Tasa-arvoinen avioliittolaki tänään voimaan! Pekka Haavisto harvinaisen avoimena: ”Tunteita herättävä asia” - Viihde - Ilta-Sanomat

Tasa-arvoinen avioliittolaki tänään voimaan! Pekka Haavisto harvinaisen avoimena: ”Tunteita herättävä asia”

Pekka Haavisto kertoo IS:lle, että jos nykyinen laki olisi ollut voimassa jo vuonna 2002, hän ja hänen puolisonsa Antonio Flores olisivat varmasti käyttäneet mahdollisuutta.

Pekka Haavisto kertoi IS:n haastattelussa, että häneltä ja Antoniolta on jo tiedusteltu avioitumisaikeista.­

1.3.2017 7:04

Neljä vuotta sitten Kansalaisaloite-palveluun avattiin aloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta. Tahdon2013 -nimellä kulkevasta aloitteesta tuli välittömästi hitti: se keräsi alle vuorokaudessa eduskunnan käsittelyyn etenemiseen vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta ja kokonaisuudessaan 166 851 allekirjoitusta.

Eduskunta hyväksyi aloitteen historiallisesti äänin 105–92 syksyllä 2014. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö allekirjoitti lakimuutoksen helmikuussa 2015.

Tasa-arvoinen avioliittolaki on herättänyt valtavasti keskustelua puolesta ja vastaan viime vuosien aikana. Aito avioliitto -aloite ajoi tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista loppuun saakka. Eduskunta tyrmäsi aloitteen helmikuussa äänin 120–48.

Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistettiin Suomen rikoslaista vuonna 1971. Samalla lakiin astui kuitenkin mukaan tiukennuksia, jotka eivät parantaneet tietoisuutta tai helpottaneet vähemmistöjen oikeuksia.

Mediaa estettiin kirjoittamasta homoudesta avoimesti siten, että lakiin asetettiin kehotuskielto. Julkisesta kehottamisesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen haureuden harjoittamiseen tuli rangaistava teko, vaikka homous itsessään ei ollut laitonta.

Kehotuskielto kumottiin vuonna 1999. Sen jälkeen useat julkisuudesta tutut henkilöt ovat kertoneet avoimesti homoseksuaalisuudestaan.

Pekka Haavisto ja Antonio Flores poseerasivat yhdessä Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tämän kevättalven ensimmäisessä jaksossa.­

Tasa-arvoisen avioliittolain voimaan astuminen on kansanedustajan ja vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston mukaan valtava saavutus ja ensisijaisesti Tahdon2013-kampanjan perustajien ansiota.

– Tämä on ollut pitkä tie. Ilman tätä Tahdon-aloitetta tämä ei olisi toteutunut. Kaikki kunnia niille, jonka sen käynnistivät, tyytyväinen Haavisto summaa.

– Välillä usko on ollut koetuksella. Tämä on ollut tunteita herättävä asia. Keskustelu ei ole ollut koko ajan asiallista eduskunnassa, sanotaan niin, että kaikki argumentit käytettiin.

Haavisto on ensimmäisiä suomalaispoliitikkoja, joka rekisteröi parisuhteen samaa sukupuolta olevan kumppanin kanssa ja kertoi siitä avoimesti julkisuudessa.

– Silloin, kun rekisteröity parisuhde tuli mahdolliseksi, rekisteröimme suhteemme Antonion (Flores) kanssa. Joku on jo kysynyt, aiommeko mennä naimisiin. Täytyy sanoa, että tämä tuli niin yllättäen. Emme ole ehtineet asiasta kotona keskustella, eikä meillä ole mitään kiirettä, Haavisto naurahtaa.

– Monille pariskunnille tällä on kuitenkin hyvin suuri merkitys, hän lisää.

Juhlava vihkiseremonia

Haavisto rekisteröi parisuhteensa puolisonsa Antonio Floresin kanssa jo vuonna 2002. Vihkiseremonia oli Haaviston mukaan juhlava ja arvokas, vaikka sitä vietettiinkin kirkon sijaan maistraatissa.

– Saattaa olla, että olisimme silloin valinneet nykyisen lain mukaisen suhteen. Silloin sitä vaihtoehtoa ei ollut. Se oli kuitenkin hyvin arvokas tilaisuus ja maistraatin työntekijät suhtautuivat siihen empatialla. Se oli meidän kokemus. Mutta jos laki olisi ollut voimassa, olisimme varmasti käyttäneet sitä, Haavisto tiivistää.

Pariskunta edusti yhdessä Linnan juhlissa viime itsenäisyyspäivänä.­

Haavisto on onnellinen siitä, että suomalaiset sallivat nykyään poliitikoillekin henkilökohtaisen elämänsä.

– Aika on siinä mielessä muuttunut, että avoimuus on lisääntynyt ja poliitikoille sallitaan se, että heillä on yksityiselämä. Tämäntapaiset kampanjat ovat lisänneet suvaitsevaisuutta.

Haavisto ei vastaa suoraan kysymykseen siitä, onko hän joutunut kohtaamaan vihapuhetta elämänsä aikana seksuaalisen suuntautumisensa takia.

– Poliitikosta löytää aina jonkun syyn negatiiviseen palautteeseen. Seksuaaliset suuntautumiset ovat herkkiä kohtia. Sanotaan näin, että poliitikot joutuvat joka tapauksessa kasvattamaan nahkaa.

Lähteet: Seta, IS Arkisto, Kansalaisaloite.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?