Kymmenen vuotta maailmalla työskennellyt Maryam Razavi: ”Mallintyö on tosi yksinäistä” - Viihde - Ilta-Sanomat

Kymmenen vuotta maailmalla työskennellyt Maryam Razavi: ”Mallintyö on tosi yksinäistä”

Suomen Huippumalli haussa -ohjelman uusi juontaja ja päätuomari Maryam Razavi on työskennellyt ammattimallina maailmalla 10 vuoden ajan. Hän tietää, millaista mallinelämä todellisuudessa on.

Tumma kaunotar on perinyt iranilaisen isänsä tummat piirteet.–Monet menevät ulkomailla ihan hämilleen, kun sanon, että olen Suomesta, Maryam nauraa.­

12.3.2017 9:16

Kuka on tämä kaunis suomalaismalli, joka esiintyy George Clooneyn kanssa samassa tv-mainoksessa?

Tätä moni mietti, kun maailmanlaajuinen Nespresso-mainos alkoi pyöriä tv:ssä 2010. Suomalainen Maryam Razavi oli valittu satojen Milanossa asuvien mallien joukosta Clooneyn rinnalle mainokseen.

Jo paljon aiemmin Maryamin kasvot olivat vilahdelleet toistuvasti eri katalogeissa, mutta tv-mainos teki Maryamista tunnetun. Samoihin aikoihin hän alkoi seurustella Mikko Leppilammen kanssa.

Nyt 34-vuotias Maryam pääsee tekemään sitä, mistä hän on mallintyönsä ohella unelmoinut: nostamaan muita malleja tähteyteen Suomen Huippumalli haussa -ohjelman juontajana ja päätuomarina.

– Tämä on ihan mielettömän hieno ohjelma, ja minulle on merkittävää saada tehdä juuri tämä, Maryam sanoo IS TV-lehden haastattelussa.

– Saan vihdoin jakaa sitä hiljaista tietoa, jota olen kerännyt mallimaailmasta vuosien varrella. Itselleni on tosi tärkeää, että saan kertoa, mitä olen oppinut.

Suomen Huippumalli haussa -ohjelman tuomaristossa ovat myös Juri Silvennoinen ja Marica Rosengård.­

Ja paljon Maryam onkin oppinut, sillä kilpailuhenkinen ja yksinäinen mallimaailma on kova koulu. Maryamin omat kokemukset ovat vuosilta 2002–2013.

– Mallintyössä on oltava nöyrä. Kuvauksissa ei voi diivailla eikä esittää omia mielipiteitä. Työ tarkoittaa myös jatkuvaa odottelua ja pitkiä casting- ja kuvauspäiviä.

Itsetunnon pitää kuitenkin olla hyvä, sillä palaute castingkeikoilla voi olla äärimmäisen ankaraa.

– Saatoin käydä 15 castingissa (koe­kuvauksessa) yhden päivän aikana, eikä niistä välttämättä saanut töitä. Aina löytyi asia, joka olisi voinut olla paremmin: joko minulla oli vääränkokoiset jalat tai vääränväriset hiukset. Tuntuu, ettei ikinä riittänyt.

Erikoisin muisto on Saksasta eräistä beauty-kuvauksista.

– Kuvaajan mukaan minun solisluuni pilasi koko kuvan. Tämä on välillä ihan mielivaltaista hommaa, Maryam naurahtaa.

Maryam ehti asua malliaikoinaan viisi vuotta Lontoossa ja tehdä mallintöitä ympäri maailmaa.­

– Aluksi otin kuvaukset paljon vakavammin, enkä osannut suhteuttaa niitä kommentteja mihinkään. Mutta mitä armollisempi olin itselleni, sitä rennommaksi tulin. Sen jälkeen tein kaikkein isoimmat työkeikkani.

Myös vertailu muihin malleihin olisi saattanut viedä itsetunnon.

– Mallimaailmassa on paljon kateutta. Kaikki vertaavat itseään muihin, ja se on välillä raastavaa. Tärkeintä olisi pystyä olemaan vertailematta itseä kehenkään muuhun, Maryam muistuttaa.

– Olen onneksi saanut tehdä paljon hyviä töitä, vaikka olen 178-senttinen, ja tämän hetken mallimaailmassa liian lyhyt. Mallinaisten normipituus on nykyään 180 senttiä.

Maryam on poseerannut maailman suurimmissa muotilehdissä.­

Aktiivisina mallivuosinaan Maryam ehti asua viisi vuotta Lontoossa ja elää matkalaukkuelämää myös Ateenassa, Kapkaupungissa, Milanossa, Barcelonassa, Los Angelesissa sekä eri puolilla Saksaa ja Ruotsia.

– Mallintyö on tosi yksinäistä. Sitä ei moni tajua. Joka aamu pitää tsempata itse itsensä hyvään fiilikseen, että jaksaa kiertää 20 castingia päivässä ja antaa parhaimpansa, vaikka ei ole takeita töistä, Maryam kertoo.

– Itse tein aina parhaani siksi, että halusin näyttää itselleni, että pärjään. Halusin vain olla niin hyvä kuin pystyn ja kehittyä koko ajan paremmaksi. Kun monet muut mallikaverit lähtivät iltaisin bailaamaan, minä lähdin kotiin.

Koti oli milloin missäkin, ja usein kodissa asui myös useampi kämppäkaveri.

– Saatoin asua viiden tytön kanssa asunnossa, jossa kukaan ei jaksanut siivota ja tiskata, kun kaikki tekivät pitkiä päiviä. Ei kellään ollut int­ressejä tehdä väliaikaisista asunnoista kunnon kotia.

Maryam olikin iloinen saadessaan itselleen oman, pysyvän kodin muuttaessaan Suomeen 2011.

– En kaipaa enää niitä mallikämppiä, Maryam nauraa.

Maryam bongattiin aikoinaan lukiosta tv-mainosten kuvauksiin ja sitä kautta maailmalle mallintöihin.­

Vaikka työssä on haasteita, Maryam on kiitollinen siitä, että uskalsi lähteä lukion jälkeen maailmalle.

– Olen aina ollut vähän ujo ja hiljainen – mieluiten tarkkailen taustalla, enkä tee itsestäni numeroa. Työn kautta olen saanut varmuutta: huomasin, että uskallan hypätä tuntemattomaan. Olen tosi tyytyväinen valintaani. Hyvä, että uskalsin lähteä tälle tielle, Maryam pohtii.

Maryam tuntee useita huippumalleja ja on nähnyt maailmaa tavalla, josta moni voisi vain haaveilla: upeita kuvauspaikkoja ja kaikenlaisia ihmisiä ja tilanteita. Kuitenkin paras asia, jonka hän muistaa työstään, on erään kuvaajan antama palaute Maryamista itsestään.

– Se tuntui tosi hyvältä, kun minulle sanottiin, että olen sellainen malli, joka syttyy kameran edessä, Maryam muistelee.

– En ole koskaan ollut se joukon kaunein, nuorin ja kreisein, mutta olen pärjännyt mallina tosi hyvin, koska olen motivoitunut ja asiakkaat näkevät sen.

Maryam on seurustellut Mikko Leppilammen kanssa vuodesta 2010 saakka.­

Mallin ikärajoihin Maryam ei usko lainkaan. Hän aikoo jatkaa satunnaisia mallintöitä niin kauan kuin niitä riittää.

– Minua ärsyttävät kaikki kehykset, kuten tämä mallien ikäasiakin. Teen mallintöitä niin kauan kuin pystyn. Onneksi lantiotani ei enää mitata joka kuukausi, joten en stressaa ulkonäköasioista.

Maryam pitää huolta ulkonäöstään terveellisillä elintavoilla.

– En treenaa intohimoisesti, mutta harrastan paljon hyötyliikuntaa: nykyinen työni stylistina on tosi fyysistä, Maryam sanoo.

– Uskon ennen kaikkea siihen, että kun lepään ja rentoudun riittävästi, se näkyy. Kiinnitän huomiota syömiseen, liikkumiseen ja yleiseen hyvinvointiin, mutten kiellä itseltäni mitään. Yritän pitää balanssin kaikessa.

Suomen Huippumalli haussa keskiviikkoisin 15.3. alkaen Liv klo 21.00.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?