Erikoishaastattelussa Pokka pitää -tähti Patricia Routledge – kuulee yksityiskohdan Suomesta ja menee sanattomaksi: ”Hyvänen aika!” - Viihde - Ilta-Sanomat

Erikoishaastattelussa Pokka pitää -tähti Patricia Routledge – kuulee yksityiskohdan Suomesta ja menee sanattomaksi: ”Hyvänen aika!”

IS Tv-lehti tapasi Pokka pitää -sarjan suvereenin tähden Patricia Routledgen, jota rakastavat niin kansa kuin kuninkaalliset.

Pokka pitää -tähti ei edes tiennyt, että hänellä on faneja Suomessa.

4.3.2017 9:15

Taksi kurvaa Etelä-Englannin Chichesterissä sijaitsevan Festival-teatterin eteen ja 88-vuotias näyttelijätär astuu ulos beigeen, viittamaiseen takkiin pukeutuneena, hiukset laitettuna ja kasvoillaan kevyt meikki. Hän tukee askeleitaan kävelykepillä.

Pokka pitää -sarjan kuvauksista on yli kaksikymmentä vuotta, mutta Hyacinth Bucketin roolista maailmalla tunnetuksi tullut Patricia Routledge on jatkanut näyttelijän työtään viime vuosiin saakka.

Kotinsa lähistöllä sijaitsevassa Chichesterin teatterissa hän esiintyi ensimmäisen kerran 1960-luvun lopulla ja viimeksi vuonna 2014. Pitkän yhteisen historian vuoksi hän on osa teatteria, esiintyipä hän siellä tällä hetkellä tai ei. Routledge huikkaa hyvät huomenet lipunmyyjille.

– En oikein nauti itsestäni puhumisesta, mutta taivuttelit minut tulemaan tänne, joten teen parhaani, sanoo Routledge.

Hänen sinivihreissä silmissään riittää pilkettä.

Sai arvonimen kuningattarelta

Uusin käänne Routledgen elämässä on tuore arvonimi. Kuningatar Elisabet II antoi hänelle uutena vuotena Brittiläisen imperiumin ritarikunnan ritarikomentajan arvonimen teatterin ja hyväntekeväisyyden eteen tekemästään työstä.

– He ylensivät minut, sanoo Routledge, sillä hänellä on jo kaksi alempaa ritarikunnan arvonimeä.

Uusi nimitys tarkoittaa, että hän voi käyttää etunimensä edessä lyhennettä Dame, joka vastaa miesten Sir-etuliitettä.

– Patricia riittää, hän sanoo.

Arvonimi tarkoittaa myös tapaamista kuningattaren kanssa touko-kesäkuun aikana. Routledge on tavannut kuningattaren ja kuningasperheen jäseniä aikaisemminkin.

– Kuningattaren äiti väitti, että Pokka pitää oli yksi hänen suosikkiohjelmistaan, mikä ilahduttaa minua suuresti. Kuningattaren äiti rakasti teatteria, joten hän kai nautti ohjelmasta, sanoo Routledge.

Yllättyi suomalaisfaneista

Pokka pitää naurattaa ympäri maailmaa. Sarjalla on ollut pitkään Suomessa huippuluokan katsojaluvut. Finnpanelin katsojamittauksessa viikolla 7 sen keskikatsojamäärä oli 545 000 suomalaista, mikä on noin 10 prosenttia Suomen väkiluvusta.

– Hyvänen aika sentään, siunatkoon heitä! huudahtaa Routledge ja menee jopa hieman sanattomaksi.

Viime viikollakin (viikko 8) sarja sai 402 000 katsojaa.

– En tiennyt olevani tunnettu Suomessa, Routledge sanoo.

Patricia Routledge ja Clive Swift esittivät Pokka pitää -sarjassa Bucketin pariskuntaa.

Pokka pitää -sarjassa hänen roolinsa on sosiaalinen kiipijä Hyacinth Bucket, joka yrittää vaikuttaa kaikin keinoin ylempiluokkaiselta, mutta yleensä yritykset epäonnistuvat.

– Hänenlaisiaan on kaikkialla maailmassa, jokaisessa yhteiskunnassa, pohtii Routledge syitä sarjan suosioon.

– Saan myös upeita kirjeitä 8–9-vuotiailta pojilta. Niissä sanotaan, että isäni on nauranut sinunlaisellesi naiselle naapurissamme viime vuosien ajan, kertoo Routledge.

Fanit tuovat tähdelle edelleen suunnattomasti iloa

Routledge tunnetaan juuri Hyacinthin roolista, mutta sarjan perään hän ei haikaile. Hän on näyttelijä henkeen ja vereen ja rakastaa teatterilavoja. Routledge puhuisikin mieluummin muista töistään.

Sarja on leimannut Routledgen uraa, ja osalla ihmisistä tuntuu olevan vaikeuksia ymmärtää, että Routledge ei ole Hyacinth.

– Jotkut ihmiset todella yrittävät saada minut nalkkiin nähdäkseen vähemmän viehättävän puolen Hyacinthista, kertoo Routledge.

Legendaluokan näyttelijättären annetaan tosin yleensä nauttia rauhallista elämää Chichesterissä.

– Minulle tuottaa suunnattomasti iloa, kun ihmiset vaivautuvat kertomaan, että he nauttivat siitä, mitä olen tehnyt. Mukavinta on, kun kävelen kadulla, ja ihmiset sanovat hymyillen päivää, sanoo Routledge.

– Ennen Hyacinthia on ollut elämää, ja hänen jälkeensäkin on ollut, mutta olisi moukkamaista minulta olla arvostamatta sitä, mitä sarja mukanaan toi, sanoo Routledge.

Luoteis-Englannin Birkenheadistä kotoisin oleva näyttelijä vannoo maalaisjärjen nimeen, eikä se ole karissut vuosien näyttämö- ja kameratyön myötä.

– Se [kuuluisuus] ei ole noussut päähäni. Toivottavasti. Maalaisjärki, jalat maassa, luettelee Routledge.

Teki vaikean päätöksen ja lopetti suosikkisarjassa

Routledge laittoi itse sarjalle pisteen. Sarjaa oli kuvattu vuodesta 1990 vuoteen 1995 keskellä Englantia sijaitsevassa Coventryssä.

– Tiesin, että oli aika päättää se luku. Lopetin sarjassa, mutta BBC ei pitänyt siitä. Jos he saavat käsiinsä menestysohjelman, he haluavat lypsää loppuun asti, sanoo Routledge.

Haastattelussa Routledge korostaa usein, että näyttelijän työssä hänelle on tärkeintä hyvä käsikirjoitus. Pokka pitää -ohjelmassa juuri se alkoi hänen mukaansa vuotaa.

– Minusta tuntui, että käsikirjoittaja kierrätti vanhoja ideoita, ja arvelin sen olevan sääli. En halunnut jäädä jumiin ikuisiksi ajoiksi. Oli muita seikkailuja, mihin mennä, kertoo Routledge.

Tuolloin seuraava työ löytyi Hetty ratkaisee -etsiväsarjan nimikkoroolista. Sarjassa eläköityvä postityöntekijä Hetty huomaa omaavansa salapoliisin kykyjä, joita hän alkaa hyödyntää paikallisten mysteerien ratkaisemiseksi.

Apurina toimii Geoffrey. Tätä näytteli Dominic Monaghan, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Taru sormusten herrasta -elokuvista ja Lost -sarjasta.

Routledge täytti helmikuussa 88 vuotta. Kävelykeppi tukee askeleita, mutta sukkelasanaisuus ja haasteisiin tarttuminen eivät ole poistuneet Routledgen ohjelmistosta.

Viime vuonna hän teki uuden alue­valtauksen, kun hän esiintyi kirjailija ja kuvittaja Beatrix Potterista kertovan dokumentin kertojana. Routledge ei tarvinnut tehtävässään teleprompteria, sillä käsikirjoitus oli hänen itsensä tekemä.

Mikä on pitkän ja terveen elämäsi salaisuus?– Nautin elämästä. Tunnen oloni 45-vuotiaaksi, Routledge sanoo.

Mutta nyt on lounasaika. Dame heittää viitan takaisin ylleen ja lähtee kävellen teatterin lähistöllä sijaitsevaan kotiinsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?