Laura Birniä revitään moneen suuntaan – näyttelijäkaunotar kahden elokuvan loukussa - Viihde - Ilta-Sanomat

Laura Birniä revitään moneen suuntaan – näyttelijäkaunotar kahden elokuvan loukussa

Näyttelijä Laura Birn on kuvannut samaan aikaan kahta elokuvaa Suomessa.

Laura Birn on saanut päätökseen Helsingissä kuvatun East of Sweden -työnimellä kulkevan elokuvan kuvaukset. Simo Halisen ohjaaman jännitysdraaman ensi-ilta on alkuvuodesta 2018.­

12.3.2017 12:39

Simo Halisen East of Sweden -rikoselokuvan kuvaukset loppuivat Laura Birnin osalta tiistaina. Meksikolaisohjaaja Kyzza Terrazasin nyrkkeilymaailmaan sijoittuvan Bayoneta-leffan kuvaukset sen sijaan jatkuvat yhä Turussa.

– Vähän meni päällekkäin, ei montaa päivää. Viime viikolla olin pari päivää Turussa, kun Helsingissä ei ollut kuvauksia, Birn kertoi IS:lle viime viikolla.

– Vähän on ollut kiireistä, mutta onneksi kuvaukset vain hipaisivat toisiaan.

Bayoneta toteutetaan meksikolais-suomalaisena yhteistyönä. Birnin roolihahmo on yksinhuoltajaäiti ja baarityöntekijä nimeltä Sarita.

– Rooli ei ole kovin iso, mutta merkittävä päähenkilön tarinan kannalta. Sarita on nähnyt nyrkkeilymaailman karut puolet eikä koe nyrkkeilyä mitenkään positiivisena.

Birnin vastanäyttelijänä on meksikolaisen elokuvan megatähti Luis Gerardo Méndes. Hän esittää menneisyyttään Suomeen paennutta nyrkkeilijää.

– Kävimme hänen ja ohjaajan kanssa etukäteen läpi kohtauksia. Luis on ihan mahtava ja hauska. Meillä synkkasi alusta asti.

Laura Birnillä on rooli meksikolaisohjaaja Kyzza Terrazasin elokuvassa Bayoneta. Elokuvaa kuvataan Turussa.­

Bayonetan kuvaukset Turussa päättyvät tällä viikolla. Homma jatkuu huhtikuussa Meksikossa. Sinne Birn ei kuitenkaan lähde.

– Eiks oo törkeetä? Olen yrittänyt käydä ohjaajan kanssa keskustelua, että jos kuitenkin tulisi joku idea ja minun olisi pakko olla mukana, mutta ei, Birn nauraa.

Asia harmittaa kahta enemmän, koska Birn ei ole käynyt Meksikossa ja koska tekijäryhmässä on ollut erinomainen fiilis.

– Joku valoisuus tai aurinkoisuus seuraa kaikkialle. Vaikka aina kuvauksissa tulee välillä kiire, niin tässä pysyy koko ajan hyvä tunnelma. Ohjaaja Terrazas on mielettömän ihana, lempeä ja kuuntelevainen, mutta tarkka.

Birnin tavoin Joonas Saartamolla on ollut samaan aikaan työn alla toinenkin elokuva. Hän esittää alikersantti Lahtista Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa.

Bayonetassa Saartamo roolihahmo on päähenkilön suomalaiskaveri Remu Sallinen.

Roolia varten Saartamo on käynyt katsomassa nyrkkeilyotteluita ja haistellut tunnelmaa. Hän on myös opetellut nyrkkeilemään.

– Olen treenannut kolmisen kuukautta. Koutsina on ollut Pekka Mäki. On ollut huikeaa tutustua uuteen urheilulajiin, Saartamo sanoo.

– Samaan aikaan on kuvattu Tuntematonta ja on pitänyt laihduttaa. Aika kuivia ja väsyneitä päiviä on ollut. On pitänyt tosi tarkkaan miettiä syömistä ja unen määrää.

Meksikolaisohjaaja Kyzza Terrazas ihailee Aki Kaurismäen elokuvia. Se on yksi syy, miksi hän päätyi kuvaamaan Suomeen.

– Meillä kaikilla on omat käsityksemme vieraasta maasta. Tiesin Suomesta kylmyyden, lumen ja Kaurismäen, Terrazas kertoo.

– Kaurismäki on minulle henkilökohtaisesti tärkeä, mutta elokuvan kannalta oleellisinta oli kuitenkin löytää päähenkilölle eristyksissä oleva paikka. Hän on kaukana kotoa ja oudossa maailmassa. Sitä lähdimme etsimään.

Ihan aluksi Terrazas ei ajatellut Suomea vaan Norjaa. Elokuvan työnimi oli Oslo. Ohjaajan ystävä kuitenkin tiesi muutamia suomalaisnyrkkeilijöitä. Sekin vaikutti osaltaan siihen, että elokuvaa päädyttiin lopulta kuvaamaan Suomeen.

Kun Terrazas viimein saapui tänne, mielikuvat eivät vastanneet todellisuutta.

– Olin yllättynyt kaikesta kauneudesta. Luulin Suomea jotenkin alakuloisemmaksi. Tiedän, että niinkin voi olla, mutta Suomessa ei ole lainkaan sellaista kuin kuvittelin.

Terrazas on erittäin tyytyväinen elokuvaan löytämiinsä suomalaisnäyttelijöihin.

– Kun tutustuin Lauran töihin, pidin niistä todella. Joonaksen halusin heti, kun näin hänet. Joonas on täydellinen omaan rooliinsa. Olen hämmästynyt suomalaisnäyttelijöiden ammattitaidosta ja tekemisen laadusta.

Birnin ja Saartamon lisäksi elokuvassa näyttelevät muun muassa Ville Virtanen ja Ilkka Koivula. Bayoneta tulee Suomessa ensi-iltaan keväällä 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?