Viisi teki tutkintapyynnöt poliisille Axl Smithin salakatselujutun jälkipyykistä

Julkaistu: , Päivitetty:

Salakatselujupakka
Viisi on tehnyt tutkintapyynnöt poliisille Axl Smithin salakatselujutun jälkipyykistä.
Juontaja Axl Smithin salakatselujutun jälkipyykistä tehtiin viikonloppuna useita tutkintapyyntöjä poliisille, kertoo lakimies Markus Talvio. Hän kertoo tehneensä tutkintapyynnöt viiden asianomistajan puolesta, joiden tiedot olivat jääneet Helsingin käräjäoikeuden medialle lähettämään tuomioon. Kaikki viisi ovat naisia.

Tuomiossa oli nimitietoja, joiden piti olla salaisia. Talvion mukaan tuomiossa oli viiden naisen nimet joko kokonaan tai osittain.

Talvio teki ensin tutkintapyynnön oikeudessa edustamansa naisen puolesta, minkä jälkeen häneen otti yhteyttä neljä muuta naista.

– Nämä kaikki muutkin ottivat minuun yhteyttä ja ilmoittivat, että he haluavat myös, että tämä tutkitaan, että ei tämä juttu voi mennä näin.

Tutkintapyynnöissä on kyse muustakin kuin käräjäoikeuden toiminnasta. Pyynnöissä on Talvion mukaan pyydetty poliisia tutkimaan käräjäoikeuden menettelyn lisäksi, onko paljastettuja henkilötietoja käytetty lainvastaisesti omaksi tai muiden hyödyksi mediassa. Lisäksi pyydetään selvittämään, onko henkilötietoja paljastettu eteenpäin toimituksista.

Hänen mukaansa tästä on saatu viitteitä.

– Odotan, lähteekö poliisi asiaa selvittämään. Kyllä siinä syytä epäillä -kynnys ylittyy asianomistajiltani saaman näytön perusteella.

Käräjäoikeus lähetti virheellisen tuomion jälkeen toimituksiin korjatun tuomion ja korosti, että nimitietojen piti olla salattuja. Talvion tietojen mukaan naisista olisi kuitenkin esimerkiksi keskusteltu mediassa niin, että Facebook-profiileja katsottiin, nimiä mainitsematta.

– Mistä se tieto on heille tullut?

Helsingin käräjäoikeus on aiemmin kertonut, että nimilipsahduksen syynä oli järjestelmävika. Kun tuomiota ajettiin oikeuden koneelta, nimien tilalla näkyi tähtimerkkejä, kuten tarkoituksena oli. Jostain syystä osa nimistä jäi kuitenkin näkyviin noin sadalle median edustajalle toimitettuun tuomioon.

Käräjäoikeuden laamanni Tuomas Nurmi sanoi oikeuden olevan todella pahoillaan virheestä. Nurmi myös kertoi, että käräjäoikeus selvittää tapahtumien kulun sekä virheen syyn.

Talvio sanoo, ettei kenenkään epäillä toimineen lipsahduksessa tahallaan. Kyse saattaisi käräjätoiminnan osalta olla esimerkiksi epäillystä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Juttu mennee hovioikeuteen

Smithin salakatselujuttu menee melko varmasti myös hovioikeuden käsittelyyn.

Osapuolilla on mahdollisuus ilmoittaa tyytymättömyyttään Helsingin käräjäoikeuden tuomioon vielä tänään. Käräjäoikeudesta kerrottiin, että tyytymättömyyttään koko tuomioon oli aamupäivään mennessä ilmoittanut syyttäjä sekä yksi asianomistajista eli naisista. Näin ollen Smith ei ainakaan toistaiseksi ollut tyytymättömyyttään ilmoittanut.

Tyytymättömyyden ilmoitus on edellytyksenä varsinaisen valituksen tekemiselle.

Syyttäjä Yrjö Reenilä kertoo STT:lle, että melko varmasti valittaa ainakin rangaistuksen mittaamisesta. Siihen kuuluvat muun muassa rangaistuksen lieventämis- ja kohtuullistamisperusteet. Käräjäoikeus esimerkiksi otti rangaistuksessaan huomioon jutun tuoman negatiivisen julkisuuden.

Smith tuomittiin käräjillä viikko sitten vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä kavereille. Hänet määrättiin maksamaan uhreilleen erilaisia korvauksia noin 100000 euroa ja oikeudenkäyntikuluja 50000 euroa.

Syyttäjä vaati hänelle puolentoista vuoden ehdollista vankeutta sekä oheissakkoa.