Näin syntyy ruotsalainen menestysdekkari – Emelie Schepp, 37, kirjoitti teoksen töiden ja lastenhoidon jälkeen keskellä yötä

Julkaistu:

dekkari
Ruotsalainen dekkaristi Emelie Schepp päätti kirjoittaa kirjan. Aikaa järjestyi, kun hän toteutti urakan päivätyönsä jälkeen keskellä yötä.
Neljä ja puoli vuotta sitten ruotsalainen Emelie Schepp puristi itsestään puolen vuoden sisällä irti ison panostuksen. Hän kävi päivisin töissä mainostoimistossa ja hoiti illalla kotona 3- ja 5-vuotiaita lapsia yhdessä puolisonsa kanssa.

Kun lapset menivät nukkumaan, väsynyt äiti avasi vielä kerran tietokoneensa ja kirjoitti.

Puristuksen tuloksena oli esikoisteos Ikuisesti merkitty. Väkivaltaisen menneisyyden omaavasta syyttäjä Jana Berzeliuksesta kertova kirja myi ensimmäisen puolen vuoden aikana julkaisunsa jälkeen hurjat 40 000 kappaletta Ruotsissa. Teos on nyt suomennettu ja kustantamo HarperCollins Nordic on julkaissut sen.


Vaalea ja hoikkarakenteinen Schepp istuu hotelli Kämpin kabinetissa aviomiehensä Henrikin lähettyvillä. Naisesta ei ensi silmäyksellä aavistaisi, että hän luo päästään menestyviä tarinoita rankasta väkivallasta ja rikoksista.

Pariskunta tekee yhdessä kaiken: Henrik on mukana markkinoimassa puolisonsa kirjoja ja juuri hän on ensimmäinen henkilö, joka lukee Scheppin teokset niiden valmistuttua.

Schepp nauraa kysymykseen siitä, suuttuuko hän miehelleen, jos tämä arvostelee hänen kirjojaan.

– Totta kai suutun. Mutta juttu on niin, että hän on tosi hyvä yksityiskohdissa ja hänen jalkansa ovat maan pinnalla. Minä olen enemmän haaveilija! Joskus sanon, että en aio tehdä sitä muutosta, mitä hän ehdottaa, mutta sitten teen sen kuitenkin, enkä kerro siitä hänelle, Schepp nauraa.

Aviomies tuki Scheppiä heti, kun hän ilmoitti aikeestaan kirjoittaa dekkari. Schepp aloitti kirjan kirjoittamisen toukokuussa 2012 ja saman vuoden syyskuussa se oli valmis. Alku ei kuitenkaan sujunut ongelmitta.


– Lähetin luonnoksen kaikkiin isoihin kustantamoihin Ruotsissa. He tyrmäsivät sen. Soitin ja kysyin, miksi niin kävi. He sanoivat, etteivät olleet edes lukeneet sitä, kirjailija kertoo.

Ratkaisu löytyi läheltä, mutta se vaati paljon voimia ja rohkeutta. Schepp perusti miehensä kanssa yhdessä oman kustantamon ja he julkaisivat kirjan omakustanteena, koska luottivat siihen niin paljon. Veto kannatti, sillä kirja menestyi heti.

Eikä ihme, sillä tarina Janasta on monella tavalla ainutlaatuinen, vaikka vahvoja naishahmoja on nähty aiemminkin. Schepp kertoo ottaneensa vaikutteita muun muassa Stieg Larssonin Lisbeth Salanderista ja monista muista naispuolisista tv- elokuva- ja kirjahahmoista.

– Luin artikkelin lapsisotilaista Aftonbladetista. Sitten aloin miettiä, että voisiko lapsisotilaita olla Ruotsissa. Käytin sitä tarinassani, Schepp paljastaa.

– Monet ovat hyvin kiinnostuneita Janasta, koska hän on samaan aikaan menestynyt syyttäjä ja toisaalta hän ei epäröi rikkoa lakeja, jotta hänen tummanpuhuva salaisuutensa ei paljastuisi.

Schepp kertoo näkevänsä unia tappelemisesta, samanlaisesta väkivaltaisesta kamppailusta, jota hänen luomansa päähenkilö joutuu kokemaan kirjan sivuilla.

– Joskus kun teen taustatyötä, pelästyn sitä, miten väkivaltainen maailma on. Keksin kaikki tarinani, vaikka inspiroidun tosielämästä. Mutta totuus on aina tarua ihmeellisempää.


Haastavinta kirjoitusprosessissa on ollut alusta asti ajankäyttö. Kirjoittaminen on mahdotonta samaan aikaan, kun matkustaa ja markkinoi kirjaa ympäri maailmaa. Toisaalta kirjoittaminen oli melkein mahdotonta jo silloin, kun hän joutui kirjoittamaan esikoisteostaan töiden jälkeen kotona.

Hektiseen elämään löytyy helpotus puhelimen sulkemisesta. Schepp kirjoittaa mieluiten heti herättyään aamuvarhaisella, kun muut perheenjäsenet vielä nukkuvat. Hän pitää puhelimensa kiinni, istuu koneen ääreen ja kirjoittaa silloin, kun aivot ovat virkeimmillään.

– En ole yhtään yöihminen. Kamppailin todella silloin, kun minun piti kirjoittaa öisin, hän huokaisee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt