IS seuraa Oscar-yötä: Tätä kaikkea on luvassa – yksi Hollywood-tähti on joukosta poissa

Julkaistu:

Oscar-gaala
Ilta-Sanomat seuraa elokuva-alan vuoden odotetuinta tapahtumaa läpi yön verkkosivuillaan. Punaiselle matolle saavutaan kello 2.00 alkaen, ja kolmetuntinen Oscar-gaala käynnistyy kello 3.30.
Hollywoodissa on edessä vuoden suurin ilta, kun vuoden tärkeimmät elokuva-alan palkinnot jaetaan Oscar-gaalassa. Himoitut patsaat jaetaan jo 89. kerran.

Kello 3.30 Suomen aikaa Dolby-teatterissa käynnistyvän gaalan isäntänä toimii koomikko ja talk show -juontaja Jimmy Kimmel, 49. Tähdet saapuvat punaiselle matolle kello 2.00 alkaen. Ilta-Sanomat seuraa illan pukuloistoa ja tapahtumia verkkosivuillaan läpi yön.

– Tein päätöksen siitä, että yritän nauttia prosessista ja olla optimistinen. Siitä huolimatta alitajuntani sanoo minulle, että siitä tulee katastrofi. Tämä on tilanne, jossa ei voi voittaa. Vaikka se menisi loistavasti, saa silti paljon p-skaa niskaan monilta ihmisiltä, Kimmel kommentoi Variety-lehden mukaan.

La La Land -musikaalilla on mahdollisuus ennätykselliseen Oscar-saaliiseen. Damien Chazellen ohjaama ja kirjoittama elokuva ylsi jo ehdokkuuksen määrässä harvinaiseen joukkoon: se sai hurjat 14 Oscar-ehdokkuutta.

La La Land kahmi palkintoja jo tammikuun Golden Globe -gaalassa, kun se sai muun muassa parhaan musikaalielokuvan ja parhaan ohjauksen palkinnot. Lisäksi pääosia esittäneet Ryan Gosling ja Emma Stone palkittiin.

– Se on elokuva, jolla on voimakas tunnepitoinen vetovoima, ja tunnepitoisimmilla elokuvilla on tapana menestyä parhaiten Oscar-gaalassa. Tällä elokuvalla on tarttuva innostus ja vastustamaton henki, Goldderby.com -sivuston perustaja Tom O'Neil hehkuttaa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Sadat miljoonat ihmiset seuraavat Oscar-gaalaa ympäri maailman. Lavalla palkintoja nähdään jakamassa esimerkiksi Leonardo DiCaprio, Brie Larson, Mark Rylance ja Alicia Vikander – vuoden 2016 näyttelijäkategorioiden voittajat. Musiikkiesityksiä illan mittaan kuullaan muun muassa Justin Timberlakelta, John Legendiltä ja Stingiltä.

IS:n elokuvakriitikko Taneli Topelius on ennustanut tärkeimpien kategorioiden voittajat. Listan voit lukea täältä.

Oscar-ehdokas Natalie Portman jättää gaalan väliin

Yksi huippunimi on gaalasta poissa, sillä viimeisillään raskaana oleva Natalie Portman ei pysty osallistumaan tilaisuuteen. Hän on ehdolla parhaan naispääosan Oscarin saajaksi elokuvasta Jackie.

– Minusta tuntuu niin onnekkaalta, että olen päässyt kunnioitettavaan joukkoon muiden ehdokkaiden rinnalle ja toivotan heille kauneinta mahdollista viikonloppua, Portman kertoi tiedotteessaan.

Naispääosan pystiä hamuaa myös Meryl Streep, joka on ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi jo 20. kerran. Kukaan muu ei ole yltänyt vastaavaan lukemaan vuosikymmenten saatossa.

Tuttuun tapaan tilaisuudessa muistetaan viime vuonna pois nukkuneita elokuva-alan osaajia. In Memoriam -osion aikana esiintyy laulaja-lauluntekijä Sara Bareilles.

– Saran ainutlaatuinen taiteellisuus tekee kunniaa niille, jotka olemme menettäneet yhteisössämme, mukaan lukien tutut kasvot ja elokuvataidetta kulissien takana rikastuttaneet ihmiset, tuottajat Michael De Luca ja Jennifer Todd kommentoivat Oscar-gaalan virallisilla verkkosivuilla.

Turvatoimet Los Angelesissa ovat mittavat. Yksi suurimmista kysymyksistä gaalan alla on se, kuinka paljon lavalla ja punaisella matolla puhutaan politiikasta. Moni Hollywoodin A-listan tähti on vastustanut viime aikoina julkisesti presidentti Donald Trumpin retoriikkaa ja maahantulokieltoa.

– En usko, että Donald Trumpia haukutaan kolme tuntia putkeen. Luulen, että tulee paljon yleisen tason puhetta – vetoomuksia suvaitsevaisuuden ja hyväksymisen puolesta, ennakoi Varietyn toimittaja Tim Gray.

Ehdolla oleva iranilaisohjaaja Asghar Farhadi boikotoi gaalaa, koska Trump määräsi väliaikaisen maahantulokiellon seitsemän muslimienemmistöisen maan kansalaisille.

Reuters kertoo, että turva-alueen ulkopuolella aiotaan järjestää kaksi mielenosoitusta.

Tärkeimpien kategorioiden Oscar-ehdokkaat

Paras elokuva

Arrival

Fences

Hacksaw Ridge - aseeton sotilas

Hell or High Water

Hidden Figures - varjoon jääneet

La La Land

Lion

Manchester by the Sea

Moonlight

Paras ohjaaja

Denis Villeneuve (Arrival)

Mel Gibson (Hacksaw Ridge - aseeton sotilas)

Damien Chazelle (La La Land)

Kenneth Lonergan (Manchester by the Sea)

Barry Jenkins (Moonlight)

Paras miespääosa


Casey Affleck (Manchester by the Sea)

Andrew Garfield (Hacksaw Ridge)

Ryan Gosling (La La Land)

Viggo Mortensen (Captain Fantastic)

Denzel Washington (Fences)

Paras naispääosa

Isabelle Huppert (Elle)

Ruth Negga (Loving)

Natalie Portman (Jackie)

Emma Stone (La La Land)

Meryl Streep (Florence)


Paras miessivuosa

Mahershala Ali (Moonlight)

Jeff Bridges (Hell or High Water)

Lucas Hedges (Manchester by the Sea)

Dev Patel (Lion)

Michael Shannon (Yön eläimet)

Paras naissivuosa

Viola Davis (Fences)

Naomie Harris (Moonlight)

Nicole Kidman (Lion)

Octavia Spencer (Hidden Figures - varjoon jääneet)

Michelle Williams (Manchester by the Sea)

Paras ulkomainen elokuva

Land of Mine (Tanska)

A Man Called Ove (Ruotsi)

The Salesman (Iran)

Tanna (Australia)

Toni Erdmann (Saksa)

Paras animaatioelokuva

Kubo ja samuraiseikkailu

Vaiana (Moana)

My Life as a Zucchini

The Red Turtle

Zootropolis (Zootopia)

Teema-kanava esittää Oscar-gaalan suorana lähetyksenä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 2.00–7.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt