20-vuotias Aamu-tv juhlii: Tältä Arto Nyberg näytti ensimmäisessä lähetyksessä! - Viihde - Ilta-Sanomat

20-vuotias Aamu-tv juhlii: Tältä Arto Nyberg näytti ensimmäisessä lähetyksessä!

Aamu-tv täyttää 20 vuotta, ja Arto Nyberg ja Leena Pakkanen olivat mukana, kun ohjelma starttasi. He muistelevat, että alku oli kaaosta.

Leena Pakkanen ja Arto Nyberg työskentelivät Aamu-tv:n juontajina vuosina 1997-2003. Kummallekin mieluisin Aamu-tv:hen liittynyt asia tapahtui vuonna 1998, kun studio siirtyi Pasilasta Lasipalatsiin, lasiseinien ympäröimään studioon.­

3.3.2017 6:01 | Päivitetty 3.3.2017 13:31

Ihka ensimmäiset Ylen aamulähetykset alkoivat 3. maaliskuuta 1997. Samalla MTV3-kanavan Huomenta Suomi sai haastajansa.

Aamu-tv:n juontajiksi valittiin 450 potentiaalisen ehdokkaan joukosta neljä, eli Arto Nyberg, Päivi Storgård, Seija Rautio (ent. Vaaherkumpu) ja Seppo Toivonen.

Arto oli jo tuttu kasvo Ylellä, sillä hän oli työskennellyt radiotoimittajana Radio Mafiassa. Tv:n puolelle siirtyminen oli uusi aluevaltaus.

– Muistoni Aamu-tv:n ajoilta ovat tosi sumuisia, sillä etenkin alkuvaiheessa se tahti oli ihan posketon. Ensimmäinen puoli vuotta oli painajaismainen, Arto muistelee.

Työ vei koko elämän, sillä aamuvuoroissa ei ehtinyt tehdä muuta kuin töitä ja suunnitteluvuoroissa ei saanut nukuttua normaaleja yöunia, koska rytmi oli sekaisin.

– Juontovuoroina heräsin aamuisin ennen kolmea, tein töitä iltapäivään, nukuin pitkät päiväunet, ja illalla en meinannut saada nukuttua, vaikka olisi pitänyt mennä yhdeksältä nukkumaan, Arto kertoo.

– Puolen vuoden kuluttua joku onneksi tajusi, että tätä menoa me emme pysy hengissä, ja teimme työvuoroihin muutoksia.

”Katsoin heti, että tuossa on valovoimainen tyyppi”

Vuonna 1998 juontajina olivat Leena Pakkanen, Hilla Blomberg, Arto Nyberg ja Leo Riski.­

Huomenta Suomen kasvona aiemmin tutuksi tullut Leena Pakkanen oli Aamu-tv:n suunnittelutiimissä alusta saakka. Hän näki heti, että Artosta saisi hyvän juontajan.

– Olin nähnyt Arton pitämässä jonkun tv-ohjaajien koulutuksen. Katsoin heti, että tuossa on valovoimainen tyyppi. Toiset ihmiset vain ovat sellaisia, että heillä on sisäinen ruutukarisma ja he täyttävät tilan, esiintymiskouluttajana nykyään työskentelevä Leena muistelee.

Leena siirtyi Päivi Storgårdin tilalle juontajaksi puolen vuoden kuluttua ja päätyi näin Arton juontopariksi. Tuolloin juontajia oli nykyistä vähemmän, ja jokaisella oli pysyvä pari.

– Olin ollut Huomenta Suomessa Arto Tuomisen parina, ja jouduin silloin käymään oman kiirastuleni – en juuri saanut suunvuoroa. Nyt olin Arton rinnalla se seniori. Päätin, etten olisi päällepäsmäri, vaan otan toisen huomioon. Mutta valitettavasti en aina antanut suunvuoroa, ja Arto joutui istumaan hiljaa vieressä. Hän oli kuitenkin aina vahvasti läsnä tilanteissa. Leena kertoo.

Kaikki ärisivät vuorollaan

Hikipingoksi itseään kuvaileva Leena huomasi ongelman katsoessaan jaksot nauhalta jälkikäteen, joten hän alkoi antaa Artolle lisää tilaa.

Leenan mielestä aamulähetyksien tärkein asia on juuri juontajien välinen kemia ja kokeneemman kollegan halu auttaa kokemattomampaa – sekä ymmärrys siitä, että kukaan ei ole aina aamuisin parhaimmillaan. Kaikki ärisivät vuorotellen.

– Kun yhteistyö lähti toimimaan, olimme todella hyvä pari. Meillä on samanlainen huumori, ja olimme kuin äiti ja poika. Arto hallitsi populaarikulttuurin, minä tein kovat politiikan jutut, Leena sanoo.

– En varmasti olisi tässä ilman Leenaa. Leena oli alusta saakka raudankova ammattilainen. Hän opetti tv-ekonomisen ajattelun: koko maailman asioita ei ratkaista tv:ssä 13 minuutissa, vaan olennaiset kysymykset ovat tärkeitä.

Nykyään Aamu-tv:ssä nähdään Anna Lehmusvesi, Heikki Ali-Hokka, Sanna Savikko, Sanna Ukkola, Nicklas Wancke ja Mikko Haapanen.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?