Jorma Uotinen iloitsee tasa-arvoisesta avioliittolaista: ”Minun nuoruudessani olimme rikollisia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Jorma Uotinen iloitsee tasa-arvoisesta avioliittolaista: ”Minun nuoruudessani olimme rikollisia”

Tasa-arvoinen avioliittolaki astui voimaan maaliskuun alussa. Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tutun Jorma Uotisen mukaan asenteet ovat muuttuneet viime aikoina ratkaisevalla tavalla.

Jorma Uotinen iloitsee siitä, että tasa-arvoa edistävä lakimuutos saatiin aikaiseksi.­

4.3.2017 16:29

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari, koreografi ja tanssija Jorma Uotinen on kertonut julkisuudessa jo vuosia sitten biseksuaalisuudestaan. Hän oli 20 vuotta avoliitossa meikkitaiteilija ja laulaja Helena Lindgrenin kanssa, mutta he erosivat vuonna 1999.

Naimisiin meneminen ei ole Uotisen juttu, mutta hän on siitä huolimatta todella iloinen niiden puolesta, joille tämä on aiemmin ollut mahdotonta, mutta nyt mahdollista.

– Henkilökohtaisesti tämä ei muuta elämäni muotoa tai mallia, kun en ole koskaan aiemmin avioliittoa suunnitellut, enkä nytkään suunnittele. Olen kiitollinen ja onnellinen siitä, että tällainen laki on viimein saatu aikaiseksi. Tasa-arvoisuuden merkkipaalu on saatu vihdoin läpi.

Professori Jorma Uotinen oli 20 vuotta avoliitossa meikkitaiteilija ja laulaja Helena Lindgrenin kanssa, mutta he erosivat vuonna 1999.­

66-vuotias Uotinen toteaa, että hänen elinikänsä aikana homoseksuaaleihin ja biseksuaaleihin suhtautuminen on muuttunut paljon positiivisempaan suuntaan.

– Yleiset asenteet ovat muuttuneet ratkaisevalla tavalla. Minä olen sen verran iäkäs ihminen, että minun nuoruudessani me olimme rikollisia. Oli olemassa jopa erilaisia sairausluokituksia. Siinä mielessä on tapahtunut iso muutos, mutta vielä on paljon tehtävää, Uotinen sanoo.

Neljä vuotta sitten Kansalaisaloite-palveluun avattiin aloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Eduskunta hyväksyi aloitteen historiallisesti äänin 105–92 syksyllä 2014. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti lakimuutoksen helmikuussa 2015.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on herättänyt valtavasti keskustelua puolesta ja vastaan viime vuosien aikana. Aito avioliitto -aloite ajoi tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista loppuun saakka. Eduskunta tyrmäsi aloitteen helmikuussa äänin 120–48.

Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?