin joskus myös Girls-sarjaa. Ihan hyvä, mutta ei lähellekään yhtä hyvä kuin Skam.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?