Ville Valon suuri projekti päättyy – hyvästi, HIM!

Sunnuntai-iltana saatiin suuri suomalainen rockuutinen: HIM lopettaa. Musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen muistelee 2000-luvun alkupuolen merkittävää vientibändiä.

6.3.2017 0:12

HIM lopettaa! Uutinen pamahti Facebookiin ja eri medioiden uutisnostoksi myöhään sunnuntai-iltana.

Uutinen herätti kansainvälistä huomiota, sillä kansainvälinen yhtye HIM on ollut. Suomalaiseksi ihan poikkeuksellisen kansainvälinen.

HIM teki kahdeksan studiolevyä, joita on myyty yli kuusi miljoonaa kappaletta. Keikkoja bändi on tehnyt tuhansia – niin Euroopassa, Aasiassa kuin Yhdysvalloissakin jokaisella kiertueellaan. Passiin on haettu leimoja Australiasta saakka.

Kansainvälinen läpimurto tuli ryminällä Saksassa vuosituhannen vaihteessa, kun Join Me (In Death) nousi sinkkulistan ykköseksi – ja laulaja Ville Valo suureksi rocktähdeksi.

Se oli suomalaisen musiikkiviennin hullua menestyksen aikaa. Runsaan vuoden sisällä maailmalle tehtiin useita jättihittejä suomalaisvoimin: oli Bomfunk MC’sin Freestyler, Daruden Sandstrom ja eniten perinteiseen rock-muottiin sopinut HIM – ja Ville Valon pelottavan vakuuttavasti tulkitsema Join Me (In Death).

Tapsa ja Badding taustalla

Kohtasin Ville Valon ensimmäisen kerran, kun hän oli 19-vuotias. Hän säteili karismaa, väläytteli sittemmin tavaramerkikseen tullutta ilkikurista hymyään, vaikka toisaalta taisikin jännittää yhtä ensimmäisistä haastatteluistaan.

HIM oli juuri julkaissut ensimmäisen ep:nsä 666 Ways to Love: Prologue. Jo siinä näkyi HIMin oma soundi, joka muodostui Valon persoonallisesta, vahvasta lauluäänestä sekä erikoisesta yhdistelmästä heavy metallia ja Valon tajua melodisemmasta, iskelmällisemmästä musiikista. Isä Kari Valo, entinen taksikuski ja Valon kuuluisuuden myötä pornokauppiaana julkisuuteen nostettu mies, oli antanut pojalleen paljon soittaessaan tälle lapsuusvuosien aikana Tapio Rautavaaraa ja Rauli ”Badding” Somerjokea.

Join Me (In Death) oli Saksan sinkkulistaykkösenä, kun Ville Valo poseerasi Lehtikuvalle vuonna 1998.

Ei ihme, että jo tuolla ensimmäisellä ep:llä kuultiin Valon sisäistynyt HIM-tulkinta Chris Isaakin mystisestä kaihohitistä Wicked Game.

Se voidaan kuulla avaimena HIM-soundiin, jota bändi keksi myöhemmin kutsua nimellä love metal.

HIM oli alusta lähtien ennen kaikkea Ville Valon näkemyksen tulos.

Suhdannevaihtelua

Myöhemmin näin HIMin keikalla ja haastattelin Valoa Yhdysvalloissa, Saksassa, Ruotsissa ja Englannissa. Kaikkialla bändiä seurasivat tuhannet fanit, joista monet olivat tatuoineet ihoonsa heartagramin, HIM –yhtyeen logon, yhdistelmän sydänkuviota ja pentagrammia.

Olin Yhdysvalloissa Ilta-Sanomien juttumatkalla vuonna 2005, kun yhtyeen Dark Light -albumi julkaistiin ja se nousi suomalaisittain historiallisesti Billboardin listalle sijalle 18.

Silloin tuntui, että kaikki haluavat HIMin ja Ville Valon.

He saivatkin. Näytti siltä, että HIMistä tulee suurin suomalainen vientibändi koskaan.

Mutta sitten tapahtui jotain. Suhdanteet muuttuivat. Ehkä levy-yhtiöille tyypilliset henkilövaihdokset huononsivat yhtyeen asemaa. Ehkä sitä, ehkä tätä.

Valolla oli henkilökohtaisiakin vaikeuksia. Hän kertoi vuonna 2007 IS:lle olleensa päihdevieroitushoidossa Yhdysvalloissa. Hän raitistui pitkäksi aikaa. Bändin matka jatkui muun muassa Metallican lämmittelijäesiintyjänä.

Lopettaminen ei yllätä

HIM lopettaa tänä vuonna – ja jos rehellisiä ollaan, se ei ole suuri yllätys. Bändi on toiminut viime vuosina harvakseltaan. Edellinen albumi Tears on Tape julkaistiin lähes neljä vuotta sitten.

Tears on Tape -levyn kokoonpano.

Ennen lopullisia hyvästejä on jäähyväiskiertueen vuoro. Sillä HIM epäilemättä nähdään täydessä iskussa. Valo sekä yhtyeen pitkäaikaiset jäsenet basisti Mige, kitaristi Linde, kosketinsoittaja Burton sekä rumpaliksi pari vuotta sitten liittynyt Kosmo eivät taatusti poistu anteeksipyydellen, vaan HIM lähtee niin kuin suomalaiseen musiikkimaailman olohuoneeseen saapuikin. Karmit kaulassa.

Muistokirjoituksen päätteeksi on kiusaus katsoa eteenpäin: saadaankohan vihdoin Ville Valon pitkään odotettu suomenkielinen sooloalbumi?

Kuten viime vuonna julkaistu suomenkielinen soolosinkku Olet mun kaikuluotain osoitti, hänen äänensä on edelleen, nelikymppisenä, täydessä loistossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?