Viihde

Ajatus julkisuudesta hirvitti Mirkka Paajasta: ”Kamppailin riittämättömyyden tunteen kanssa”

Julkaistu:

Olenko riittävän hyvä? Olenko valmis tulemaan nähdyksi? Näitä kysymyksiä Mirkka Paajanen mietti mielessään.
Haluanko todella astua valokeilaan? Entä jos minusta ei ole siihen?

Muun muassa näihin kysymyksiin laulaja-lauluntekijä Mirkka Paajanen etsi viime vuosien aikana kuumeisesti vastauksia. Unelma soolouralle lähtemisestä härnäsi jatkuvasti, mutta ratkaisevan askeleen ottaminen tuntui raskaalta – siitäkin huolimatta, että Paajanen oli useiden vuosien ajan kiertänyt keikkalavoja kuuluisten suomalaisartistien kanssa, ennen kaikkea Samuli Edelmannin.

– Kamppailin paljon riittämättömyyden tunteen kanssa. Olin nähnyt läheltä, miten erilaista on olla artisti eturivissä kuin laulaja artistien taustalla. Siellä takana ei tarvitse kantaa sitä julkisuuden taakkaa, joka varsinaisen artistin kannettavaksi vääjäämättä jää. Ajatus siitä hirvitti aluksi, Paajanen kertoo.

– Kunnes sitten ymmärsin, ettei minun tarvitse suojella itseäni muilta. Ymmärsin, että kilpailemme loppujen lopuksi kaikki samojen asioiden kanssa – olemme kaikki samassa veneessä. Käänsin ajatuksen päälaelleen: ei minun tarvitse miettiä, riitänkö jollekin vai en.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime viikolla ensimmäisen soololevynsä julkaissut Mirkka Paajanen tunnetaan syväluotaavista teksteistään.


Paajanen on sanoittanut biisejä esimerkiksi Edelmannille, Katri Helenalle, Suvi Teräsniskalle, Club for Fivelle ja Rajattomille. Viime vuosina hän on ollut myös laulajana isossa rooleissa erityisesti Edelmannin keikoilla.

– Nyt olen iloinen ja ylpeä siitä, että uskalsin voittaa pelkoni näkyväksi tulemisesta. Uusi levyni on saanut tosi kivan vastaanoton, ja palaute on yllättänyt positiivisesti, Paajanen sanoo.

– Olen saanut suoraa palautetta kuuntelijoiltani siitä, että olen pystynyt koskettamaan heitä tavalla tai toisella. Juuri sitä lähdin hakemaan – että saisi sanoitetuksi niin itsensä kuin kuulijankin ja löytäisi yhteyden.

Paajasen tuore levy Että muistaisit saman kulkee artistinimellä ”Mirkka”. Tunteikkaalla, syvälle ihmisen sisälle kurkistavalla levyllä Paajanen kertoo sekä henkilökohtaisesti koettuja että korviin kantautuneita tarinoita elämästä. Lämminhenkisen lauluntekijän yksi keskeinen teema on kahden ihmisen välinen yhteys ja läheisyys, sen merkitys ja kaipuu. Levyn tekstit ovat vaikuttavia.

– Minulle syntyy usein tarinan tarve juuri omista tai läheisten kokemuksista. Haluan ymmärtää, ottaa osaa ja kulkea rinnalla.

Tarinan merkitys näkyy myös esiintymislavoilla, joilla Mirkka haluaa esiintyä hyvin pelkistetyllä kokoonpanolla. Laulajaa keikoilla säestää ainoastaan piano – ainakin alkuun.

– Tykkään esiintyä ihmisille, ja olen toki jo miettinyt bändin kasaamista ympärilleni. Sitä on jo ehdotettukin minulle ja idea saattaa myös toteutua. Nyt ihan alkuun haluan kuitenkin puhutella ihmisiä intiimisti, mahdollisimman tarinakeskeisesti. Siihen pianosäestys tarjoaa hienon mahdollisuuden, Paajanen perustelee.

– Nyt kun sooloura on käynnistynyt, olen sen parissa valmis uusiin unelmiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt